Autor: Raamatupidaja.ee • 15. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksu- ja Tolliamet jätkab tööd käibemaksupettuste tõkestamisel

Maksu- ja Tolliameti uurimisosakond saatis käesoleva aasta I kvartalis prokuratuuri 34 kriminaalasja 52 kahtlustatavaga, eelmise aasta IV kvartalis oli sama number 25. Aasta kolme esimese kuu jooksul peatati kokku nelja käibemakspettustega tegelenud arvetevabriku ning nelja väiksemas mastaabis maksupettuseid toime pannud kuritegeliku grupeeringu tegevus.

Prokuratuuri saadetud kriminaalasjadest olid 12 seotud maksupettustega, kus kogukahju ületas 28 miljonit krooni. Viis lõpule viidud uurimist olid seotud narkokuritegudega ja 17 salakaubaveo ning alkoholi, kütuse ja tubakatoodete ebaseadusliku käitlemisega. Eelnimetatud asjades hoiti ära ka enam kui 750 tuhande kroonise kahju tekkimine. Riigile tekitatud kahjude laekumise tagamiseks on prokuratuuri saadetud kriminaalasjades uurijad arestinud kahtlustatavate varasid enam kui 9 miljoni krooni väärtuses.

Esimeses kvartalis peatas uurimisosakond pikaajalise uurimistöö tulemusena nelja arvetevabriku tegevuse ja nelja väiksemas mastaabis maksupettuseid toime pannud grupi tegevuse, kus esialgsetel andmetel ulatub pettusega tekitatud kahju ligi 40 miljoni kroonini. Maksu- ja Tolliameti uurimisosakonna juhataja Rain Kuus ütles, et ametil on seoses aktiivse tööga käibemaksupettuste vastu võitlemisel informatsioon selles valdkonnas toimepandavate pettuste kohta suures osas endal juba olemas. "Antud juhtumitel oli oluline osa ka ameti teabe- ja kontrolliosakonnast laekunud infol, samuti varasemalt juba likvideeritud arvevabrikute juhtumitel, " ütles Kuus. Kuus lisas, et töö tõendite kogumisel ja kahjude tuvastamisel käib ning sellega seoses on täiendavat infot äna vara anda.

Kahe juhtumiga seoses esitati 11-le isikule lisaks maksupettuse korraldamisele kahtlustus ka seoses kuritegelikku ühendusse kuulumise ja suures ulatuses rahapesu organiseerimisega. Süüdimõistmisel võib selliseid kuritegusid toime pannud isikuid oodata kuni 12 aasta pikkune vanglakaristus. Mõlema juhtumi puhul on ametil õnnestunud tuvastada maksukuriteo tagajärjel saadud raha paigutamine majandustegevusse, selle kuritegeliku päritolu varjamise eesmärgiga. Rain Kuus ütles, et nii maksukuriteo toimepanekuks kui ka rahapesu organiseerimiseks oli nende juhtumite puhul moodustatud püsivad isikutevaheliste konkreetsete ülesannete jaotusega ühendused, mille eesmärgiks oli kuritegude toimepanemine. "Kõigi nende kuritegude käsitlemine ja tõendamine komplektselt on käesoleval aastal uuemaks suunaks uurimisosakonna võitlusel maksukuritegevusega," lisas Kuus.

Antud juhtumite raames viidi kokku läbi 70 läbiotsimist ja peeti esialgselt kinni 38 isikut. Vahi all on 6 isikut. Varasid on arestitud enam kui 17 miljoni krooni ulatuses.

I kvartali lõpu seisuga on uurimisosakonna menetluses 141 kriminaalasja, millistes kogukahju ületab 478 miljoni krooni suuruse summa, ära hoitud potentsiaalne kahju on ligi 6 miljoni krooni ning arestiga on tagatud üle 120 miljoni krooni suurune summa.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700