Autor: Raamatupidaja.ee • 24. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

AS Kalev rikkus väärtpaberituru head tava

Finantsinspektsiooni hinnangul ei järginud AS-i Kalev juhatus ja nõukogu 20.septembri 2007 korralisel aktsionäride üldkoosolekul väärtpaberituru head tava, kui lisasid etteteatamata päevakorda ettevõtte vara olulises mahus müüki puudutava päevakorrapunkti. Finantsinspektsioon on seisukohal, et AS Kalev selline tegevus on vastuolus väärtpaberituru seadusest tuleneva turu läbipaistvuse printsiibiga ning hea ühingujuhtimise tavaga. Börsil kaubeldavate ettevõtete tegevust ei reguleeri üksnes õigusaktid, vaid börs jõustab ka väärtpaberituru head tava, kaitstes seeläbi investoreid. Finantsinspektsiooni arvates peaks Tallinna Börsi noteerimis- ja järelevalvekomisjon andma kiiresti hinnangu, kas AS Kalevi tegevus vastab börsiettevõttele esitatud nõudmistele ja investorite õigustatud ootustele.

20. septembril 2007 Paides toimunud AS Kalev aktsionäride üldkoosolekul otsustati olulises osas võõrandada AS Kalev vara. AS-ide Kalev Paide Tootmine, Kalev Chocolate Factory, Kalev Jõhvi Tootmine (99,1% aktsiakapitalist), Vilma ja OÜ Maiasmokk (81,26% osakapitalist) müük toob kaasa olulised muutused ettevõtte tegevuses. Lisaks otsustas ettevõtte üldkoosolek omandada eelnimetatud varade müügist saadud vahenditega oma ettevõtte aktsiaid ja muuta põhikirja.

30.augustil avalikustatud AS Kalev aktsionäride korralise üldkoosoleku kokkukutsumise teate kohaselt olid koosoleku päevakorras 2006/2007 majandusaasta aruande kinnitamine, kasumi jaotamine ning audiitori nimetamine ja tasustamise korra määramine. Äriseadustiku kohaselt võib uue küsimuse samal koosolekul päevakorda võtta 9/10 üldkoosolekul osalevate aktsionäride nõusolekul, kui nende aktsiatega on esindatud vähemalt 2/3 aktsiakapitalist. Aktsionäride üldkoosoleku kokkukutsumist ja läbiviimist reguleerib lisaks äriseadustikule 1.jaanuarist 2006 jõustunud Finantsinspektsiooni soovituslik juhend Hea ühingujuhtimise tava. Vastavalt Hea ühingujuhtimise tavale esitab börsiettevõte üldkoosoleku kokkukutsumisel põhjendused ja selgitused nende päevakorras olevate teemade kohta, mille sisuks on emitendi jaoks olulised muutused. Näiteks erakorralised tehingud nagu kogu või enamuse vara või ettevõtte müük. Selline teave peab olema ühtemoodi mõistlikult varakult kättesaadav kõikidele aktsionäridele ja peab olema piisav.

Finantsinspektsiooni hinnangul ei andnud olulise osa vara müüki puudutava küsimuse lisamine päevakorda koosoleku toimumise käigus aktsionäridele piisavalt aega teabe hindamiseks ega võimaldanud neil oma äriseadustikust tulenevate aktsionäri õiguste sisulist realiseerimist. Finantsinspektsioon on seisukohal, et AS Kalev tegevus on vastuolus väärtpaberituru seadusest tuleneva turu läbipaistvuse printsiibiga ning Hea ühingujuhtimise tavaga. Finantsinspektsioon on oma seisukohtadest eelnevalt informeerinud nii AS-i Kalev kui ka Tallinna Börsi.

Finantsinspektsiooni tegevuse üheks eesmärgiks on kaitsta klientide ja investorite huve nende vahendite säilimisel. Inspektsiooni järelevalve alla kuulub ka väärtpaberituru korraldaja – Tallinna Börs. Esmast järelevalvet börsil noteeritud ettevõtete üle teostab Tallinna Börs. Finantsinspektsioon annab soovituslikke juhendeid välja finantssektori tegevust reguleerivate õigusaktide selgitamiseks ja finantsjärelevalve subjektide suunamiseks. Soovitusliku juhendi mittejärgmisega võtab rikkuja riski piirangute seadmiseks Finantsinspektsiooni poolt. Soovituslikud juhendid on kättesaadavad Finantsinspektsiooni veebilehelt.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700