Raamatupidaja Eret Türk tunneb rõõmu uue õppimisest

Eret Türk
on inimene, kellele meeldib numbreid ritta seada ja andmeid koguda
ning erinevaid andmeid omakorda erinevates tabelites analüüsida.
Kuid selle kõige juures - et ta armastab õppida
finantsjuhtimist ja töötada raamatupidajana - ei ole ta
üldsegi mitte inimene, kes ainult numbritele silma jääb.
Vastupidi - ta on särav naine, kel lisaks tööle
perekond, kus kasvamas kaks väikest last.

Mis on raamatupidamises keerulist?”

„Ei oskagi midagi konkreetset välja tuua. Minu jaoks tuleb pidevalt ette uusi nüansse, kuid nendega on pigem nii, et kui on midagi uut, siis see on vaja selgeks saada ja ongi kõik,” leiab Eret.

Kuid uue selgeks õppimine on tema jaoks pigem rõõm, kui et mure. Kõige põnevam on õppida ja avastada tema meelest uusi võimalusi, kuidas erinevaid andmeid kajastada ja omakorda neid ka analüüsida.

Eret tegi isegi kunagi kütuste ja naftasaaduste hulgimüügifirmas laoarvestajana töötades uurimuse olemasolevatest laoprogrammidest, millega oleks hea just kütuste hulgimüügi valdkonnas laoarvestust teha. Ja siis leidis ta vastuse, et kütuse hulgimüük on iseenesest juba niivõrd spetsiifiline ala, et selle jaoks tuleks mõni programm ümber kohaldada, kuid see läheks liiga kalliks. Ja nii leidis ta, et kõige tõhusam ja odavam on seda teha MS Excelis.

MS Excel on senini tema tööalase elu “suur armastus”, mis teeb igasuguste andmete arvestuse mõnusaks. “Kui mõne inimese jaoks on andmete analüütiliste tabelite koostamine ja tabel-arvutused igavad, siis mulle meeldib väga neid välja mõelda ja seejärel suure rõõmuga kasutada.”

Julge pealehakkamine on pool võitu!

Tegelikult on Eret ju raamatupidaja, kes hetkel töötab küll kinnisvarabüroos Uus Maa ning õpib Mainori Kõrgkoolis ärijuhtimist spetsialiseerudes finantsjuhtimisele, kuid kunagi alustas ta raamatupidamisest arusaamist ja selle õppimist nii-öelda nullist, omal käel ja pearaamatupidajate juhendamisel.

“Sest algselt ma ju õppisin Tallinna Kergetööstustehnikumis asjaajamist-arhiivindust, aastatel 1994-1996, ning 1995. aasta jaanuarist hakkasin sekretärina tööle audiitorfirmas Arthur Andersen Eesti AS, kus ma töötasin pool aastat. 1995-1997 olin sekretär kütuste hulgimüügifirmas AS Urgen Oil.”

Vahepeale jäid lastega kodus oldud aastad, kui aastal 2000 läks Eret uuesti AS Urgen Oil’i sekretärina tööle. 2003 pakuti talle samas firmas juba laoarvestaja töökohta ning selle võttis ta avastamisrõõmulise inimesena vastu. Samal töökohal sai ta lõpupoole teha lisaks ka muid raamatupidamistoiminguid ning kuna Urgenis vahetusid pearaamatupidajad, sai Eret esimese kooli raamatupidamises koguni kahe pearaamatupidaja käe all.

Edasi aitas Eretit raamatupidamise valdkonnas arenemisel juba saatus. Talle jäi silma tööpakkumiskuulutus, kus otsiti raamatupidajat kinnisvarafirmasse Uus Maa. Alguses Eret küll kahtles, kas kandideerida, kuid viimase päeva viimasel hetkel siiski saatis CV. Ja ta ei pidanud pettuma - paljude kandidaatide seast valiti läbi mitme vooru välja just tema.

