20. veebruar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valgusravi teeb õnnelikuks

Lääne-Euroopa riikides on tavaline, et nahahaigustega inimesed käivad aastas korra lõuna pool tervendusreisil. Paljude sihtpunkt on Surnumeri Iisraelis, kus koos päikese ja unikaalse õhuga saab kasutada tõhusat abivahendit — Surnumere soola. On aga ka kättesaadavamaid võimalusi.

Suvekuude hinnalist päikest asendavad septembrist maini sinakalt helendavad tehislikud UVB valgustorud. Lühikesed, 10-20 sekundist algavad raviseansid toovad nii mõnegi esmase patsiendi mõttesse kahtluse, kas tegu on õige asjaga. Peale esimesi protseduure tahetakse seansse teha seitse päeva ühtejärge, sest valgus turgutab immuunsüsteemi, parandab und, aitab “õnnehormooni” toota ja teeb naha kadestamisväärselt pruuniks. Liigsel kiirustamisel pole siiski mõtet — ka head asja peab saama parasjagu.

Psoriaasikahjustusega naharaku eluiga on kõigest 2-3 päeva, normaalne naharakk aga saab küpseks 21-28 päevaga, kuni ta nahalt pudenedes märkamatult eraldub. Paljud täheldavad, et esimesel protseduurijärgsel ööl magavad nad hommikuni, vahepeal kratsimiseks ärkamata. Taolist häirimata ööd ihkab nii mõnigi 30-75 tuhandest psoriaatikust Eestis.

Sügav uni võimaldab inimesel end välja puhata, koguda jõudu algavateks toimetusteks. Hommikul võiks nahka toita jaanalinnurasva sisaldava salviga, mida paljude nahahädade leevendamiseks kasutati juba 3000 aastat tagasi Egiptuses ja Aafrika kultuurides ning ka Roomas. Jaanalinnurasvast salv sisaldab nii taimseid kui ka loomseid Omega 3, 6, 7 ja 9 rasvhappeid ning vitamiine A, D, E ja F. Salv toidab, sügavniisutab ja rahustab nahka kogu päeva ja aitab psoriaasikettudel nahalt paremini eralduda.

UVB kiirgus lainepikkusega 311 nanomeetrit on võimas vahend psoriaasikahjustusega naharakkude jaotumise kontrolli alla saamiseks. UVB valgusteraapia raviskeemi kohaselt tehakse 3-5 protseduuri esimese 3-4 nädala jooksul, hiljem piisab kahest-kolmest korrast nädalas. Tulemuse hoidmiseks tuleks teha säilitusravi 1 kord nädalas või harveminigi. Psoriaatilised ketud kuivavad valguse käes ja pudenevad.

Psoriaasist vaba noor nahk nõuab samuti hoolt, siis ei pääse psoriaas võimutsema. Keskmiselt piisab psoriaasi raviks 15-20 protseduurist, raskematel juhtudel on vaja rohkem protseduure. Raviseanssidele lisatakse pikkust järk-järgult, iga kord lisatakse viiendik või veerand eelmise raviseansi pikkusest. See peaks vältima naha põletusi. Maksimumdoos on 10 minutit ühele kohale. UVB kiirgusest põhjustatud punetus on naha pinnapealne reaktsioon, mis tõsist ohtu ei kujuta ja möödub paari päeva jooksul.

Kuidas on lood peanaha psoriaasi raviga

UVB ravidoosid peanahale algavad viiest minutist, maksimum 20 minutit päevas. Tehakse 5 protseduuri nädalas, rohkem pole vaja, kuigi võib. Peanaha ravi on keeruline — juuksed takistavad. Selleks on välja mõeldud nutikad abivahendid — valgusravikammid. Kammidel on suured ümarad piid, mis aitavad hoida nahast distantsi 2-3 cm, samuti aitab juukseid lahutada, et valgus peanahale ligi pääseks. Peanaha ravil on oluline, et valgustataks peanahka, mitte juukseid kogu pikkuses, ja teiseks — peanahka ei tohi agressiivselt kraapida. Valguskamm ei ole mõeldud pusade harutamiseks ega juuste soengusse kammimiseks.

Peanaha psoriaasi ravi nõuab aega ja kannatust mistahes ravimeetodit kasutades, sest peanahk uueneb kaks korda kiiremini kui nahk kehal. Eemalduvad, juustesse takerduvad ketud jätavad sageli ägenemise efekti, mis inimesi hirmutab. Nahale võib ilmuda ka uusi psoriaasinaaste.

Psoriaas ja teised nahahaigused kipuvad ravi algul tõesti ägenema, kuid ravi jooksul saab need kontrolli alla. Hea oleks juurde teha Surnumere soola vanne, mis ketud lahti leotab, nahka rahustab ja mikroelementide-mineraalidega toidab.

Ka peanahale soovitaks kasutada jaanalinnuõlist tooteid. Juuste jaoks on kergelt sidrunilõhnaline juuksesalv, mis jäetakse peanahale vähemalt kuueks tunniks. Juuksesalv on olemuselt intensiivne palsam. Maha tuleb ta pesta hoolikalt. Pikkade juuste puhul võib pesta šampooniga kaks korda, hoolikalt ka kõrvade tagant. Juuksesalvi võiks kasutada kokku u 5 korda, üks või kaks korda nädalas.

Parema tulemuse annab kompleksne ravi. Eelpool on kombineeritud UVB valgusravi, mille ülesanne on psoriaasikahjustusega marrasknaha rakkude eluea reguleerimine ehk vähendamine normaalseni. Jaanalinnusalvi ülesanne on psoriaasikettude eemaldamine kahjustusi tekitamata, kaitsta nahka kuivamise eest, anda talle elujõudu ja toitaineid. Võib kasutada ka jaanalinnuõlist ihupiima kogu kehale, sest UVB valgus on nahka kuivendava toimega. Surnumere soolavannide ülesanne on ka kettude lahti leotamine, naha rahustamine, toitmine mineraalidega. Soolavannid annavad rahuliku une.

Raskematel psoriaasijuhtudel soovitatakse lisada vanni lausa kilo soola. Protseduure teha 3 korda nädalas kuue nädala jooksul. Soola ei tohi kohe esimesel korral puistada terve kilo, vaid igal järgneval vanniskäigul soola kogust järk-järgult suurendada.

Solaariumi ja UVB seadme erinevused

Need kaks töötavad erinevatel lainepikkustel. Solaariumilampidest eraldub ka UVA kiirgust, mis päevitamiseks sobivam. UVB põhjustab 1000 korda kiiremini põletust, seepärast kasutatakse teda ainult meditsiinis. UVB kiirgusest põhjustatud päevitus tekib alles nädala jooksul, on tumepruunim, kaua kestvam. UVA torud UVB seadmetesse ei sobi.

Päevitus on naha kaitsereaktsioon, marrasknaha paksenemine, et ultraviolettkiirgus sügavamale ei tungiks. Mõnel inimesel on hormoonsalvidest nahk nii õhuke, et talle ei ole sobiv UVB protseduure teha. Enne on vaja nahka kasvatada.

Ultraviolettkiirgus tõstab nahavähki haigestumise riski, kui inimene saab liiga palju kordi sellest punetuse või lausa põletusi. Olgu UVB ravist, solaariumist, Kanaari saartel või Eestis päevitamisest.

UVB-311 valgusravi on ohutum kui päevitamine väljas või solaariumis, sest inimene saab fikseeritud koguses ultraviolettkiirgust. Erinevalt UVA kiirgusest ei tungi UVB naha pealmisest kihist ehk marrasknahast sügavamale.

Suvel maapinnani ulatuvast UV kiirgusest on 95% UVA ja 5% UVB kiirgus. Talvel UVB kiirgust meil ei ole.

UVB valgusravi näidustused

Enamike nahahaiguste, ka seeninfektsioonide puhul võib valgusravi kasuks tulla, sest UVB kiirgus hävitab kiiresti nahalt kõik bakterid ja seeninfektsioonid. Hästi sobib see vitiliigo, atoopilise dermatiidi jt dermatooside puhul.

Suure osa moodustavad vitiliigoga patsiendid, kes soovivad valgeid pigmenteerumata alasid kehal taas ilusaks saada. Tulemused on head, aga nõuab patsiendipoolset kannatust. Aastaga on võimalik, et kuni 95% heledaid laike on taas pigmenteerunud. Ennetavalt kasutatakse valgusravi väikestes kogustes mitmete valgustundlike haiguste korral, nagu näiteks päikeseallergia. Siis alustatakse ravi kevadel.

Et psoriaas on krooniline nahahaigus ja seda esineb suguvõsas teistelgi liikmetel, siis soetab üha enam inimesi endale paneele ja ravikamme koduseks kasutamiseks. Maailmas on see väga levinud. Kodukasutusse soetatud seade eeldab baasteadmisi ja hilisemat järelvalvet.

Kahjuks ei ole Eestis UVB valgusravi veel kõikjal kättesaadav, kuid loodetavasti on peatselt igal nahaarstil võimalik UVB paneel või kapp rentida. Seadmed võiks olla igas tervishoiuasutuses, erakliinikus, taastusravikeskuses.

UVB valgusravi vastunäidustused

Valgusravi suhtelised vastunäidustused:

- Eelnev nahavähk või selle riskitegurid. Melanoom või perekonnas esinev melanoom. Muu nahavähk või selle eelstaadiumid.- Arseen- või kiiritusravi. Immuunvastuse nõrgenemine (haiguse või ravi tõttu).- Valgustundlikkus.* Päikese käes kergesti põletuskahjustusi saav nahk.* Polümorfne valguslööve ja teised valguslööbed (võib sobida desensibiliseeriv ravi).* Erütermatoosluupus, acne rosacea.* Valguskiirgusest kahjustatud nahk.- Süsteemsed haigused.Südame- ja veresoonkonnahaigused (raskekujulised).

UVB valgusravi positiivsed kõrvalmõjud

- parandab immuunsüsteemi

- stimuleerib naha loomulikke protsesse- stressi alandava toimega- parandab vereringet- soodustab melaniini, serotoniini ehk hea tuju hormooni ja feromooni vabanemist- tõstab kehas loomuliku D3-vitamiini tootlikkust, mis parandab inimese tervislikku üldseisundit. D3-vitamiin on vajalik inimese luustiku normaalseks arenguks ja osteopo-roosi progressi aeglustamiseks.

UVB valgus on steriliseeriva toimega, mis tapab naha pinnalt nahaparasiite ja seeninfektsioone. UVA kiired vähendavad UVB positiivset toimet. UVB on päevitamise kohalt väga efektiivne ja päevitamisel on võimalik doose täpselt kontrollida.

UVB negatiivsed mõjud

Rootsis korraldatud vaatluse tulemusel saadi kinnitust, et 20 aasta jooksul UVB valgusravi saanud patsientidel ei täheldatud naha kortsumist või melanoomi haigestumise riski enamal määral kui võrreldaval grupil, kes UVB valgusravi kunagi ei olnud saanud.

Kõiki negatiivseid kõrvalmõjusid (naha kuivamine, põletus, kortsumine, melanoomi haigestumisrisk, allergia) saab vältida, järgides järgmiseid juhiseid:

- Naha kuivamise vältimiseks on soovitatav kasutada niisutavaid kreeme.- Allergiliste löövete vältimiseks on soovitav teha valgusravi puhtale nahale.- Melanoomi haigestumise riski suurendamiseks on soo-vitav ravidoosidega mitte liialdada.- Silma hallkae vältimiseks kasutage UV-kaitseprille.- Põletuste vältimiseks kasutage protseduuri tehes samu riideid, et ei tekiks põletust varem kaetud piirkondades.

www.valgusravi.ee, tel 6 567 072

Autor: Marge Heinoja-Ventsas

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700