Taimetoitudes on peidus tervis

Ühel päeval sattusin ühele toredale
seminarile, kus õpetaja Leedust andis edasi põnevaid
teadmisi india köögi taimetoitude valmistamisest.

India taimetoidu köögis on söökide valmistamisel väga oluline roll maitseainetel. Ka kursusel valmistati iga päev vähemasti kolmekäiguline lõuna, kus kõikides toitudes – kaasa arvatud magustoitudes - olid sees põnevad maitseained.

Koriander, kaneel, kardemon, sool, must pipar - neid kasutati kursusel toitudele lisamisel palju ja need on rohkem tuntud ka eesti kodudele omastes toiduvalmistamise traditsioonides. Kuid eksootilisemate nimedega maitseainetest, mis taimetoitude juurde väga hästi sobivad, jäid kursuselt meelde “kumin” ehk india köömned, “asaphoedita“, must sinep ja “kurkuma” ehk looduslik antibiootikum.

Paljudele toitudele lisati sidrunit või sidrunimahla ning seejuures oli sidrun näiteks supi sees väga, väga maitsev! Rohkesti kasutati toitude tegemisel tomatit, paprikat, tsukinit, kapsast, merekapsast, sellerit, õuna.

Kursuse viis läbi Vilniuses taimetoidurestorani pidav Aivaras Cibulskas, kes kursuse lõppedes müüs taimetoiduks sobivaid maitseaineid kursusel osalejatele ka kaasa. Inimesed haarasid toredast võimalusest kinni ja soetasid endale rohkesti Indiast pärit huvitavaid maitseaineid vaid 45 krooni eest.

Tegelikult oligi sellel toitumiskursusel meeldejääv, et osalejad tundusid olevat väga innustunud uute toitumisalaste teadmiste hankimisest. Kui kursuse käigus ei saadud kõigest kohe aru, küsiti õpetajalt hoolega küsimusi. Ja pliidi juures toitude segamisel ei olnud peaosa mitte õpetajal, vaid kursuse õpilastel endil.

Valmisid taimse päritoluga toiduainetest salatid, supid, riisiroad ja erilised magustoidud, mis maitsesid suurepäraselt. Ausalt öeldes tundus, et maitseainete võluriigi tundmaõppimises peitub väga suur jõud. Ja tundus, et õpetaja Aivaras Cibulskase kauaaegne kokaamet on teda selles osas piisavalt harinud.

Kerge koostisega road

Kursusel osalenud audiitor Kaire Metsoja tõdes, et need kolm päeva kursust mõjusid talle kuidagi täiesti teistmoodi.

Igapäevaselt ju ei tee ma selliseid toite ja ei kasuta indiapäraseid maitseaineid. Kuid need annavad toitudele väga omapärased ja erinevad maitsed,“ leidis ta.

Kaire oli kursusel kõik kolm päeva ja tunnistas ausalt, et teisel kursusepäeval tundus, et kuidagi võõras on veel selline indiapärane ja Ayrveda traditsioonidega taimetoit - et sellel ei ole ikka maitse, millega Kaire on igapäevaselt harjunud. Aga alles teise päeva õhtul sai ta aru, kui kerge on tegelikult organismil neid toite omistada ja seedida.

Kaire tunnistas sedagi, et üldiselt ta ei ole suur toidutegija, kuid antud kursusel saadud teadmistest prooviks ta rakendada praktikasse just uutmoodi riisitoitude katsetamise.

Tegelikult arvan, et kõige maitsvam oligi esimesel päeval valmistatud riis aedviljadega. Aga huvitav on seegi, et siin kursusel õpetati kasutama palju porgandit ja ka juursellerit, siis viimast ma igapäevaselt ju nagu üldse ei kasuta söögitegemisel.”

Kui küsisin, kellele Kaire sarnast toitumiskursust soovitaks, ütles ta, et kindlasti inimestele, kes on taimetoitlased või on sellisest teistmoodi eluviisist huvitatud.

“Kindlasti soovitaks neile, kes on huvitatud vähem liha söömisest, tervislikust toitumisest. Ka gurmaanidele.”

Huvitava tõsiasjana tundus Kairele seegi, et sibulat ja küüslauku ei soovitatagi palju süüa. Sest see teeb mõtlemise nii-öelda tuhmimaks. Sibul ja küüslauk on kasulikud siis, kui inimene on haige.

Veel sai kursuselt teada näiteks, et merekapsas on väga tervislik toiduaine - selles on palju mineraalaineid ja see on kasulik immuunsussüsteemi jaoks, ka kilpnäärme jaoks. Ja et näiteks kookoshelbed on toitudes väga soovitatavad, nii maitseomaduste kui ka toidu kaunistamise võimaluste poolest. Kookoshelbeid soovitas Aivaras Cibulskas lisada palju küpsetistesse ja üldse erinevatesse roogadesse.

Kuid toidu maitset mõjutab seegi, millises järjekorras üldse toitu koostisosadest kokku “miksida”, lisas õpetaja. Ja kuigi ühisel jõul kursuse kolmekäigulise lõuna valmistamine ei tundunudki teab-mis keeruline, oli pärast retsepte üles kirjutades siiski mulje, et võõrapäraste maitseainete tundma õppimine võtab päris omajagu aega. Samas - ega kehale kasuliku toidu tegemine ei peagi olema ülilihtne.

Kuid kui panna toitu valgeid mõtteid, kokata stressivabalt, võtta toidutegemise jaoks alati piisavalt aega ja kinkida sellele protseduurile pühendumust - võib sellest välja tulla midagi, mis kõigile, kes seda toitu maitsevad, ka häid mõtteid ja rõõmsat meeleolu loovad, jäi kursuselt kõige tugevamini meelde. India taimetoidu köögi ja Ayurveda toitumiskursustest huvitujad saavad rohkem infot telefonil 56 482 596.

Osale arutelus

  • Aive Antsov

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Tarkvararobootika ja tööprotsesside automatiseerimine – millal see läbimurde saavutab?

Olles kuulnud tarkvararobootikast ja tööprotsesside automatiseerimisest (robotic process automation, RPA), hakkavad ettevõtted sageli mõtlema, kas peaks eelistama RPAd praeguste süsteemide uute funktsioonidega värskendamise või integreeritud lahenduste loomise asemel.

Merit Aktiva

Merit Aktiva on lihtne ja mugav pilvepõhine raamatupidamisprogramm, mis sobib nii proffidele kui algajatele. Uued kaasaegsed võimalused ja paljude tegevuste automatiseerimine hoiavad kokku aega ning teevad töö lihtsaks.

Valdkonna tööpakkumised

MERKO otsib raamatupidamise osakonda RAAMATUPIDAJAT

Merko Ehitus Eesti AS

18. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad