Muudatused maksukorralduse seaduses ja käibemaksuseaduses

Eelmisel nädalal Riigi Teatajas avaldatud maksukorralduse seaduse (MKS)
ning käibemaksuseaduse (KMS) muudatused toovad 2008. aastal mitmeid
uuendusi, neist olulisim on siduva eelotsuse regulatsioon.

Maksu- ja Tolliamet hakkab alates 2008. aastast maksukohustuslase taotlusel väljastama siduvaid hinnanguid tulevikus sooritatavate toimingu või toimingute kogumi maksustamise kohta. Eelotsus on Maksu- ja Tolliameti otsustus, mis langetatakse vaid maksukohustuslasele tema taotlusel ning enne tehingu tegemist.

Maksuhaldur lähtub isiku maksukohustuse hilisemal tuvastamisel eelotsuses enda antud hinnangust, st tehing maksustatakse viisil ja määras, mis on määratletakse eelotsuses. Eelotsust saab küsida seonduvalt kõikide riiklike maksudega. Siduvuse tingimusteks on üksikasjaliku ja õige teabe esitamine taotleja poolt ning tehingu sooritamine taotluses märgitud korras ja tingimustel. Maksuhalduril on õigus eelotsusest keelduda, kui toimingu eesmärk on maksudest kõrvalehoidumine, taotlus on ebaselge või oletuslik või puudutab siirdehindade kindlaksmääramist.

Hetkel on maksuhalduri poolt antavate vastuste ja selgituste siduvus lahendatud intressi tasumisest vabanemise võimaluse kaudu - kui maksude tasumise viivitamise on põhjustanud maksuhalduri ekslik teave, võib maksumaksja taotleda MKS alusel intressi arvestamata jätmist maksuvõlalt.

16. märtsist jõustus muudatus, mis välistab pahatahtlikult kohustuste täitmisest kõrvale hoidumise võimaluse seeläbi, et välditakse maksuotsuse vastuvõtmist. Juulis jõustuvad maksukorralduse seaduse muudatused, mis annavad maksuhaldurile aluse arvata registrist välja füüsilisest isikust ettevõtjad, kes ei tegele ettevõtlusega ning võimaldavad kiiresti reageerida tahtliku maksejõuetuse tekitamisele. Samuti saab maksuhaldur õiguse küsitleda vaatluse läbiviimisel objektil viibivaid isikuid.

Alates 1. jaanuarist 2008 jõustub ka käibemaksuseaduse (KMS § 38 lg 21-23) muudatus. Kui seni tuleb impordikäibemaks tasuda kauba vabasse ringlusse lubamise momendil, siis muudatuse kohaselt võivad teatud tingimustele vastavad ettevõtjad kauba importimisel tasumisele kuuluva käibemaksu deklareerida ja tasuda käibedeklaratsiooni alusel (peale tollideklaratsiooni vormistamist).

Täpsemat teavet eespool mainitud muudatustest saab edaspidi maksuhalduri koduleheküljelt.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad