Intervjuu Ameerika teemadel

Osadele
inimestele pakub nende noorusajal suurt huvi Ameerika, sageli
unistatakse sinna isegi elama või tööle minemisest.
On neidki, kes unistused sirgejooneliselt ja tugevat tahet kasutades
täide viivad. Selles intervjuus tutvustab Ameerika reaalset elu
ameeriklane Dave Root.

Dave Root räägib oma kodumaast soojusega, kust kohati kumab läbi ka tubli annus kriitilist meelt. Olgem ausad – Ameerika oma paljurahvuselise elanikkonnaga omab kirjut ajalugu ja tegelikult ei ole ka praegune elu seal mitte just igavamate killast.

Endast rääkides tõdeb Dave, et tema elustiilis on päris palju euroopalikku joont. Ta on võtnud oma elus mentaliteediks mitte töötada tavaameeriklase kombel enamiku oma elust, kulutades vähese vaba aja vaid tööle ja töölt koju sõitmisele. Euroopalikku elu on Dave ka reaalselt praktiseerinud, kui 1960.-ndate aastate teisel poolel elas vanematega Inglismaal, Londoni lähistel.

Enamiku ülejäänud elust on Dave mõnusalt veetnud Ameerika kauni nimega osariigis Maryland. Maryland on üsna väike osariik Ameerika idaosas ja on ameeriklaste endi seas saanud hüüdnime „Miniatuurne Ameerika“.

Osariik esindab parimat kultuuride variatiivsust ja maastikupildis väga erinevaid jooni. Nii ongi Maryland kokku kui miniatuurne valik sellest, mida suur Ameerika pakkuda suudab. Maryland’is on nii mäed kui ka Dave’i sõnul armas Atlandi ooekani rannik, nende vahele jääb omakorda urbaniseeritud piirkond.

Dave, mis teeb elu Ameerikas Sinu meelest erilisemaks võrreldes eluga teistes riikides?

„Mitte ühelgi teisel maal ei ole nii erinevat inimeste mitmekesisust, seda nii religoonist, rahvusest, rassist kui ka kultuurilisest tagapõhjast lähtudes. Samas need inimesed suudavad ja oskavad elada nii paljukesi koos ja enamasti ka harmooniliselt.

Tegelikult võib see tõsiasi olla üks põhjus, miks Ameerika majandus on nii arenenud. Kui riigi kodanikud on nii erineva päritolutausta ja teadmistepagasiga ning kui iga inimene saab anda oma erilise teadmistehulga, et jagada seda informatsiooni teiste inimestega – lahendamaks probleeme või arendamaks tehnoloogia valdkonda – siis toimubki areng.

Samas võin öelda, et Ameerika on siiski veel kaugel sellest, et ta oleks ideaalne maa. Sest just rahvuste ja kultuuride erinevus on põhjustanud sageli rahutusi ja võimuvõitlusi. Kuid seda suures osas ikkagi minevikus, kui erinevaid rahvaosasid koheldi erinevatel alustel. Tänapäeval on olukord muutunud ja inimesed on võrdselt. Seetõttu on elu Ameerikas võrreldes minevikuga palju, väga palju edasi arenenud.

Milliste inimeste kõrval Sina elad? Kui palju on ameeriklasi ja kui palju on teistest rahvustest inimesi?

„Ma elan Washingtonist umbes 35 miili kaugusel. Kodukoht võiks olla parimal moel kirjeldatud kui äärelinn, milles on olemas nii linna- kui ka maaelu elemendid. Umbes 90 protsenti siinsetest inimestest on peamiselt eurooplaste järeltulijad. Suuremates Ameerika linnades on tavaliselt inimeste mitmekesisus suurem ja sadamalinnades on jällegi immigrantide osalusprotsent suurim. Kui rääkida mu enda lähedaskonnast, olen lähedane oma ema õe ja venna peredega, meie kodud on samuti lähestikku. Oleme Ameerika keskklass, mille üks tunnus on elada tänu heale sissetulekule tagasihoidlikes üheperelamutes.“

Kuidas oma elu veel kirjeldaksid?

„Võin öelda, et mu elu on väga mugav ja suhteliselt kerge, sest Ameerikas on palju inimesi, kes elavad palju keerulisemates ja kehvemates oludes. Tunnen, et mul on oma eluga täiesti vedanud. Ja olen rahul. Oma vabal ajal naudime sugulaste ja sõpradega kohtumisi, eriti tihti kohtume pühade ajal ja suvistel nädalalõppudel. Suvel käime sageli väljasõitudel, kuhu võtame kaasa grilli ja grillime tavaliselt hambrugere, hotdog’e või lihtsalt liha. Väljasõitudel on suur pluss nautida Ameerika loodusele omast ilusat vaadet, kus võivad vahelduda nii mäed kui ka kaunid rannavaated.“

Mida veel ameeriklased oma vabal ajal teevad?

„Tegelikult ei ole ameeriklastel seda vaba aega üldse mitte palju. Tüüpiline ameeriklane töötab pikki tunde ja ülejäänud aja päevast kulutab siis töö juurde sõidule ja õhtul omakorda töölt koju sõidule - kui ta elab äärelinnas. Paljude ameeriklaste jaoks loeb väga palju võim, mis tuleb rahast, ja see nõuab pikki töötunde ja maksimaalselt töötamise eetikat. Puhkust saadakse/võetakse tavaliselt umbes 2-3 nädalat aasta kohta.

Endast rääkides võiksin öelda, et minus on rohkem kui tavaliselt euroopalikku suhtumist, kuna töötan vähem ja mulle meeldib piisavalt palju puhata. Kokkuvõttes aga võin öelda, et Ameerikas on olemas täiesti vaba võimalus teenida rohkesti raha ja elada samas mugavalt.“

Osale arutelus

  • Aive Antsov

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad