Autor: Raamatupidaja.ee • 4. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eraisikute ja ettevõtete investeeringutulu maksustamine muutub sarnaseks

Valitsuskabinet kiitis täna põhimõtteliselt heaks rahandusministeeriumi kava tulumaksuseaduse muutmiseks viisil, mis tagab füüsiliste isikute ja juriidiliste isikute väärtpaberiinvesteeringutest saadud kasu võrdse kohtlemise.

Eelnõu annab võimaluse lükata eraisiku investeerimisest saadud tulu maksustamine edasi tulu tarbimisse võtmiseni.

„Meie maksusüsteemi üheks alustalaks on alati olnud võrdne kohtlemine ja seetõttu on igati loomulik, et ettevõtete ja eraisikute investeerimisest saadud tulu käsitletakse ühte moodi,” ütles rahandusminister Ivari Padar. Füüsiliste ja juriidiliste isikute väärtpaberiinvesteeringutest saadud tulu võrdse kohtlemise lubadus on kirjas ka valitsusleppes.

Leppes seatud sihi saavutamiseks koostas rahandusministeerium kapitalitulude maksustamise analüüsi, milles kaaluti erinevaid lahendusvariante. Neist kõige otstarbekam meetod on investeeringutulu maksukohustuse edasilükkamine rahavoogudel põhineva investeerimiskonto süsteemi kaudu.

Selleks avab erainvestor Eesti või muu Euroopa Liidu riigi krediidiasutuses konto, millel saab hoida vaid raha. Investor kannab investeerimiskontole raha (näiteks maksustatud palgatulu), mille eest teostab investeeringuid (näiteks ostab aktsiaid). Investeerimiskonto vahenditest tehtud investeeringu realiseerimisel kantakse kogu investeeringust saadud summa - nii soetamismaksumus kui ka kasu – investeerimiskontole tagasi ning seda saab ilma vahepealse maksustamiseta kasutada uute investeeringute tegemiseks.

Kontol olevaid vahendeid võib maksuvabalt kasutada üksnes investeerimiseks. Kui investeerimiskontolt võetakse raha tarbimisse (makstakse raha välja), siis maksustatakse see osa väljamaksest, mis ületab investeerimiskontole tehtud sissemaksete summat. Investeerimiskonto sisse- ja väljamaksete arvestamine toimub summeeritult konto avamisest alates. Nii kaua, kuni väljamaksete summa ei ületa investeerimiskontole tehtud sissemaksete summat, maksukohustust ei teki.

Valitsusleppe kohaselt hõlmatakse investeerimiskonto skeemiga investeeringud väärtpaberitesse; pikemaajalise säästmise soodustamiseks laienevad uued võimalused ka investeerimishoiustele.

Uus süsteem rakendub tõenäoliselt 2009. aasta 1. jaanuarist

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700