Autor: Jaak Tõrs • 25. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Panga andmetel laenukasv pidurdub

Eesti Panga andmetel moodustas pankade ja nende liisingufirmadest tütarettevõtete laenu- ja liisingportfellide kogumaht I poolasta lõpus 232 miljardit krooni, olles 42% suurem, kui aasta tagasi. Portfellide mahu kasv on aastaga oluliselt langenud, sest 2006. a. ületas laenude kasvutempo pidevalt 50% taset.

Laenuturu dünaamika on aasta esimesel poolel seega muutunud. Kõige selgemalt näitab seda uute laenude mahu vähenemine. 2007. aasta I poolaastal kasvas pankade laenu- ja liisinguportfell 31 miljardit krooni. See on praktiliselt võrdne 2006. aasta I poolel välja antud laenude mahuga ning jääb 6 miljardi krooniga alla möödunud aasta teisel poolel välja antud laenude kogusuurusele. 2007. aastal on ühes kuus välja antud laenude ja liisingute koguväärtus ulatunud reeglina 4-5 miljardi kroonini, samas kui 2006.a. II poolaastal suurenesid portfellid kuus ligi 6-7 miljardit krooni.

Aeglustumise peamine põhjus on eluasemelaenude loium kasv, mis on aasta arvestuses taandunud 65%-lt 49%-le. Samas ületab tarbimislaenude juurdekasv 50% taset. Siiski oli juuni tarbimislaenude mahu suurenemine kolmandiku võrra väiksem kui varasematel kuudel ning see võib-olla märgiks, et ka tarbimislaenude kasv on hakanud aeglustuma.

Kokkuvõttes on laenuturu areng siiani üldiselt kooskõlas nn. pehme maandumise stsenaariumiga. Selle arengusuuna jätkumiseks peavad pangad laenuotsuste tegemisel ka edaspidi arvestama kõiki riske ning hindama põhjalikult klientide maksevõimet. Lisaks tuleb laenupoliitika kujundamisel kindlasti silmas pidada Eesti majanduse riskistsenaariume, näiteks prognoositust madalama majanduskasvu mõju portfellide kvaliteedile.

Pehme maandumise toetamisel ja sisenõudluse kasvu pidurdamisel on endiselt võtmeroll eelarvepoliitikal. Oleme jätkuvalt seisukohal, et 2007. aasta eelarve ülejääk peab jääma eelmise aastaga võrreldavale tasemel ning tuleb hoiduda kulude suurendamisest lisaeelarve kaudu.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700