Mõelge alati, mida sööte

Tervislik toitumine on palju räägitud teema, paraku lähevad sõnadest vaid vähesed kaugemale.

Üks neist vähestest on Andrus Tanni — hariduselt kokk, kes juhatab Eesti Konverentsikeskuse juurde kuuluvat allüksust, mil nimeks Tervise Catering. Üksuse missiooniks on propageerida tervislikku toitumist. Teisisõnu — süüa kõike seda, millest juba igal pool piisavalt räägitakse ja mõelda rohkem oma tervise peale.

“Ei tohi unustada, et see, mida täna sööd, väljendub päris kindlasti hilisematel aastatel, mistõttu rohkem värsket puu- ja juurvilja,” soovitab Tanni, keda enim teevad nõutuks tänapäeva noored, kes mõlema suupoolega popcorni ja kartulikrõpse näost sisse ajavad. “Kole on selle asja juures aga see, et paljud toiduained, mida toodetakse (eriti just valmis toidud), on nii ohtralt E-sid täis pumbatud, et sa ei teagi täpselt, mida see endaga hiljem kaasa võib tuua. Võtame või allergikute arvu suurenemise — varem neid ju niipalju polnud,” mõtiskleb Tanni.

Mis on tervislik toitumine? Ühest vastust on sellele raske anda. Mõni ütleb, et tervislik on tarbida vaid neid toiduaineid, mis sobivad kindlale veregrupile, teine arvab, et lihast tuleks sootuks loobuda.

“Ses suhtes meil kindel liin puudub. Küll otsime ise kontakti Eesti väiketootjatega, kellelt ostame mahepõllumajandussaadusi. Kui puhas see täpselt on, ei oska keegi täpselt öelda, sest pole erand, kui naaberpõllul uhatakse väetist nii, et tuul selle kõikjale laiali kannab. Ütleme, et meie pakutav on nii puhas, kui praegustes tingimustes võimalik,” arvab Tanni, kelle sõnul on suurimaks probleemiks Eestis tooraine vähesus — seda tuleb pidevalt kõikjalt otsida. Kerge pole leida ka kokkasid, kes on sedavõrd fanatid, et jaksavad menüü koostamisel jälgida algusest lõpuni tervislikku joont.

Idee luua Tervise Catering tuli aasta aega tagasi Eesti Konverentsikeskuse omanikul Urmas Kõivul. “Ta kutsus mind enda juurde, et teha eraldi üksus, mis toitlustab konverentsidel ja seminaridel. Erinevalt tavapärase rammusa söögi pakkumisest, mis teeb inimesed uniseks, tekkis mõte luua kerge ja tasakaalustatud menüü. Mida rohkem me üheskoos arutasime, seda tervislikumaks idee muutus, ja nii ta sündiski,” meenutab Tanni, kusjuures algul loodi üksus vaid oma maja ürituste jaoks.

Kuna Eesti Konverentsikeskus on kasvanud järjest suuremaks ja leidnud endale palju uusi kliente, laienes toitlustaminegi väljapoole maja. See pole veel kõik. “Kuna firma tegutseb ka mitmetes välisriikides, tekkis idee luua samasugused üksused mujalgi olevates harukontorites. Lisaks eelnevale töötati möödunud sügisel välja projekt “tervislik lõuna”, mille eesmärk on võimaldada inimestele tervislikku ja taskukohast lõunat. Samuti tehakse koostööd ka Eesti Toidu projektiga.

“Püüame pakkuda ka tervislikku Eesti toitu,” ütleb Tanni, kelle põhilisteks klientideks on firmad, vähesel määral eraisikuidki. “Oleme teinud laste sünnipäevi ning peiesid. Edaspidi plaanime võtta juurde ka pulmad.” Seejuures on aga kindlad reeglid, mida järgitakse ning enese poolt loodud raamidest välja ei minda.

