Autor: Raamatupidaja.ee • 31. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IMF rõhutab pehmet maandumist toetava poliitika olulisust

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) tunnustas Eesti iga-aastase majandusolukorra ja väljavaadete arutelu (nn. IV artikli konsultatsioonide arutelu) lõpptulemusena Eesti majanduse seniseid edusamme ja kiiret liikumist Euroopa Liidu keskmise taseme suunas. Samal ajal juhtis IMF tähelepanu olulistele majanduspoliitilistele riskidele, rõhutades tugeva eelarvepoliitika ning hoolsa finantsjärelevalve ja pangandusanalüüsi olulisust.

"IMFi aruanne on tavapäraselt põhjalik. Rõhutades Eesti senise poliitika tulemuslikkust, annab IMF olulisi soovitusi majanduskasvu tasakaalustamiseks ning ülekuumenemisega seotud riskide vähendamiseks, " kommenteeris avaldust Eesti Panga president Andres Lipstok.

Lipstoki sõnul suhtuvad Eesti valitsus ja keskpank IMFi ettepanekutesse täie tõsidusega. Eesti Panga pesident kinnitas, et Eesti majanduspoliitika hetke tähtsaimaks eesmärgiks on pehme maandumise toetamine, kus võtmeroll on eelarve tuntaval ülejäägil ning laenuturu edasisel rahunemisel.

"IMF rõhutab samuti Põhja- ja Baltimaade pangandusjärelevalvete vahelise koostöö olulisust. See on loomulik, sest Euroopa ühtsel turul saab panganduse ja finantssüsteemi riske maandada ainult liikmesriikide vahetu ja pideva koostöö kaudu," rõhutas Eesti Panga president.

"Majanduse konkurentsivõime hoidmiseks on väga oluline ka palgakasvu ja tootlikkuse ühtlustumine. Ülikiire palgatõus ja liialt optimistlikud palgaootused peavad pidurduma ning tootlikkuse kasv möödunud aastaga võrreldes kiirenema, " lisas Lipstok.

Fondi hinnangul on turgudel aktsepteeritud eurole ülemineku kolme kuni nelja aastane lükkumine, kuid euroalaga ühinemise nihkumine määramatusse tooks kaasa ebakindlust.

Aruande aluseks on IMFi esindajate visiit Eestisse 2.-14. maini 2007, mille käigus peeti Eesti riigi ja erasektori esindajatega iga-aastaseid majanduspoliitilisi arutelusid. Valuutafondi avaldusega saab tutvuda fondi koduleheküljel, aadressil www.imf.org/external/country/EST/index.htm ning Eesti Panga veebilehel www.eestipank.info/pub/et/majandus/IMF/hinnangud.html

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700