Autor: Raamatupidaja.ee • 5. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väärtpaberituru seaduse muutused parandavad investeerimisteenuse osutamise kvaliteeti

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks mahuka väärtpaberituru seaduse ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mis parandab väärtpaberituru tõhusust ja usaldusväärsust, soodustab Euroopa Liidu liikmesriikide finantsturgude omavahelist integreerumist ning suurendab klientide kaitset ja investeerimisteenuste läbipaistvust.

Eesti majanduse kiire kasvu taustal on investeerimisteenuste mahud kasvanud veelgi kiiremini. Kui eelmise aasta alguses moodustas investeerimisteenuste osutajate poolt hallatavate klientide väärtpaberiportfellide maht ligi 10,5 miljardit krooni, siis 2006. aasta lõpuks oli see juba 16,7 miljardit krooni. „Aastaga kasvas väärtpaberiportfellide maht üle 6 miljardi krooni ehk ligikaudu 8% SKP-st. See on rekordiliselt kiire kasv, mis näitab üha suuremat huvi investeerimisteenuste vastu,” avaldas rahandusminister heameelt. „Jõudsalt on kasvanud ka Eestis registreeritud investeerimisfondid, mis paisusid 2006 aasta jooksul 5,7 miljardi krooni võrra ja küündisid 2006 aasta lõpuks 18,7 miljardini See näitab, et hoolimata tarbimise kiirest kasvust on inimesed hakanud üha rohkem teadvustama ka säästmise ja investeerimise ehk oma tuleviku kindlustamise vajalikkust. Äsja heakskiidu saanud seadusemuudatuste üheks eesmärgiks on kindlasti sellist tegevust veelgi rohkem soodustada.”

Eelnõu jõustumisel viiakse Eesti õiguskord kooskõlla nelja erineva direktiiviga, millest kõige kaalukam ja väärtpaberiturgudele enim mõju avaldav on finantsinstrumentide turgude direktiiv. Rahvusvahelistelt “MiFID”-i all tuntud õigusakt reguleerib põhjalikult investeerimisteenuste osutamise sisu ja ulatust, aga ka investeerimisühingu ja reguleeritud väärtpaberituru korraldaja tegevusloaga seonduvat ning muid järelevalve aspekte. Direktiivi eesmärgiks on suurendada väärtpaberituru tõhusust ning parandada ettevõtjatel raha hankimise ja paigutamise võimalusi. Samuti soodustab see Euroopa Liidu liikmesriikide turgude omavahelist integreerumist ning suurendab klientide kaitset ja investeerimisteenuste läbipaistvust. „Meie õiguse selle direktiiviga kooskõlla viimine mõjutab väga oluliselt investeerimisteenuste osutamist Eestis,” kommenteeris rahandusminister Ivari Padar. „Eestis tegutseb hetkel üks reguleeritud väärtpaberituru korraldaja ehk Tallinna Börs, investeerimisteenuseid osutavad Eestis ühe oma põhitegevusena nii krediidiasutused, investeerimisühingud kui ka fondivalitsejad. Uus regulatsioon loob aga selge õigusliku aluse ka alternatiivturu loomiseks, mille vajalikkuses leppisime kokku juba valitsusleppes.”

Investori kaitsmiseks sätestab direktiiv eraldi klientide kategooriad seoses erinevate investeerimisteenuste osutamisega. „Põhimõtteliselt toob see teenusepakkuja jaoks kaasa kohustuse selgitada enne investeerimisteenuse osutamist välja, kui suured kogemused ja teadmised kliendil väärtpaberiturgude valdkonnas on,” selgitas rahandusminister klientide eristamise mõtet. „Selle hinnangu alusel peab investeerimisteenuse osutaja valima kliendi jaoks sobivaima toote. Lisaks on investeerimisteenuse osutajad edaspidi kohustatud andma kliendile oluliselt enam infot nii erinevate investeerimisteenuste, väärtpaberite liikide kui nendega kaasnevate tasude ja kulude kohta.” Samuti sätestavad uued reeglid selle, et kui klient annab investeerimisteenuse osutajale korralduse teha toiming oma varaga (näiteks osta või müüa väärtpabereid), peab teenuse osutaja seda tegema parimal võimalikul viisil kliendi jaoks.

Uued nõuded peaksid investeerimisteenuste osutajatele kohustuslikuks muutuma alates 1. novembrist 2007. Et direktiivi peavad samaks ajaks oma õigusesse üle võtma ka teised Euroopa Liidu liikmesriigid, laienevad ja lihtsustuvad Eesti teenuseosutajate võimalused pakkuda investeerimisteenuseid ka mujal Euroopa Liidus. Lisaks lihtsustab direktiiv investeerimisühingute piiriülest tegevust, mis annab näiteks välisinvestoritele oma koduriigi investeerimisühingute kaudu parema ligipääsu Eesti reguleeritud väärtpaberiturule. Lihtsustatud ligipääsust peaksid võitma nii Eesti börsiettevõtted kui ka investorid - esimestel on seeläbi lihtsam kapitali kaasata, teised võidavad eelkõige uute kauplejate tõttu tõusvast väärtpaberite likviidsusest.

Teise ülevõetava direktiiviga kehtestatakse läbipaistvuse nõuded reguleeritud väärtpaberiturgudele ning ühtlustatakse kohustusliku turuinfo avalikustamise nõudeid keele ning teavituskanalite osas. Tulevikus peab emitent kohustusliku turuinfo avalikustamiseks kasutama selliseid meediakanaleid, mis edastavad vajalikku teavet üle terve Euroopa Liidu.

Kolmandaks harmoneeritakse seadusemuudatusega uue kapitalinõuete direktiivi sätted, mis toovad investeerimisühingutele kaasa uued kapitali adekvaatsuse nõuded, mille tulemusena peaks tõusma investeerimisühingute usaldusväärsus. Investeerimisühingud peavad oma tegevuse direktiivi nõuetega kooskõlla viima hiljemalt 2007. aasta lõpuks.

Lisaks muudetakse eelnõuga investeerimisfondide seadust, mis tähendab, et kohustusliku pensionifondi kohta avaldatav reklaam ei tohi edaspidi sisaldada fondiväliste võimalike hüvede pakkumisi. Seega on edaspidi keelatud reklaamid, kus lubatakse pensionifondiga liitumisel tekke, patju, DVD-mängijaid, reise või muud meelehead. „See on vajalik, et inimesed teeksid oma valiku pensionifondide vahel mitte kingitustest, vaid objektiivsetest näitajatest lähtudes,” selgitas rahandusminister. „Pensionifondiga liitumise puhul on tegemist on väga pikaajalise investeeringuga ning isiku otsus ei saa põhineda peibutistel, mille väärtus ei ole pikas perspektiivis väga oluline materiaalne argument. See otsus tuleb teha ratsionaalsel, mitte emotsionaalsel pinnal. "

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700