“Otsime kohapeal pakutavast toorainest ja valmistamise viisidest alati parima. Vähe rasvast, ökoloogiliselt puhas jne,” märgib Tanni ja lisab, et valgete toiduainete kasutamist välditakse niipalju kui võimalik. “Nisujahu võite meie roogadest leida minimaalsetes kogustes. Samuti kasutame valge suhkru asemel pruuni.”

Nõu menüüde osas on saadud nii kokkadelt kui ka toidutehnoloogidelt. Koostööd plaanitakse ka TTÜ toidutehnoloogidega, kes vaatavad menüüd üle ja arvutavad välja täpse koostisainete hulga — kui palju miski midagi sisaldab.

Kõikjale kiirustavad eestlased

Väga palju kasutatakse ka sojatooteid. “Kunagi oli seegi minu silmis mustas nimekirjas, kuna sarnaselt maisile ja banaanidele on enamik neist geneetiliselt muundatud. Meie poolt pakutavad sojatooted tulevad aga Moldaaviast, mis on üks väheseid kohti maailmas, kus seda veel geneetiliselt muundamata kujul saab,” selgitab Tanni. “Seda pole just kerge hankida, kuid peamine on mitte unustada omi põhimõtteid ja mitte minna kergema vastupanu teed.”

Kõik, mida klientidele pakutakse, on nii tervislik ja tasakaalustatud kui võimalik. Seejuures märgib Tanni, et näiteks õigesti külmutatud (värskelt kõrgel temperatuuril) juurviljad on tunduvalt kõrgemal tasemel ja vitamiinirikkamad kui purki kaane alla panduna, mis on küll odav, kuid reeglina säilitusaineid täis tuubitud.

Tervislik toitumine ei ole aga ainult tervislike toitainete tarbimine, loeb ka see, millal, mida ja kui palju korraga süüa. Samas on ka kaks täiesti erinevat asja, kui toituda tervislikult kaalulangetamise või lihtsalt organismi korralikult töötamise eesmärgil. Tervise Cateringis keskendutakse pigem viimasele.

Tanni sõnul on huvitav fakt, et kogu maailm teab, kuidas peaks toituma, aga end kätte võtta millegipärast enamik ei suuda. “Vaadates tänapäeva eestlasi, ärritab enim see, et kõigil on kogu aeg kuhugi kiire. Inimene ei vaevu kaugele ette mõtlema ja kui nälg juba käes on, haaratakse ükskõik mida, et kõht kiirelt täis saada. Seejuures süüakse kähku ja palju. See on aga vale!” põrutab Tanni.

“Iseäranis kergesti mõjutatavad reklaamitava suhtes on lapsed. Küsi ükskõik millise lapse käest: “Mida sa süüa tahad?” “Friikartuleid ja MacDonaldsi burgerid!” vastab ta sulle. Näib, et hetkel toitub kogu meie ühiskond ebatervislikult. Vaadates näiteks ameeriklasi, kelle jaoks toodetakse juba kaks korda suuremaid mikrolaineahjusid, kuhu mahuksid võimalikult suured pitsad, pole raske arvata, kust see massiline ülekaalulisus tuleb.”

Omajagu mõjutab seda suhtumist ka kauplustes pakutav — rammusaid nisutooteid on kõikjal äärmiselt palju. Kui sa aga tahad leida midagi tervislikult lahedat ja mõnusat, pead rohkem aega võtma ja pingsamalt ette mõtlema. “Tooted võiksid olla paremini välja toodud,” arvab Tanni. “Sarnaselt näiteks grill-liha letile võiks enam eksponeerida ka tervislikke tooteid. Rohem võiks olla mahetoodangut — seda pakutakse vähestes kohtades ja sinna minek on tavainimeste jaoks paras matk.”

Osale arutelus

  • Lauri Birkan

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Merit Palk

Merit Palk on kaasaegne pilvetehnoloogias palgaprogramm, kus professionaalsed võimalused on ühendatud kasutamise lihtsusega. Teil pole vaja süveneda erinevate tasude ja maksude arvestamise nüanssidesse, kogu tarkus on programmis olemas ning tulemus alati 100% õige.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad