11. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kunksmoori kombel terviserohtu tempimas

Peolauas viinapitsi tõstes soovitakse kaaslasele tervist. Kas tervis ikka viinast tuleb, tundub paljudele kahtlane. Kuid hinnangud muutuvad kohe, kui viina sisse segada ravimtaimi. Sellise märjukese ravijõus ei kahtle enam keegi.

Tinktuuridehk alkoholitõmmised on tülikad valmistada, kuid mugavad kasutada mitteainult haiguse ajal, vaid ka ennetamisel. Tinktuur võib olla lahja võikange, olenevalt alkoholi kangusest ja taimede kogusest. Enamjaoltkasutame tooreid taimeosi, siis saab tinktuur toimeainerikkam.

Üldise põhimõtte järgi võib taimede ja alkoholivahekord olla 1:10, tugevatoimelistel aga 1:5. Kahtlemata on kaerandeid, millest saate edasises loos teada.

Lahjade tinktuuride valmistamiseks:

* 2-3 spl peenestatud taimeosi vala üle 100 g viinaga;

* lase tõmmata pimedas või tumedas purgis kuni 2 näd., aeg-ajalt loksutades, kurna;* säilita pimedas/tumedas purgis kaanega suletult jahedas kohas;* võta kuni 15 tilka lahjendatult veega 1:1 söögikordade ees või määri valutavaid kohti.

Kangete valmistamiseks:

* 3-4 spl peenestatud taimeosi vala üle 100 g piiritusega;

* hoia toatemperatuuril kuni 2 nädalat tumedas purgis aeg-ajalt loksutades, kurna;* säilita pimedas/tumedas purgis kaane all jahedas kohas;* võta kuni 15 tilka sooja veega lahjendatult 1:5 (taruvaigu tinktuur) söögikordade ees.

Tinktuurid säilivad nõuetekohastes tingimusteshoituna üsna kaua. Kodustes tingimustes võib valmistadavaluvaigistavaid, rahustavaid, toniseerivaid jm tinktuure. Selliseidpudelikesi võib olla külmikus mitu. Kui seljataga on raske tööpäev ningolete väsinud ja pinges, ootab kodus teid näiteks punase päevakübaravõlueliksiir: võtad seda 1 tl veega või teega ja sa suudad jällenaeratada.

Koduaiast taimed/juurikad otse purki

Praegu on paras aeg mõelda tinktuuridevalmistamisele, koju on vaja varuda nii viina kui ka piiritust.Õnnelikud on need, kel koduaiast otse peenralt kõike võtta, teistelpisut tülikam otsida turult, apteegist või tuttava aiast. Kes keelabjagamast oma taimi, kui neid küllaga, nagu minul.

Punane päevakübar õitseb tänavu peenral nii uhkeltja rikkalikult, et iial ei jõuaks seda ise ära kasutada, võivaremerohi, mis metsaääre mul vallutanud. Mõlemad on ülipopulaarsedraviviinade alusmaterjalid, viimasest muidugi juur. Kuid need poleainsad!

Aiad kollendavad saialillest, punetavad moonidest,koirohi õitseb ja levitab aias meeldivat aroomi, humal juba valmivatekäbidega on roninud kõrgele ridva otsa, küüslaugud ootavad peenraltülesvõtmist jm väärtuslikku leiab oma aiast veelgi.

Maei räägi praegu metsataimedest, sest loodetavasti valmistasid paljudjuba endale naistepuna, männikasvu, nõgese, puneme, põldosja jt taimedetinktuure, kui oli nende taimede õitsemise ja korjamise õige aeg.

Sügisel saab teha veel tinktuure kibuvitsamarjadest,pihlakatest, palderjani- ja kalmusejuurtest, kadakamarjadest, soopihli-ja tedremaranajuurtest jt. Ilmselt jätkame seda teemat edaspidigi.Koduaias kasvatatavad ravim- ja maitsetaimed on aga praegu (juurikatekorjamine seisab veel ees) tinktuuriks valmistamiseks valmis.

Mõningaid haiguste-vastaseid tinktuure

Saialille tinktuur

Lase peotäiel saialilledel 2 nädalat pooles klaasisviinas või 70kraadises piirituses tõmbuda ning võta kuni 20 tilkakorraga 3 korda päevas.

Tinktuur leevendab peavalu, parandab und, suurendabtöövõimet. Kasulik on tarvitada kõrge vererõhuga, mao- jasoolehaiguste, liigeste hädadel, pahaloomulise kasvaja, südame arütmia,paljude põletike korral.

Saialilletinktuurkiirendab kudede taastamist ning on hea määrida välispidiselt isegiluumurdude ja raskesti paranevate haavade korral. Häid tulemusi annabsee ka suu ja kurgu limaskesta põletiku ravis ning mädase angiinikorral…

Aitab ravida ka herpest jaodraiva, kui lahjendame veega 1:10. Aitab paljudel juhtudel ravida kagünekoloogilisi haigusi, kui teeme lahjendatud tinktuuriga (1:5)kompressi.

Punase päevakübara (Echinacea purpurea) tinktuur

Täida purk otse peenralt korjatud lehtede japoolitatud õitega poolest saadik ja vala peale ääreni viina. Lasetõmmata toatemperatuuril kuni 3 nädalat ja kasuta pärast kurnamist,ülejääki hoia külmkapis. Nii omab ta ravijõudu kuni järgmise saagini.

See tinktuur on haigusi ennetava mõjujõuga. Kuiteeme paarinädalase ravikuuri (1 tl 3 korda päevas veega) sügisel läbi,pole karta talviseid külmetushaigusi. Sellel taimel on omadus ergutadaimmuunsüsteemi kaitsvate vereliblede teket ja takistada viirustelevikut (antiseptiline toime).

Oluline on teda omada koduapteegis seetõttu, etkülmetushaiguste ilmnemisel oleks kohe käepärane ravim olemas (gripp,angiin, ülemiste hingamisteede põletik, palavik, peavalu jm).

Teismelistel on käepärane vahend vinnide janahalööbe ravis, täiskasvanutele aga kindlasti hambavalu, igemepõletikuja herpese korral. Rahvameditsiini seisukohalt on toetavaks ravimikspahaloomuliste kasvajate ja allergia puhul.

Küüslaugutinktuur

Täida 1/3 purki peenestatud küüslauguga ja valapeale viin. Lase seista 2 nädalat pimedas. Võta sisse 3 korda päevasenne sööki 1 tl külma veega 5 tilka. Hoida tuleb teda külmkapis võijahedas pimedas ruumis.

See vabastab veresooned ladestustest, alandabvererõhku, puhastab magu ja leevendab ajuveresoonte spasme. Mõjubhävitavalt seenhaigustele. On oluline külmetushaiguste korral, kuidvõib teha ka profülaktilist ravikuuri paari nädala jooksul enne külmadeilmade ilmumist.

Humalatinktuur

Lase 1 osal humalakäbidel 4 osas viinas vähemalt 1nädal seista. Pärast kurnamist ja tugevat väljapigistamist hoiakülmkapis ning võta kuni 40 tilka veega lahjendatult 3 korda päevas.

Unetuse korral on mõttekas võtta õhtul ennemagamaminekut 10 tilka sooja teega. Kuid maksa-, kuse- ja sapipõletikukorral võib kuni 40 tilka võtta.

Lahjendatud tinktuuriga võib määrida peanahka kõõmakõrvaldamiseks ja vistrikulist ning allergilise lööbega nahka.Mõningast abi on saadud ka veenipõletiku ravis, kui määrida 4-5 kordapäevas.

Kuldjuuretinktuur

Lase 1 osal peenestatud juurel 5 osa viinaga seista 20 päeva hästi suletavas nõus pimedas.Pärast kurnamist hoia külmkapis ja võta 15-20 tilka 3 korda päevas veega lahjendatult 30 min enne sööki.

Kuldjuurt samastatakse žen-žennijuurega. Kuldjuuretinktuur suurendab kehalist ja vaimset töövõimet, tugevdabimmuunsüsteemi. Ei ole soovitatav kõrgvererõhutõve, onkoloogilistehaiguste ja raseduse korral ning õhtusel ajal. Seega tinktuur on heaneile, kel madal vererõhk ja väsimustunne.

Hea kasutada külmetushaiguste, eriti kurguhädadekorral. Soovitatakse kasutada ka sügisel ja kevadel viirushaigustemassilise leviku perioodil. Hoiduda tuleb üledoseerimisest, võibpõhjustada peavalu, vererõhu liigset tõusu, närvilisust ja unetust. Eisoovitata ka kõrge palavikuga ja liig suure erutuvusega.

Mooniürditinktuur

Küpsed moonikuprad peenesta ja vala 2 spl massile peale pool klaasi 70kraadist piiritust. Valmista tavameetodil. Kasuta kõikvõimalike valude, samuti tugeva depressiooni ja väsimuse korral kaks korda päevas 10-15 tilka veega lahjendatult.

Varemerohutinktuur

Täida 2/3 ulatuses purk puhastatud tükeldatud juurikatega ja täida viinaga. Lase tõmmata 3 nädalat, kurnamiseks vajadust pole.

Tinktuuriga on hea määrida valutavaid liigeseid javeenilaiendeid. Soovitav on määrida sellega ka verevalumi, venituse,nikastuse, luumurru ja väljaväänamise korral.

Paljudel juhtudel on aidanud tinktuuriga määrimineleevendada ka reumat ja podagrat. Välispidiselt võib kasutada suulimaskesta põletiku, lõhenenud suunurkade ja põletikuliste nahahaiguste(ka varbavahe haudumus) korral. Sissevõtmiseks ei sobi, kuna juuredveidi mürgised.

Viirpuutinktuur

Vala 2 spl viljadele 1 kl viina ja lase kinnisesanumas vähemalt 1 nädal tõmmata, kurna. Võta sisse 1 tl veegalahjendatult enne sööki 3 korda päevas.

Sobib veresoonte lupjumise, kilpnäärme ületalituse,südame arütmia, kõrge vererõhu ja unetuse korral. Raviks võib kasutadapidevalt, üksnes pärast kuuajast ravikuuri pidada 1 nädal vahet.

Autor: Aive Luigela

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700