Intervjuu Soome müügimehe Jussi Sulkamo’ga

Tegelikult
võib eestlane, kes soome keelt väga hästi valdab,
Helsingis tööd leida eduliselt, kui ta just töö
suhtes väga valiv ei ole, leiab Jussi Sulkamo, üks Vantaas
elav ja Helsingis töötav soomlane, kes ise alles kolm-neli
kuud tagasi tööd otsis ja ametikoha ühes energiafirmas
marketingialal leidis.

Raamatupidaja.ee-s on varemgi kajastatud Soome töö leidmise teemat. Ja paljud eestlased siirduvad jätkuvalt Soome tööturule. Mõni edukamalt, mõnu vähem edukamalt – kuid palju loeb selle edu juures lisaks heale ettevalmistusele ka õnn ja soosiv saatusemäng.

Alles hiljuti kuulsin ühelt tuttava tuttavalt, et ta läks kuus aastat tagasi Soome ehitusele tööle ja sattus toredasse firmasse, kus omakorda sai tuttavaks inimesega, kes aitas tal hoopis õppima asuda. Nüüd õpib see inimene Helsingis ühes meie mõistes kutsekoolis ja on täitsa rahul oma saatusega. Sest Eestis töötu staatusega leppimine ei ole enam tema pärusmaa.

Jussi Sulkamo oli Helsingis töötu väga väikest aega. Sest küllaltki lai tööpagas ja julge pealehakkamine aitasid tal tööd kiiresti leida.

„Tegelikult olen õppinud üldse ehitusala, aga ei ole päevagi ehitusel töötanud,“ räägib Sulkamo. Ta on töötanud hoopiski logistika alal Skandinaavia suurimas lihatoodete kontsernis HK-Ruokatalo ja selle kogemuse üle ise õnnelik, sest see andis talle esimesed olulisemad töökogemused, millelt edasi liikuda.

Seejärel oli ta samuti logistikaalal ametis firmas nimega Kesko, mis on Eestiski tuntud kui tuntud toidupoodide maaletooja. Pärast Keskos töötamist otsis Sulkamo mõni aeg uut ametit ning leides internetist Soome Valitsuse tööturuameti interneti kodulehelt elektrifirma Sestertius müügitöö kuulutuse ning kandideeris sellele kohale.

Tegelikult usub Sulkamo, et müügimehe, haiglaõe või bussijuhina saab Soomes ka eestlane, kes soome keelt hästi oskab, kergesti tööd. Sest nende ametialade esindajaid napib juba Helsingis, rääkimata teistest Soome piirkondadest.

„Usun, et sellele ametikohale, kuhu ka mina kandideerisin, ei ole üldse eestlasel raske tööle saada, peaasi, et soome keel on hästi suus. Tegelikult ei olnud ka minul kandideerimist peaaegu üldse. Lihtsalt leidsin kuulutuse, kuna otsisin just müügialast tööd, millel saaks raha rohkem teenida, helistasin firmasse kohale ja mind kutsuti ka kohe firmasse kohapeale.“


Palju telefonikõnesid

Müügimehe töö elektrimüügiga tegelevas firmas ei ole küll kõige kergemate killast, põhiülesanne ongi tegeleda vaid aktiivse elektrimüügiga. Sulkamo helistab päevas umbes 50 kliendile, kellest vaid mõnega saab sõlmida elektrimüügilepingud.

„Minu töö eelis on see, et firma, kus töötan, müüb hetkel Helsingi piirkonnas oma toodet väga odavalt. Soomes on mitmeid kompaniisid, kes tegelevad elektrialaga ja seetõttu on konkurents tihe. Kes soodsamalt pakub, selle teenust hakatakse kergemini kasutama,“ räägib Sulkamo.

Tema töö käib peamiselt telefoni, e-maili või otse suhtlemise teel klientidega. Müügilepingud sõlmib ta tihti e-maili teel, küsides kliendi kontaktandmed telefonitsi, seejärel koostades arvutis müügilepingu ja saates selle omakorda edasi kliendile.

Sulkamole meeldib selle töö juures rohke suhtlemine erinevate inimestega. Samas tõdeb ta, et oma töös saab ta olla ka loominguline, kuigi tööstruktuur on küllaltki sarnane – tegeleda klientidega ja müüa toodet.

„Usun, et väga paljud soomlased teevad oma tööd, et lihtsalt endale leiba teenida. Inimesed, kes töötavad arsti või õpetajana – nemad loomulikult on oma töösse ka rohkem kiindunud, sest tunnevad oma ameti suhtes tõelist kutsumust. Kuid müügimehetöös on kutsumuse tundmine keerulisem, kuna arvan, et see on nii igal maal, nii Eestis kui ka Soomes, et paljud müügiala inimesed teevad oma tööd, kuna see toob neile igapäevase leiva,“ tõdeb Sulkamo.

Oma tööandjat hindab ta väga. Sest Sestertius’i juhte iseloomustab Sulkamo kui sõbralikke, taskaalukaid ja lahkeid inimesi. „Nad annavad piisavalt vabadust töö tegemisel, saad kasutada oma ideid, nagu ise soovid,“ räägib Sulkamo. Palk on tal aga peamiselt oma müügitööst tulenev, väga palju sõltub läbimüügist, aga see ei häiri Sulkamot, sest aktiivne müügitöö toob ka oma tulemused.

Veel on tema meelest tähelepanuväärne see, et firma, kus ta töötab, omab erilist nime.

„Sestertius“ oli nimelt antiikse Rooma rahaühik. Ja see kokkulangevus on Sulkamole kui ajaloost huvituvale inimesele täitsa meeltmööda.


*

Kui keegi selle artikli lugejatest huvitub Helsingis näiteks müügitööst, võib uurida töökohti otse internetist www.mol.fi

Kindlasti on vajalik enne Soome tööd otsima hakkamist soome keele oskus, toonitab Sulkamo. Samas ei soovita ta otsida tööd nende firmade kaudu, kes tegutsevad Eestis selleks, et eestlasi Soome tööle värvata. Põhjus on lihtne – Sulkamo on isiklikult tähele pannud, et mõnikord võib juhtuda, et palgad on selliste firmade tööpakkumistes väiksemad kui need palgad, mida maksavad otse Soome tööandjad.

„Kuid see sõltub ka firmadest. Ent ka palkasid tasub enne Soome tööle tulemist kindlasti uurida-võrrelda,“ möönab Sulkamo.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Merit Palk

Merit Palk on kaasaegne pilvetehnoloogias palgaprogramm, kus professionaalsed võimalused on ühendatud kasutamise lihtsusega. Teil pole vaja süveneda erinevate tasude ja maksude arvestamise nüanssidesse, kogu tarkus on programmis olemas ning tulemus alati 100% õige.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad