Autor: Raamatupidaja.ee • 10. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuhaldur ootab klientidelt sisulisi küsimusi

Maksu- ja Tolliamet on alates käesoleva aasta juulist paari kuuga saanud MTÜ Eesti Maksumaksjate Liidult (EML) 80 erinevat selgitustaotlust ja teabenõuet.

Ajavahemikul 2005. aasta algusest kuni 2007. aasta juulini sai amet mittetulundusühingult kokku 15 kirja. EML-i kinnitusel on viimastel kuudel esitatud selgitustaotluste küsimused kogutud nende liikmete nõustamise ja koolituse käigus, paljud probleemid põhinevad nende enda töötajate või juhatuse liikmete isiklikel kogemustel.

Kahjuks on mitmed EML-i poolt esitatud küsimused Maksu- ja Tolliameti hinnangul hüpoteetilist laadi, mis ei tulene tegelikult aset leidnud situatsioonidest. Näiteks küsib EML, kas tanki või muu liikuva sõjatehnika kasutada andmist maksustatakse kui litsentsi- või üüritasu; kuidas hüvitada töötajale kulu, kui ta täidab oma teenistusülesannet isikliku sõudepaadiga jne. Samas tunnistab amet, et mitmed küsimused on konkreetseid kaasusi puudutavad, millele vastamisel soovib amet teada ka konkreetse maksumaksja nime, et vajadusel küsimust täpsustada.

Sellistele selgitustaotlustele ei ole Maksu- ja Tolliamet EML-ile sisulist vastust andnud tulenevalt maksukorralduse seaduse § 14, mille lõike 1 kohaselt annab maksuhaldur maksukohustuslase taotlusel teavet tema poolt tasumisele kuuluvate maksude, maksusumma arvutamise korra ja määramise aluste kohta.

Samas tunnistab maksuhaldur, et kõik klientide reaalsed probleemid ja küsimused peavad vastuse saama ning kuna EML viitab, et tegemist on maksumaksjate jaoks oluliste probleemidega, soovib amet veenduda, et kõik kliendid saaksid vajaliku info. Amet palub klientidel, kellel on küsimusi EML viidatud situatsioonides või ka muudel juhtudel pöörduda otse Maksu- ja Tolliameti poole.

EML-i selgitustaotlused ja ameti vastused on üleval Maksu- ja Tolliameti veebilehel www.emta.ee rubriigis ärikliendile, KKK - korduma kippuvad küsimused. Rubriik täieneb jooksvalt kuna kõikidele EML-i päringutele ei ole tänaseks päevaks amet veel vastata jõudnud.

Lisainfo:

Maksuhaldurilt teabe taotlemist ning selle andmist maksukohustuslasele reguleerib maksukorralduse seaduse (edaspidi MKS) § 14. Kõnealuse normi (MKS § 14) 1. lõike kohaselt annab maksuhaldur maksukohustuslase taotlusel teavet tema poolt tasumisele kuuluvate maksude, maksusumma arvutamise korra ja määramise aluste kohta ning selgitusi maksudeklaratsiooni täitmise ja vaide või taotluse esitamise kohta. Vastavalt MKS § 14 lg 2 selgitab maksuhaldur vajaduse korral maksukohustuslasele tema õigusi ja kohustusi maksumenetluses.

Maksu- ja Tolliamet on seisukohal, et MKS § 14 lg 1 ja lg 2 panevad maksuhaldurile teabe andmise kohustuse ja sätestavad maksukohustuslase teabe saamise õiguse vaid juhtumitel, kus teave on vajalik elulise üksikjuhtumi lahendamiseks ehk järelikult puudub maksuhalduril MKS § 14 lg 1 ja lg 2 tulenevalt kohustus tegeleda teabe andmisel abstraktsete ja teoreetilist laadi küsimuste üle arutlemisega, kui see ei toimu reaalselt maksukohustuslase õigusi ja kohustusi puudutava olukorra selgitamise eesmargil. Vastupidine MKS § 14 tõlgendus tähendaks väljumist MKS § 10 sätestatud maksuhalduri ülesannete raamistikust (vt MKS 10 lg 2) ning oleks vastuolus kohustusega tagada efektiivne ja ökonoomne maksumenetlus (vt MKS § 10 lg 3).

Lugupidamisega

Priit Rum

Maksu- ja TolliametPeaspetsialist meediasuhete alalTelefon: 683 5969; 502 0786E-post: [email protected]

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700