Autor: Raamatupidaja.ee • 15. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Politsei abistamiseks kogutud annetusi ähvardab mitmekordne maksustamine

Rahvusvahelise Politseiassotsiatsiooni (IPA) Eesti osakond avas pangakonto, kuhu kogutakse annetusi aprilli lõpus Tallinnas aset leidnud korrarikkumiste tõkestamises osalenud politseinike taastumise toetuseks.

Juriidilisest isikust annetajaid on tabanud ebameeldiv üllatus, sest nad peavad maksma tehtud annetustelt tulumaksu. Põhjus on selles, et annetusi koguv organisatsioon (mittetulundusühing Rahvusvahelise Politseiassotsiatsiooni Eesti Osakond, registrikood 80007074) ei kuulu tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute ja sihtasutuste nimekirja.

Eesti Maksumaksjate Liit (EML) on seisukohal, et riigistruktuurid peaksid abikampaaniate korraldamisel tegutsema koordineeritult. Enne, kui kutsuda üldust üles annetusi tegema, tuleb läbi mõelda ka maksustamise küsimused. Maksuprobleemi oleks saanud ära hoida, kui annetusi oleks asunud koguma asutus või ühing, kes vastab tulumaksuseaduses esitatud tingimustele. Näiteks võib tulumaksuseaduse § 49 lg 2 kohaselt juriidiline isik teha piirmäärade ulatuses maksuvabalt annetusi riigi korrakaitseasutustele.

EML teeb ka ettepaneku vaadata üle tulumaksuseaduse sätted, mis reguleerivad annetuste maksusoodustusi. Näiteks tuleb tagada maksusoodustuste ühetaoline kohaldamine ka sellistele annetustele, mida Eesti isikud teevad välismaistele asutustele ja organisatsioonidele. Tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute ja sihtasutuste nimekirja koostamist tuleks muuta paindlikumaks ning tuleks ette näha võimalus anda maksusoodustus ka ühekordsetele projektidele.

Samuti vajab ülevaatamist annetuse mõiste, sest praeguse seaduse kohaselt ei ole välistatud isegi kolmekordne maksustamine. Näiteks kui annetuse koguja IPA-Eesti maksab kogutud raha edasi politseiasutustele, kes omakorda maksavad lisatasu politseiametnikele, võib juhtuda, et tulumaksu peavad maksma nii annetuse tegija, annetuse koguja kui toetust saanud politseiametnik. Sellisel juhul kaotab annetamine igasuguse mõtte.

Ühtlasi väljendab EML seisukohta, et Eesti riik peab nõutaval tasemel finantseerima politseid ja muid jõustruktuure, et oleks tagatud pidev valmisolek ekstreemseteks olukordadeks. Üldsuse abi politseile, olgu rahaliste toetuste näol või abipolitseiniku rollis, on igati tänuväärne, kuid riik ei saa sellele lootma jääda.

Eesti Maksumaksjate Liit on 1995. aastal loodud mittetulundusühing, mis kaitseb maksumaksjate huve ja õigusi, taotleb optimaalset maksukoormust ning jälgib kogutud maksuraha efektiivset kasutamist. Liit ühendab üle 2500 liikme.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700