Autor: Raamatupidaja.ee • 30. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

2007. aasta II kvartalis oli kuu keskmine väljamakse töötaja kohta 10 667 krooni

Käesoleva aasta aprilli, mai ja juuni jooksul töötajatele tehtud väljamaksete summa oli kokku ligi 19, 778 miljardit krooni ja seda maksti 618 052 isikule. Seega on keskmine väljamakse töötaja kohta 10 667 krooni kuus.Käesoleva aasta esimeses kvartalis oli väljamaksete summa kokku ligi 16, 919 miljardit krooni ja seda maksti 605 495 isikule. See tegi aasta esimese kolme kuu keskmiseks tasuks 9314 krooni.

Maksu- ja Tolliamet jätkab kvartaalsete väljamaksete statistika avaldamist, et informeerida avalikkust tööandjate tehtud väljamaksete suurusest töötajatele. Keskmises väljamakse numbris sisalduvad palk ja muud tulumaksuga maksustatav tulud, mida tööandjad deklareerivad tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsiooni lisas 1 koodiga 01.

Oluline on tähele panna, et Statistikaameti (SA) ja MTA andmed ei ole võrreldavad, kolm peamist erinevust metoodikate erinevuse osas on:

1. Tasuliigid - SA avaldab keskmist palka, mis sisaldab järgmisi tasuliike: aja- ja tükitöö tasu, puhkusetasu, mitterahaline ehk loonustasu, ebaregulaarsed preemiad ja lisatasud. MTA ei avalda keskmist palka, vaid isiku kohta tehtud erinevaid väljamakseid, mis on seotud töösuhtega.

2. Ajaline nihe - SA andmed on tekkepõhised, MTA andmed kassapõhised. Näiteks juunis teenitud palk läheb SA arvestuse kohaselt juuni arvestusse, ent MTA arvestuses juulisse, mil see välja makstakse.

3. Töötajate arv - osalise ja täistööajaga töötajate palga võrdlemiseks taandab SA töötajate arvu täistööajale. Täistööajale taandatud töötajate keskmine arv arvutatakse: täistööajaga töötajate arv + osalise tööajaga töötajate arv, arvestatud proportsionaalselt töötatud ajaga (nt kaks poole koormusega töötajat arvestatakse ühena). Brutokuupalkade kogusumma jagatakse täistööajale taandatud töötajate keskmise arvuga.

MTA võtab arvesse kõik isikud, kellele on tehtud väljamaksed, sõltumata, kas väljamakse on isikule tehtud täistööaja või osalise töötaja eest. MTA töötajate arv on kasvav, st iga tööturul käinud isik on arvel, sõltumata tööturul veedetud ajast (nt kas 1 kuud või 12 kuud). Andmete aluseks on maksudeklaratsiooni TSD lisa 1 kood 01, deklareeritud väljamaksete kogusumma jagab MTA isikute arvuga, kelle on tehtud väljamakseid.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700