Majanduskasv on alanemas

Statistikaameti esialgse hinnangu kohaselt kasvas Eesti majandus 2007. aasta esimeses kvartalis 9,9 protsenti. Kasv oli küll kiire, kuid eelmise aasta teises pooles alguse saanud järk-järgulise alanemise trend jätkus, mis on kooskõlas rahandusministeeriumi ootustega.

Eratarbimise tugeva kasvu jätkumisele viitab jaekaubanduse hoogne areng, mis avaldub eriti rõivaste, jalanõude, vaba ajaga seotud kaupade, toidu ning mootorsõidukite müügis. Selle taga on kiire palgakasv ning kõrge hõive tase. Endiselt avaldab tarbimisele mõju laenuraha juurdevool, kuigi laenamise kasvutempo on viimase nelja kvartali jooksul aeglustunud. Edaspidi võib oodata eratarbimise kasvu kerget aeglustumist, kuna tarbijate kindlustunne tuleviku suhtes on viimastel kuudel mõnevõrra vähenenud.

Möödunud aasta teisel poolel suurenes investeerimisaktiivsus märkimisväärselt ning pole alust arvata, et 2007. aasta esimeses kvartalis toimus olulisi muutusi. Tulenevalt pankade jäigemast krediidipoliitikast ning intressimäärade tõusust peaks järk-järgult vähenema hakkama kinnisvarasektorisse tehtud kapitalipaigutuste osa koguinvesteeringutes. Vaba tööjõuressursi piiratuse ja kasvavate tööjõukulude tõttu hakatakse tootmist ümber suunama kapitalimahukamatesse ja kõrgemat lisandväärtust loovatesse harudesse.

Ekspordi panus majanduskasvu oli 2007. aasta esimeses kvartalis tagasihoidlik tänu kahe suure osakaaluga kaubagrupi, mineraalse kütuse ja elektroonika väljaveo kasvu aeglustumisele. Impordi kasv ületas tugeva sisenõudluse püsimise tõttu oluliselt ekspordi kasvu. Kaubagruppidest andsid impordi kasvu suurima panuse transpordivahendid ja metallid. Teenuste bilansi ülejääk oli esimeses kvartalis aastatagusest märgatavalt suurem, kuna aasta tagasi vähenesid nafta ja naftasaaduste veod seoses külma talvega, mis raskendas kütuse transportimist ning suurendas nõudlust Venemaa siseturul.

Majandus kasvab kiiresti ka teises kvartalis, kuid selle tempo peaks jätkuvalt aeglustuma. Tööstus-, kaubandus-, ehitus- ja teenindussektori kindlustunde indikaatorid näitasid aprillis tõusu, viidates soodsa ärikonjunktuuri püsimisele. Samas jäi teenindussektori kindlustunne eelmise aasta tasemele alla – selle peamisteks põhjusteks on alanenud nõudluse prognoosid kinnisvarategevuses, turismisektoris ja autotranspordis. Ettevõtjate kindlustunne ehitussektoris alanes aprillis samuti võrreldes eelmise aasta rekordilise tasemega.

Pressiteates on kasutatud Eurostati, statistikaameti, konjunktuuriinstituudi ja Eesti Panga andmeid.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Merit Palk

Merit Palk on kaasaegne pilvetehnoloogias palgaprogramm, kus professionaalsed võimalused on ühendatud kasutamise lihtsusega. Teil pole vaja süveneda erinevate tasude ja maksude arvestamise nüanssidesse, kogu tarkus on programmis olemas ning tulemus alati 100% õige.

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad