AS Merit Tarkvara soovib lihtsustada raamatupidaja tööd

AS Merit Tarkvara on Eesti juhtiv
majandustarkvara tootja 1991. aastast, mille silmapaistvamateks
kaubamärkideks on kindlasti raamatupidamisprogramm Merit Aktiva
ja palgaarvestuprogamm Merit Palk. Samas on neid programme, millega
Merit Tarkvara on suutnud Eesti ärimaastikku üllatada, veel
palju, kasvõi rääkides Merit Bussist, mis on
spetsiaalselt reisijate veoga tegelevatele firmadele mõeldud
tarkvara.

Käesolev intervjuu on AS Merit Tarkvara direktori Andres Kertiga, kelle sõnul on Merit Tarkvara ennekõike majandustarkvara tootja ja juurutaja.

„Kuid siiski mitte ainult, meie missioon on laiem: me aitame oma klientidel kiiremini areneda, pakkudes neile kvaliteetseid infotehnoloogiatooteid ja teenuseid. Me tõesti usume, et infotehnoloogia (sealhulgas tarkvara) õige kasutamine aitab firmade kasvu kiirendada.“

Teie firma pakutav tarkvara on väga laiahaardeline. Kuidas see on võimalik?

„Oleme laiahaardelised kahes erinevas tähenduses. Alustame sellest, et erinevate ettevõtete vajadused on oluliselt erinevad. Alustavad väikefirmad vajavad hoopis teistsugust tarkvara kui pikalt tegutsenud ja keerukama struktuuriga firmad. Peale objektiivsete vajaduste on erinevad ka kasutajate subjektiivsed vajadused – kes otsib lihtsaimat võimalust ja kes näeb ning analüüsib oma äri põhjalikumalt ja keerukamalt. Kumbki lähenemine pole põhimõtteliselt parem ega halvem, aga mõlemad on reaalselt olemas. Sellepärast on meil kaks erinevate vajaduste ja ootuste jaoks mõeldud majandustarkvara: Merit Aktiva lihtsamatele firmadele ja Microsoft Dynamics NAV (endine Navision) keerukamate vajadustega firmadele. Tahan rõhutada, et vahe ei ole mitte kvaliteedis.“

Mis on veel teie firma mitmekülgse tegevuse taga peidus?

„Teine osa meie mitmekülgsest tegevusest on kokku võetav märksõna IT teenused alla. Igasugune tarkvara töötab hästi ainult siis, kui kogu "raud" (serverid, võrgud, võrguseadmed) ja süsteemne tarkvara (Windows, serverite operatsioonisüsteemid, viirusetõrje jm) on hästi häälestatud ja hooldatud. Meie IT meeskonna ülesanne on sõnades väga lihtsalt väljendatav: tagada meie tarkvara häireteta töö. Praktikas nõuab selle eesmärgi saavutamine siiski häid oskusi ja teadmisi, mis meie võrgu- ja hooldusmeekonnal ka olemas on.“

Millal ja mis eesmärkidel teie ettevõte loodi?

„Merit Tarkvara on asutatud 1991. aastal ning algusest peale on meie peamine tegevusala olnud majandustarkvara. 90-ndate alguses oli turg veel üsna tühi ja enam-vähem igasugusele programmile oli ostja olemas. Me ei osanud sel ajal veel teha nii teadlikke valikuid nagu praegu, kuid võib öelda, et meil oli õnne. Nimelt juhtus Aktiva esimese versiooni tellijaks tõeline raamatupidamisproff. Tema näpunäidete järgi sai kujundatud programmi ideoloogia, mis kestis aastaid ja mille jälgi võib leida veel Aktiva praegusestki versioonist. Sellega sai ka selgeks, et iga kingsepp jäägu oma liistude juurde. Ka praegu vastutavad Merit Aktiva ja Merit Palga sisulise arengu eest mitte programmeerijad, vaid suurte kogemustega raamatupidamise asjatundjad ja praktikud. Ainult nii on võimalik teha valikuid, mis on elulähedased ja millest raamatupidajatel on kasu.“

Pakute ka raamatupidamisteenust. Millistele ettevõtetele?

„Raamatupidamisteenust pakume oma Põltsamaa peakontoris. Kuid tänapäeva tehnoloogiate juures ei tähenda asukoht enam suuremat ja kliente on meil nii Tallinnast, Tartust kui Kesk-Eestist. Üle interneti pääsevad kliendid oma andmetele juurde mistahes kohast. Kuna meil on oskused nii Merit Aktiva kui Microsoft Dynamics NAVi kasutamisel, siis ühena vähestest pakume raamatupidamisteenust ka Microsoft Dynamics NAVi kasutavatele firmadele.“

Ja kui palju on kliente, kes teilt seda teenust tellivad?

„Raamatupidamisteenuse kliente on meil kokku üle 20 ja nad esindavad väga erinevaid tegevusvaldkondi - jaemüük, toitlustamine, hulgimüük, kinnisvara, erinevad teenused, tootmine jne.“

Kas võiksite lähemalt tutvustada tarkvara, mida olete loonud raamatupidajate jaoks. Kellele sobib ja mis eesmärgil on seda parim kasutada?

„Tõsi on see, et raamatupidamisprogrammi Merit Aktiva kavandades ja arendades hoiame oma tähelepanu raamatupidaja vajadustel. Meie peamine eesmärk on teha nii lihtsalt kasutatavat programmi, et raamatupidaja ei peaks programmi õppimise ja igapäevase töö tegemise jaoks liigselt aega kulutama. Meie loosung on "Reede vabaks!", mis tähendab, et Merit Aktiva aitab raamatupidaja aega vähemalt ühe viiendiku võrra kokku hoida.“

Kui paljud firmad kasutavad teie majandustarkvara?

„Rohkem kui 2800 firmat. Päris täpne tasulise litsentsiga kasutajate arv meie andmebaasis on 2831. See number annab meile kindluse, et suur hulk firmasid eelistab lihtsalt kasutatavat tarkvara. Ja see number näitab ainult tasulise litsentsiga kasutajate arvu. Tasub märkimist, et nii Merit Aktivast kui Merit Palgast on olemas tasuta versioon, mis on mõeldud spetsiaalselt väikese dokumentide mahuga väikefirmadele.“

Täiesti imestust väärt – tasuta tarkvara tänapäeval, kui tarkvarale on antud teise kulla väärtus?

„Tõesti, mitte ükski Eesti tarkvaratootja ei paku täisfunktsionaalset raamatupidamisprogrammi täiesti tasuta. Ikka on tasuta demoversioonid piiratud kas ajaliselt või siis ei saa neist dokumente ja aruandeid välja trükkida. Kokkuvõttes pole sellistest demodest suuremat kasu. Merit Aktiva tasuta versioonis saab sisestada kuni 100 dokumenti aastas igas moodulis (100 müügiarvet, 100 ostuarvet, 100 pangadokumenti ja 100 kassadokumenti) ning lisaks 500 raamatupidamiskannet. Mingeid muid piiranguid ei ole. Just paras kogus, et alustav väikefirma saaks kogu oma raamatupidamise tehtud.“

Kuid kui paljud raamatupidamisettevõtted teie tarkvara kasutavad?

„Ma ei oska öelda raamatupidamisbüroode täpset arvu meie klientide hulgas, sest me ei ole teinud sellist statistikat. Kuid tean, et paljud raamatupidajad teevad raamatupidamist mitmele ettevõttele. Sellise töö jaoks peaks Merit Aktiva hästi sobima, sest firmade arv ei ole meie programmis millegagi piiratud ning firmade lisamine ei maksa midagi. Igaüks võib ühe litsentsiga teha just nii mitme ettevõtet raamatupidamist, kui ta tahab ja jõuab.“

Osale arutelus

  • Aive Antsov

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad