3. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hommikusöögist loobumine on kuritegu

Pärast pikka talve tunneb enamik meist väsimust ja vaevust, mille põhjuseks peame vitamiinivaegust. Küllap on meie organismi mõjutanud ka talvele iseloomulikum rasvane ja valgurikas toit (millest on tihti tingitud ülekaal), samuti vähene liikumine. Organism on kannatanud paljude külmetus- ja viirushaiguste all, kaloririkas toitki on jätnud omad jäljed, põhjustanud väsimust.Nüüd on vaja energiasüsti.

Organism vajab puhastamist

Möödunud on talv, mis pani meie organismi proovile. Nakkushaiguste põdemine, toidu sooltest imendumise häired (tingitud paljuski vähesest värskes õhus liikumisest ja viibimisest), tihti ka vale toitumine on organismi kogunud liialt jääk- ja mürkaineid.

Jääkainete kogumises organismi on suur osa maksal, mis kogub neid ja teeb ka kahjutuks. Maksa ülekoormus viib ka teiste organite kahjustusteni, mis kõik kokkuvõttes viib immuunsüsteemi nõrgenemisele, südamekloppimisele, pideva väsimuseni, energiavaeguseni, ainevahetuse aeglustumiseni, peavaludeni, liigesehädadeni ja isegi krooniliste haiguste ägenemiseni.

Nüüd tuleks loobuda talvistest toitumisharjumustest: suurest kohvijoomisest, rasvasematest toitudest, rohkest magusa tarbimisest jm. Kevad ongi aeg, mil peaksime oma organismi puhastama ja seda saame kõige kergemini teha nädalas korra koormusvaba päevaga. Ei pea tegema mingeid “imedieete” ega pikka paastuaega.

Kui üldises mõttes aitab organismi puhastamisele kaasa rohkema vedeliku tarvitamine (aedviljamahlad, taimeteed, köögiviljasupid jt), siis koormusvabal päeval on see peamine toit organismile.

Organismi puhastamiseks on head ka taimeteed teekummelist, kasepungadest, angervaksast, põdrakanepist, nurmenukust, teelehest, võilillest, kõrvenõgesest, hobumadarast jt.

Organismi, seejuures maksa puhastamise all ei pea mõtlema ainult vee joomist (võib veelgi nõrgemaks meid muuta), vaid lisaks mahlade või juurviljapuljongite joomisele võib isegi koormusvabal päeval lubada puu- ja juurviljasalateid, hapupiimatooteid, täisteraviljadest toite jm kerget toitu, kuid ilma liha-kala toiduta. Kord nädalas pole raske olla kala- või lihatoiduta, kui organismile anda süsivesikuterikast toitu.

Minnes koormusvabapäevale, peame sööma juba eelneva päeva õhtul kerget süsivesikuterikast toitu ja sama tegema ja järgmise päeva hommikul. Ärgem unustagem, et puhastava dieedi korral on oluline jalutamine värskes õhus ja seda mitte ainult kord nädalas, vaid lausa iga päev.

Selline koormusvaba päev aitab puhastuda ka sooltel, eriti neil, kes kannatavad kõhukinnisuse all. Kroonilisest kõhukinnisusest (suurim probleem jääkainete kogunemisel organismi) saab vabaneda kergelt just nüüd, kus juba värske rabarber nii aias kui ka poelettidel olemas.

Kellel kevadel loodusesse asja, leiab sealt seedimise korrastamiseks võililli, naati, põdrakanepit, nõgest jm. Kõhukinnisust leevendavad kapsas, peet, porgand, ploom, kurk, sibul, küüslauk jt, mida kõike me praegu kevadelgi poest ikka leiame. Kõik need toidutaimed on ka head organismi puhastajad.

Kui liigne toorsalati või mahla joomine tekitab kõhugaase, siis soovitan kasutada aedsellerit, koirohtu, teekummelit, salveid või liivateed kas teena või toidusse lisatuna. Omal kohal on kõhu korrastamiseks taimeteed põdrasamblikust, paakspuukoorest, nõgesest, linaseemnetest, köömnetest, raudrohust, leesputkest jt.

Kevadine toit olgu energiarikas ja kergelt seeditav

Kevad on aastaaeg üleminekuks tugevamalt loomseid toitaineid sisaldavast ja korralikult läbikeedetud/küpsetatud toidult minimaalsema kuumtöötlusega ning vähemale loomsele toidule. Kindlasti vajab kevadel organism ka rohkem vedelikku mahlade, teede ja suppide näol (2,5 l päevas).

Kui täidetud on eeltingimused (organismi puhastamine ja korralik seedetegevus), võime hakata rääkima kevadisest toidulauast lähemalt. Toitumisteadlased ei soovita väsimuse ja halva enesetunde korral hakata kohe kasutama sünteetilisi vitamiine, vaid vajadusel pärast organismi puhastumist ja kui oleme oma toidulauda muutnud süsivesikute rikkamaks ning loomsete rasvade vaesemaks.

Kevadel peaks organismi turgutusmaterjal tulema kõik otse oma peenralt või poest aiaviljakasvatajatelt. Isegi kui värskeid marju ja juurvilju pole käepärast, siis organismi nõrkusest võib lahti saada ka kuivatatud puuviljade segu kasutamisega.

Kui teete peenestatud segu mustadest ploomidest, aprikoosidest, rosinatest ja viigimarjadest ning lisate sinna veel purustatud kreeka pähkleid, saate suurepärase turgutuse (1 spl 3 korda päevas). Hea on selle segu hulka segada veel mett.

Loomulikult ei ole keelatud ka apteegist ostetud vitamiinide kasutamine, kuid alati valida multivitamiine, mis sisaldavad kõiki olulisi vitamiine ja ka mineraalaineid heas koosluses. Organism nõuab erinevate toitainete, vitamiinide ja mineraalainete kooslust, sest üksikuna võetuna paljud ei toimi.

Seepärast tuleb vitamiine tablettidena süüa koos korraliku kõhutäiega. Ikka arvatakse, et vitamiin C on põhiline. Üldsegi mitte! Olulised on kõik, eeskätt aga vitamiinid E, D, A, C ja B-grupi vitamiinid ning nendega kaasuvad mineraalained, nagu kaalium, kaltsium, magneesium, raud.

Korraliku süsivesikuterikka toidu (jälgida, et toiduained neid kõiki sisaldaks) korral saab organism rahuldatud nendest ja täiendust apteegist vajab üksnes raskeid haigusi põdenud organism.

Olulised on ka vitamiinide kõrval oomega-3 rasvhapped, mida saame kala-, pähkli-, linaseemne või oliivõlist. Neis on ka kõiki rasvlahustuvaid vitamiine, nagu E, A ja D. Nii, et dessertlusikas külmpressitud õli hommikul tühja kõhuga on samuti meile oluline, et vabaneda liigsest kolesteroolist.

Korralik hommikusöök

Tervise seisukohalt on oluline, kui regulaarselt me sööme ja mitu korda päevas. Organism, mis pole söögiajaks valmis, omastab eluks vajalikke toitaineid halvasti. Soovitav on süüa 4 korda päevas kindlatel kellaegadel ja mitte koormata organismi ühel söögikorral üle.

See viimane on tuttav küll paljudele, kel pole töö ajal võimalik lõunatada. Pole imestada, kui kehakaal tõuseb ja õhtul tuntakse end üleväsinuna peale rasket sööki.

Hommikul tühja kõhuga tööle minek on kuritegu iseenda suhtes ja seda just kevadel. Põhjendatakse tihti isutusega, mis tuleneb sellest, et söömise kord on juba pikka aega paigast ära.

Kui hommikul ei sööda, lõuna juhuslik, õhtul ülesöömine — ongi loomulik väsimustunne, isutus hommikul (hommikuks lihtsalt organism ei taastu sellise toidurežiimi korral). Sellise toitumise korral pole vaja süüdistada talveväsimust ega vitamiinivaegust.

Kõige paremini kosutavad ja annavad kiirelt energiat toidud köögiviljadest ja täisteraviljatoodetest. Nii näiteks üks kiudainerikas puder (võib lisada veel purustatud seemneid, kliisid, pähkleid) koos riivitud porgandiga/peediga/kapsaga, annab kiirelt energiat ning töövõimet kogu hommikupoolikuks ning normaalse veresuhkru taseme (tühja kõhuga intensiivsel tööperioodil langeb, tulemuseks unisus).

Nüüd, kus rohelisi taimi paljudel juba omast aiast võtta (kel pole oma aeda, ostab selle poest), peaks seda hommikuti igati küll pudru peale panema või võileivaga sööma. Ärme unustame teraviljade ja kaunviljade idandite söömist, mis praegu ka poes müügil (võib ka ise idandada).

Autor: Aive Luigela

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700