Valitsus arutas maksuküsimusi

Valitsus arutas kabinetinõupidamisel tulumaksumuudatuste ja aktsiistõusudega seonduvat.

"Koalitsioonileppesse said kirja pandud nii maksuvaba tulu tõstmine 3000 kroonini kui tulumaksu määra vähendamine 18 protsendini aastaks 2011," rääkis rahandusminister Ivari Padar. "Täna rääkisime konkreetselt vastavate eelnõude ettevalmistamisest ja maksumäära vähendamise ning maksuvaba tulu tõstmise mõjust eelarvele. Valitsus soovib vastavad muutused seadustavad eelnõud Riigikokku saata juuni alguses ning vastu võetud peaksid need saama enne jaanipäeva."

Valitsusliidu lepingu kohaselt alaneb tulumaks lisaks juba praegu seaduses olevale üheprotsendilisele vähenemisele aastatel 2008-2009 ka järgnevatel aastatel, jõudes aastaks 2011 18 protsendini. Maksuvaba tulu kasvab plaani kohaselt aastas 250 krooni võrra kuu kohta, jõudes 2011. aastaks 3000 kroonini kuus. Samuti on kavas kehtestada alates järgmisest aastast täiendav maksuvaba tulu juba alates pere esimesest lapsest. Riigieelarve tulusid vähendavad tulumaksu määra langetamise ja maksuvaba tulu tõstmisel järgmisel aastal umbes 350 miljoni, 2009. aastal aga 0,7 miljardi võrra. 2009. aastal aga täiendavalt maksuvaba tulu alates esimesest lapsest ligikaudu 1 miljardi krooni võrra.

"Samuti rääkisime täna aktsiisidest. Kavas on plaanitust kiiremini tõsta nii tubakatoodete kui alkoholi aktsiisimäärasid," kommenteeris rahandusminister. "Nii suitsetamise kui alkoholitarbimise kasv Eesti elanike seas on murettekitav - aktsiisimäärade kasv tähendab ka tubakatoodete ja alkoholi hinnatõusu, see aga aitaks tarbimise kasvu ohjeldada."

Plaani kohaselt tõusevad järgmisel aastal ka autokütuste aktsiisimäärad ning elektrienergiale kehtestatakse aktsiis 5 senti kilovatt-tunni kohta. "Nii elektrienergia tarbimise maksustamist kui kütuste aktsiisi tõstmist kaalume samuti tervisele, antud juhul siis meie elukeskkonna ja looduse tervisele mõeldes," selgitas rahandusminister valitsuse plaane. "Et Eesti teedel sõidab ringi üha enam autosid, on üsna loomulik, et peame hakkama tõsiselt mõtlema selle mõjule meie elukeskkonnale. Aktsiisid aitavad mõjutada energia ja kütuste tarbimist ja seega säästa keskkonda, milles me elame."

Plaanitavad aktsiisimuudatused tooksid järgmisel aastal riigieelarvesse täiendavalt 2,2 miljardit krooni ning aastal 2009. aastal 1,5 miljardit krooni.

"Tulumaksumuudatustel, mis jätavad inimestele rohkem raha kätte, on küll märkimisväärne mõju riigieelarvele, ent võin kinnitada, et aktsiisitõusud toovad selle raha riigieelarvesse tagasi ja riik saab seda raha kasutada inimeste elukvaliteedi tõstmiseks," toonitas rahandusminister.

Samuti otsustas valitsus tõsta sõiduauto erisoodustuse arvestuslikku hinda 4000 kroonini, et määr vastaks tööandja kuludele ja töötaja saadavale hüvele.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad