Autor: Raamatupidaja.ee • 9. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksudeklaratsioonide esitamise korrektsus paraneb

Käesoleva aasta esimeses pooles vähenes vigade või hilinemisega esitatud tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonide (TSD) ning käibedeklaratsioonide arv.

Maksu- ja Tolliamet pöörab suurt tähelepanu maksudeklaratsioonide korrektsele esitamisele, jälgides pidevalt deklaratsioonide mitteesitajate, samuti nende vigade ja hilinemisega esitajate arvu.

Maksu- ja Tolliameti teenindusosakonna juhataja asetäitja Hannes Udde ütles, et amet peab seda oluliseks, kuna maksudistsipliin algab deklareerimiskohustuste korrektsest täitmisest. "Õigeaegselt ja korrektselt esitatud andmete alusel saab Maksu- ja Tolliamet operatiivselt teha eraldusi kohalikele omavalitsustele ning kinnipeetud sotsiaalmaksu maksed II pensionisambasse hakkavad kohe maksumaksja jaoks raha edasi teenima. Vigaste ja esitamata deklaratsioonide korral protsess pikeneb, " lisas Udde.

Kokku esitati aasta 6 kuuga vigadega tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioone 684 väljamakse tegija poolt, mittekorrektseid käibedeklaratsioone esitati 77.

Vigasid deklareerimisel aitab vähendada deklareerimine läbi e-maksuameti, kuna süsteem annab hoiatuse võimaliku vea kohta. Samuti teavitab maksuhaldur kliente probleemidest deklaratsioonidega e-posti teel, kasutatakse ka helistamisteenust.

Käibemaksudeklaratsioone jäeti esimesel poolaastal esitamata 1501 käibemaksukohustuslase poolt, tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsiooni oli sama kvartali lõpuks jätnud esitamata 1767 isikut, teise kvartali lõpuks langes see arv 1320-le. TSD kohustatud isikuteks on võetud käibemaksukohustuslased, kellel on kohustus esitada TSD ka juhul, kui väljamakseid ei tehtud.

Hilinemisega esitati 2007. aasta esimesel poolaastal 11,5 protsenti kõigist tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonidest ning 9,4 protsenti käibedeklaratsioonidest.

2006. aastal esitas käibedeklaratsiooni (KMD) vähemalt 5 päeva esitamise tähtajast hiljem 5484 maksumaksjat ning tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsiooni (TSD) 8380 maksumaksjat. Kokku esitatati ligi viiendik kõigist deklaratsioonidest hilinemisega.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700