Autor: Raamatupidaja.ee • 22. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahandusministeerium: pehme maandumine on alanud

Vastavalt eile avalikustatud rahandusministeeriumi suvisele majandusprognoosile aastateks 2008-2011 aeglustub Eesti majanduse kasvutempo jätkusuutlikule tasemele. Oodata on nii hindade kui palkade üsna kiiret lähenemist Euroopa Liidu keskmisele.

"Äsja valminud prognoosi toel saab kindlasti öelda, et riigi rahanduse ja eelarve pärast pole kellelgi vaja muret tunda," kinnitas rahandusminister Ivari Padar."Tänavuse eelarve tulud laekuvad jõudsalt ning ka 2008. aastal on meil kasutada rohkem raha kui kevadel planeerisime. Eelarvestrateegia läbirääkimiste eel prognoosisime tuleva aasta eelarve mahuks umbes 90,6 miljardit, täna hindame 2008. aasta riigieelarve suuruseks 96,2 miljardit." Endiselt alaneb valitsussektori võlakoormus, mis jõuab aastaks 2011 rekordiliselt madalale - 1,6 protsendini SKPst.

Vastavalt prognoosile on majanduskasv tänavu 8,1 ja 2008. aastal 7,3 protsenti. "Samas suurusjärgus kasvunumbreid näitab Eesti majandus ka järgmistel aastatel ning see on igati eeskujulik kasv," rääkis rahandusministeeriumi majandusanalüüsi osakonna juhataja Andrus Säälik. "Enamikus kaubagruppides on oodata jätkuvalt tugevat ekspordi kasvu, üsna kiirelt kasvab edaspidigi sisenõudlus - need ongi majanduskasvu peamised vedajad. Kuid võrreldes viimaste aastatega aeglustub kasvutempo mõningal määral mõlemas valdkonnas. Loogilisena järgneb ka impordi kasvutempo aeglustumine."

Tänavu on oodata 6,1-protsendilist hinnatõusu ja tuleval aastal tõusevad hinnad prognoosi kohaselt 7,4 protsenti. "Hinnatõus on küll päris märkimisväärne, ent veelgi märkimisväärsem on nii tänavu kui tuleval aastal inimeste reaalsete sissetulekute kasv," kommenteeris rahandusminister. "On üsna mõistlik, et kiirelt areneva majandusega riigis nagu Eesti toimub kiire hindade ja palkade lähenemine Euroopa keskmisele. Viimase kolme aastaga oleme läbinud väga kiire arengu- eestimaalaste ostujõud küünib 69 protsendini Euroopa Liidu keskmisest, 2004. aastal oli see alles 53 protsenti. Loodan, et kiirelt kasvanud palgad toovad koju tagasi ka osa Eestist võõrsile läinud tööinimestest." Prognoosi kohaselt on reaalne (ehk hinnatõusu mõju arvestav) brutopalga kasv 2007. aastal 13,5 ja tuleval aastal 7,3 protsenti.

Tööhõive püsib Eestis lähiaastail jätkuvalt väga kõrge ja kasvab veelgi. Kui mullu suurenes tööhõive 6,4 protsendi võrra, siis tänavu veel 1,2 protsenti. Töötuse määr väheneb jätkuvalt, langedes 2007. aasta lõpuks 5,3 protsendini.

Prognoosi seletuskiri, esitlusslaidid ja pressikonverentsi audiosalvestus on kättesaadavad ministeeriumi kodulehel http://www.fin.ee/?id=263.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700