Intervjuu Assets RMP OÜ juhi Ellen Tohvriga

Tartus
E-Kaubamajas tegutseb finants- ja raamatupidamisteenuseid pakkuv
firma Assets RMP OÜ, mille üks osakond asub Tartus ja teine
Tallinnas. Firma juhataja ja omanik on tegus äridaam Ellen
Tohvri, kes lõi oma firma Tartusse juba 1991. aastal.

1991 olime üks esimesi raamatupidamisteenust pakkuvaid firmasid Eestis,” räägib Ellen. Tema sõnul oli Assets OÜ asutamisaeg värskelt taasiseseisvunud Eesti Vabariigis periood, kui oldi harjutud, et raamatupidaja istub ettevõttes korralikult oma töölaua taga. Tol ajahetkel tundus väga uudse ja harjumatuna võimalus osta firmale raamatupidamisteenust sisse väljastpoolt.

“Inimesed ei julgenud firmast dokumente isegi mitte välja anda ja nii olidki Assetsi esimesed kliendid minu oma tuttavad.”

Ellen tunnistab, et julge sammu raamatupidamisteenusega turule astuda tegi ta suuresti tänu ühele Soome raamatupidamisalasele koolitusele, kus tutvustati, kuidas tol ajal, 1990.-ndate alguses, korraldasid raamatupidamist soomlased ning räägiti ka lähemalt Soome ühest raamatupidamisprogrammist, mille lihtsusest ja loogilisusest Ellen sõna otseses mõttes vaimustus.

See programm tundus huvitav ja soovisin seda kasutama hakata. Alustasin praktiliselt nullist - läbisin Tallinnas programmialase koolituse, mis oli tol ajal minu jaoks küll suhteliselt keeruline. Olin ju saanud vaid Tartu Ülikoolis majandusteaduskonnas palju teooriat. Kuidas teooriat praktikas rakendada - seda tuli omal käel avastama hakata.”

Soome raamatupidamisprogrammi esindaja Eestis - Urmas Kaarlep oli inimene, kelle juures Ellen läbis kolmepäevase programmikoolituse. “Mulle anti kätte programm ja terve hunnik dokumente, milles tuli kolme päevaga kord luua, kuid kolmanda päeva lõppedes tõdes isegi Urmas Kaarlep, et “Mina ka ei tea, kas asjast asja saab - aga kõik sõltub sinust.” Kuid see sütitas mind veelgi enam tööd tegema,” räägib Ellen.

Kokkuvõttes alustas ta Assets OÜ-s raamatupidamisteenuse osutamisega päris üksi. Olles siis Tartu Ülikooli majandusteaduskonna lõpetanud ja ülikooli ajal ja peale sedagi pisut töötanud ühe ehitusfirma ametiühingu raamatupidaja ja ka sekretärina. “Kuid ametiühingu töö oli ikka suhteliselt igav. Sellelt töökohalt lahkudes lubasin endale, et enam ma sellisele töökohale kunagi ei lähe, kus tuleb niisama päev otsa istuda ja välja mõelda enda jaoks tegevust.”

Uued tuuled firma sees

Praegusel hetkel on aga Ellen väga tegus, särav ja aktiivne firmajuht, kes vahepeal töötas mitmeid aastaid Estiko AS-is juhatuse esimehena ning on arendanud teadmisi-oskusi nii finantssfääris kui ka juhtimisalases karjääris suurepärasele tasemele. 2006. aastal Estiko juhatuse esimehe kohalt ära tulles jõudis Ellen tagasi oma firmasse juhi rolli. Alles hiljuti arendas välja oma firma raamatupidajate tööstruktuuri, mille kohaselt on igal töötajal, kes nende ettevõttes töötab, võimalus areneda ja teha firmasiseselt karjääri.

Põhimõtteliselt tõi Ellen uuendusena Assets OÜ-sse ka ISO-juhtimissüsteemi ning antud valikut põhjendab ta sõnadega: “Mulle on oluline, et see süsteem loob meie kliendile turvatunde, et meie poolt on tegemist kvaliteetse teenuse pakkumise süsteemiga. ISO-juhtimissüsteemi protsessi kontrollitakse sertifitseerija poolt, mille tulemusena väljastatakse ettevõttele rahvusvaheline sertifikaat, mis annab kindluse, et teenust osutatakse kõigi meie teenindajate poolt samadel alustel ja heal tasemel."

Juhtimissüsteem võimaldab uue töötaja töölevõtmisel anda talle tutvuda selle süsteemi materjal, mis puudutab ettevõtte töö sisekeskkonda ja töötaja kohustusi. Süsteem annab ülevaate ettevõttes väljatöötatud teenuste osutamise protsessidest ning samuti ülevaate ettevõtte eesmärkidest ja strateegilistest tegevustest.

Hetkel on Assets RMP OÜ hingekirjas 25 töötajat (koos lapsehoolduspuhkusel olijatega). Nagu Ellen ise tõdeb, on neil sajaprotsendiline naiskollektiiv, mis tähendab muuhulgas, et 30 protsenti töötajatest viibib lapsehoolduspuhkusel.

Võib rääkida sellestki, et Assets ühendab endas tegelikult mitut juriidilist ettevõtet, mis pakuvad peamiselt kahte erinevat teenindusstruktuuri. Esimene nendest on siis finantsteenused, mille põhiteenusena raamatupidamine. Teisena omakorda auditeerimine ja finantsjuhtimisteenuse pakkumine.

Sealhulgas teeb Assets koostööd ka partneritega väljastpoolt. Näiteks juhtudel, kui on vaja professionaalset ja spetsiifilist lähenemist nõudvat maksunõustamist. “Meie maksuseadus on ju tohutute valikutega, mis ei tähenda, et meie töötajad ei oleks kursis maksuseaduse ja maksunduse vallas kõige olulisega, kuid kui on erakorralised riskiga seotud küsimused või näiteks Euroopa Liidu liikmesriikide maksuküsimuste probleemid, ostame maksukonsultatsiooni oma professionaalselt koostööpartnerilt.”

Tegelikult tunnistab Ellen ausalt, et nende firmas ei rõhuta niivõrd teenuse odavusele, kui et kvaliteedile. Et iga klient saaks oma vajadustele parima raamatupidamisteenuse ning seejuures ei ole Assets OÜ raamatupidamisvaldkonnas traditsiooniks see, et vaid üks raamatupidaja on kursis ühe kliendi raamatupidamisega. Vastupidi - ühe kliendi raamatupidamise ja äritegevusega on kursis Assets OÜ meeskonna mitu liiget, et ei oleks sellist riski, et kui üks raamatupidaja haigeks jääb, on sunnitud ettevõte raamatupidamisteenus kannatama või seisma, kuni raamatupidaja, kes sellega tegeles, taas jälle tööpostile rutata saab.

Vaja on varuda aega

Raamatupidamisteenus ei ole dokumentide lihtne vahetus - see on midagi palju enamat ja töörohkemat,” leiab Ellen. “On vaja vaadata kliendiga koos numbrite taha. Samuti kui vaja, koostame äriplaane. Ja mis kõige olulisem - kliendi jaoks on vaja varuda aega. Kliendil peab olema raamatupidamisbüroosse tulla hea tunne.”

Mis teeb aga ühest raamatupidajast hea raamatupidaja? Hea raamatupidaja peab oskama Elleni arvates taluda rutiini, ta peab olema täpne. Hea raamatupidaja võiks osata olla kursis samaaegselt mitme erineva teema ja probleemiga, ta peab olema võimeline lülituma kiiresti ümber ühelt probleemilt teisele. Ja loomulikult ei saa hea raamatupidaja juurest puududa sellised olulised ja üleüldiselt kasuks tulevad iseloomujooned nagu täpsus, ausus, korrektsus ja loomingulisus.

Raamatupidamine on loominguline valdkond nagu üldse kogu finantssfäär, tõdeb Ellen, kes on oma töö üle väga õnnelik. Sest looming ja meeldivad kolleegid oma firma hubases keskkonnas on midagi, mille nimel on tegusa daami rohkem kui 15 aasta pikkune töö ka end tublisti ära tasunud.

(PS! Elleni elus ja karjääris kunagi saatuslikuks saanud Soome raamatupidamisprogrammi kasutasid nad oma firmas veel aastaid, kuni paar-kolm aastat tagasi tegi Ellen uue finantseeringu ja võttis kasutusele raamatupidamisprogrammi Hansa Financial, millega ta samuti väga rahul on.)

 

Lisaks – Assets RMP OÜ töötajate struktuur, välja töötatud Ellen Tohvri poolt.

1. tasand - andmesisestaja, kelle töökohustused algavad müügi-ja kuludokumentide, pangadokumentide sisestamisest.

2. tasand - raamatupidaja, kes lisaks 1. tasandi tööülesannetele peab saama hakkama ka näiteks palgaarvestuse ja statistiliste aruannetega.

3. tasand - vanemraamatupidaja. Tema peaks lisaks eelmiste tasandite ülesannetele koostama aastaaruandeid ning oskama erinevaid projekte analüüsida.

4. tasand - pearaamatupidaja. Pearaamatupidaja on üldiselt juba inimene, kes peaks suutma väiksemat meeskonda ja meeskonnaliikmete tööd juhtida. Rutiinsete tegevuste tegemine ei peaks tema töösfääri kuuluma. Pearaamatupidaja vastutab kliendi aastaaruande õiguse ja täpsuse üle. Samuti on tema ülesanne finantsanalüüside, äriplaanide ja eelarvete koostamine, kliendisuhete juhtimine.

5. tasand - finantsjuht. Tema tegeleb muuhulgas projektide kirjutamisega, ettevõtte väärtpaberite hindamisega, aga ka aktsiaväärtuste hindamisega.


Osale arutelus

  • Aive Antsov

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad