Ebaõiglased maksustamisreeglid võivad soodustada töötajate libaettevõtjaks sundimist

Hiljuti tuli avalikuks, et Maksu- ja Tolliamet on määranud AS-le Eesti Post täiendavaid maksusummasid, kuna maksuhalduri arvates ei ole füüsilisest isikust ettevõtjateks vormistatud kirjakandjate tegevus iseseisev majandustegevus, vaid varjatud töösuhe.
Eesti Maksumaksjate Liit (EML) ei soovi anda hinnanguid Eesti Posti tegevusele ja veel lahendamata maksuvaidlusele, kuid soovib juhtida tähelepanu sellele, et alati ei pruugi töötajate asendamine FIE-dega olla ajendatud tööandja soovist töötajate või riigi arvelt ebaõiglaselt teenida. Teatud juhtudel on FIE vormi kasutamine hädavajalik ja majanduslikult ainuvõimalik lahendus, et tulla toime jäikade ja ajale jalgu jäänud maksuseaduste tingimustes.

Praegu kehtivate õigusaktide kohaselt ei saa tööandja hüvitada töötaja isikliku sõiduauto kasutamist maksuvabalt rohkem kui 2000 krooni ulatuses kuus, kuigi töötaja peab töösõitude üle täpset arvestust. On mõistlik eeldada, et kirjakandjad kasutavad tänapäeval postiveoks sõiduautosid ning raske on uskuda, et Eesti Post suudaks varustada iga kirjakandja ametiautoga. See aga tähendab, et kui Eesti Post taastab kirjakandjatega töölepingulise suhte, hakkab Eesti Post maksma tulumaksu ja sotsiaalmaksu mitte ainult kirjakandjate palkadelt, vaid ka kirjakandjate isiklike autode bensiinikulult, kui kirjakandja läbib posti laiali vedades ühes kuus rohkem kui 500 kilomeetrit. Kui kirjakandja tegutseb füüsilisest isikust ettevõtjana, saab ta oma autoga seotud kulusid tulust maha arvata vastavalt kulude tegelikule suurusele.

EML arvates oleks aeg muuta vastavat valitsuse määrust ning lubada isikliku sõiduauto kasutamise eest hüvitist maksta vastavalt tegelikule läbisõidule ilma summalise piiranguta. Sellist muudatust ootavad pikisilmi kõik Eesti tööandjad.

EML juhib tähelepanu ka asjaolule, et ajavahemikus 14.11.2005 kuni 11.06.2007 oli AS Eesti Post nõukogu liikmete hulgas ka Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Lemmi Oro, kes peaks hästi olema kursis Eesti maksuseaduste ja nende tõlgendamise praktikaga ning loodetavasti andis Eesti Posti juhatusele asjalikku ja pädevat nõu muuhulgas ka töösuhte ja ettevõtluse eristamise ning sõiduauto kasutamise kulude hüvitamise võimaluste osas.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Valdkonna tööpakkumised

VOLVO ESTONIA OÜ otsib RAAMATUPIDAJAT

M-Partner HR OÜ

29. juuni 2018

EUROAPTEEK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

04. juuli 2018

Uudised

Tööriistad