1. juulist 2006 ongi Eret oma uuel tööpostil ning tegelikult - mis siin salata - selle töö üle ka õnnelik. Esiteks - kinnisvara valdkond on teda alati huvitanud. Teisena - raamatupidamine on ikkagi midagi, mida ta armastab. Ja peale selle - ta õpib Mainori Kõrgkoolis äri- ja finantsjuhtimist ning kinnisvarabüroos Uus Maa teeb pidevat koostööd finantsjuhiga, seetõttu saab järjepidevalt rakendada praktikas õpitut ning see on professionaalsust taotleva naise meelest tööalases arengus oluline.

“Koolis näen seda eriti eredalt. On palju kursusekaaslasi, kes hetkel raamatupidamisega kokku ei puutu. Ja tundub, et neil on oluliselt keerulisem asjadest ka teoorias aru saada, kui ei ole praktikat. Üks asi täiendab teist ja annab väga palju juurde.”

Kuid mis üldse tõmbas raamatupidamise poole?

“Laoarvestus on raamatupidamise üks osa ja esimene kokkupuude raamatupidamisega oligi mul firmas AS Urgen Oil. Kuid veel tagasi minnes - mu esimene töökoht oli audiitorfirmas. Seal ma mõtlesin, et raamatupidamine on midagi sellist, mida ei ole küll võimalik iial selgeks saada. Nad tundusid seal kõik nii supertegijad, neil tundus olevat nii palju teadmisi ja võibolla hakkas sealt tekkima minus küsimus või isegi jonn - kuidas ei ole siis võimalik selgeks saada, kui on ju ometi võimalik!”

Eret leiab, et kuna ta juba kord on elult kaasa saanud uuriva loomuse, soovi õppida ja areneda, siis nii raamatupidamine talle “külge haakuski” - läbi soovi avastada midagi uut.

“Kui veel ümbritsev keskkond ka toetas, siis nii see läks.”

Ereti elus on olnud eriline seegi, et tavaliselt ta ei ole pidanud endale kunagi tööd paaniliselt otsima - töökohad, kuhu ta on jõudnud, on tulnud kuidagi iseenesest.

“Ka Uus Maa puhul mõtlesin, et lihtsalt lähen ja proovin. Kui saan tööle, siis saan - võimalik on ainult edasi areneda. Ja kui ei saa - järelikult ei pidanud nii minema. Kuid Urgenis olin töötanud juba üle 10 aasta, soovisin areneda ja seepärast kandideerisingi. Ju oli mu elus aeg muutusteks.”

Oma kogemuste põhjal soovitab Eret raamatupidajatele ja üldse inimestele, kes soovivad elus muutusi, teha julgemini vajalikke samme. Need sammud ei pea olema esialgu teab mis suured, aga peaasi, et julgetakse edasi minna.

“Tegelikult igal töökohal, kus ollakse - ka raamatupidamises - on võimalik pidevalt areneda ja juurde õppida. Mina küll tunnen, et mul on veel nii palju õppida! Pidevalt taban, kui rumal ma veel olen ja kui palju on mul arenguruumi.”

Mõned faktid Ereti kohta.

* * * Sinu lemmikraamat?

“Barbara de Angels “Saladused elu kohta, mida sa peaksid teadma”. On hinge hariv raamat, minu nii-öelda piibel. Võin lugeda läbi ka viiekümnes kord ja ikka on midagi, mis paneb mõtlema. Kui seda loen ja pärast käest ära panen, on tunne, et olen justkui parem inimene.”

* * Lemmik tööprotseduur?

“Kui pusid millegi kallal ja see hästi õnnestub, siis see ongi parim. Et saad hüüda justkui: “Jess, välja tuli! Sama efekt on vigade otsimisel ja nende leidmisel. Ja muidugi teeb alati meele koheselt rõõmsamaks see, kui saad kedagi aidata – olgu see kasvõi müügiarve koostamine, mille eest oskavad Uus Maas maaklerid tänada nii, et tundub nagu ma oleks just teinud midagi erilist.”

* Lemmik filosoofiline mõttetera?

“Tegelikult ma armastan väga aforisme ja tavaliselt, kui kusagil käin, siis neid ka jagan, aga võibolla üks lemmikuid on mõte: “Milleks siis veel elada, kui mitte selleks, et üksteise elu talutavamaks muuta!”


Osale arutelus

  • Aive Antsov

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad