Autor: Raamatupidaja.ee • 13. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigieelarve tulud ületavad kulusid 3,7 miljardi krooni võrra

Rahandusministeeriumi andmetel laekus kaheksa kuuga riigieelarvesse 51,5 miljardit krooni ehk 67,8 protsenti eelarves planeeritud tuludest. Võrreldes eelmise aasta esimese kaheksa kuuga on riigieelarve tulude laekumine kasvanud 20,4 protsenti – eelmisel aastal oli samaks ajaks riigieelarvesse laekunud 42,7 miljardit krooni. Augusti lõpu seisuga ületasid riigieelarve tulud kulusid 3,7 miljardi krooni võrra. 2006. aasta augusti lõpus oli eelarve tulude ja kulude vahe samuti 3,7 miljardit krooni.

Makse laekus augusti lõpuks 43,4 miljardit krooni, sellest augustis 5,9 miljardit. Kokku on laekunud 72,2 protsenti kavandatud maksutuludest. Eelmise aasta sama perioodiga võrreldes on maksutulude laekumine kasvanud 8,6 miljardi krooni ehk 24,6 protsendi võrra.

Käesoleva aasta kaheksa kuu kokkuvõttes on füüsilise isiku tulumaksu ja sotsiaalmaksu laekumine kasvanud võrreldes eelmise aasta sama perioodiga vastavalt 42,8 ja 26,6 protsendi võrra. Füüsilise isiku tulumaksu ja sotsiaalmaksu laekumise väga kiire kasvu peamiseks põhjuseks on olnud palkade kiire kasv - kui käesoleva aasta esimeses kvartalis ulatus keskmise brutopalga kasv 20,1 protsendini, siis teises kvartalis kiirenes see 21,2 protsendini. Tööjõumaksude head laekumist on toetanud ka palgatöötajate arvu kasv, mis vaatamata mullusele kiirele kasvule suurenes tänavu teises kvartalis veel 1,3 protsendi võrra. Kohalikele omavalitsustele oli augusti lõpuks füüsilise isiku tulumaksust eraldatud 6,6 miljardit krooni ehk 26,2 protsenti enam kui eelmise aasta samal perioodil.

Käibemaksu laekumise kasv kiirenes taas peale ühekuulist kasvu alanemist juulis ning ulatus augustis 33,4 protsendini. Kaheksa kuu kokkuvõttes on käibemaksu laekumine võrreldes eelmise aastaga suurenenud 24,5 protsendi võrra. Käibemaksu hea laekumise kasvu taga on kiire hindade, eratarbimise ja laenude kasv - inflatsioon ulatus augustis 5,7 protsendini, eratarbimise reaalkasv oli teises kvartalis 12 protsenti. Eraisikute tarbimisse suunatavate laenude jääk oli juuli lõpus 49,5 protsenti kõrgem kui eelmisel aastal.

Mittemaksulisi tulusid laekus augustis 583,9 miljonit krooni. Kaheksa kuu laekumine moodustab 8 miljardit krooni ehk 50,9 protsenti eelarves plaanitust. Prognoositust tagasihoidlikumad on olnud laekumised varade müügist ja toetustest.

Välisvahendeid oli augusti lõpuks riigieelarvesse laekunud 31,5 protsenti 2007. aastaks planeeritust ehk pea 2,7 miljardit krooni. Välistoetuste arvelt oli 31. augustiks välja makstud 2,6 miljardit krooni ehk 30,7 protsenti planeeritust.

Kulusid on riigieelarvest augusti lõpu seisuga tehtud 47,8 miljardi krooni ulatuses. See tähendab 60,6 protsenti planeeritud kulude mahust. Võrreldes aastataguse ajaga on kulud kasvanud 22,4 protsendi võrra. Suurima osakaaluga kululiikideks olid mitmesugused eraldised (sotsiaaltoetused, sihtotstarbelised eraldised) ning tegevuskulud (personalikulud, majandamiskulud), mis moodustasid kogukuludest vastavalt 73,9 ja 19,7 protsenti. Eraldiste maht kasvas võrreldes eelmise aasta kaheksa kuuga 21,8 protsenti ning tegevuskulud 20,6 protsenti.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700