Reisikiri talvisest Helsingist

Helsingi on paik, mida paljud eestlased külastavad meelsasti
suvel. Kuid mida võib leida talvisest Helsingist?

Tegelikult võiks talvist reisi Helsingisse alustada tõsiasjast, et talvel ju kiirlaevad ei sõida. Millist laeva küll valida?

Tallinkil, Viking Line\'il, Eckerö line\'il on suured laevad, mis sõidavad pea iga ilmaga - valik tuleb teha just nende seast. Seejuures on muidugi meeldiv tõsiasi, et suurte laevade piletihinnad algavad väheke madalamast rahasummast kui kiirlaevade piletid.

Näiteks Tallinki parvlaeva Vana Tallinna soodsaim ühe suuna pilet on vaid 235 krooni, mis arvestades üldist laevapiletite hinda on odav. Kuid teadke sedagi, et kui Tallinki laevadele pileti ette broneerite, maksate lisaks broneerimise tasu 45 krooni! Viking Line\'i ühe suuna pilet on ette broneerides esmaspäevast kuni laupäevastele reisidele 295 krooni, enne reisi vahetult chek-in\'ist ostes aga 375 krooni. Seega tasubki kõigepealt piletite hinda uurida.

Kuid kui sobiv reisivõimalus leitud - siis on suurte laevade puhul hea see, et nad kõigutavad merel reisijaid suhteliselt vähem kui kiirlaevad. Proovisin ülemerereisi Viking Line\'iga. Suhteliselt rahuliku mere korral ei kõigu see pea üldse, kui on aga natuke tugevamad lained - siis ikka on ka tunda kõikumist - eriti, kui seisad parajasti laeva tax-free poes, tundub kõikumine ebamugav, aga samas – ka natuke tugevam tuul ei anna vahel sellel laeval olles üldse tunda.

Viking Line\'i laeval on sõbralik personal, kes teeb oma tööd usinalt. Buffet\' restoranis on maitsvad hommiku-lõuna- ja õhtusöögid. Kuid probleem, mis mulle silma jäi, oli reisijakohtade vähesus. Osad lausa istusid põrandal või treppidel, sest lihtsalt ei mahutud istuma pinkidele - reisijaid oli laeval palju, kuid istumiskohtadest enamik kas kohvikus või baaris - samas kui kohvikus oli rohkesti einestajaid - ei mahtunud ka sinna. Viking Line\'iga reisima minnes tasukski seda tõsiasja arvestada - et istumiskoha leiab - aga sellega on olud suhteliselt kitsakesed.

Talvine Helsingi on ilus

Kuid Helsingisse pärale jõudes ununeb laevareis ruttu. Sest talvine Helsingi on ilus - väike lumekiht hiiglaslike majade katustel on pilkupüüdev, mis sest et tänavad natuke lumelopased - lumekoristus käib tänavatel ruttu - nii et kusagil otseselt sumada ei olegi vaja.

Kui minna talvel, siis tegelikult poodides pakutava osas pole suurt erinevust kuigi palju. Allahindluse ehk ALE sildikesi märkab paljudes kohtades ja näiteks salli, kindad või ka kosmeetikat saab Helsingist osta päris soodsalt.

Helsingi on rikkalik oma poodide valiku poolest. Leiab sealt poekesi ka, mida Eestis naljalt ei kohta. Näiteks Lönnrotinkatul asuv Helsingi üks vanimaid, 1946. aastal asutatud idamaiste vaipadega kauplev OY Artistica AB (interneti koduleht: www.artistica.fi). Seal on müügil Nepaalis, Afganistaanis, Iraanis, Pakistanis ja ka mujal valminud vaipu põrandale ja ka seintele. Poe asutas aastal 1943 praeguse omaniku abikaasa ja poe praeguse juhataja sõnul ongi see vaibapood üldse üks vanimaid Helsingis. Juhataja tõdes sedagi, et Helsingis on mitmeid selliseid vana asutamisajaga kauplusi, kus aastakümnetepikkused traditsioonid.

Kuid on ka uuemaid poode, mis omamoodi vaatamisväärsused. Näiteks Hämeentie\'l asuv China Product Market, kust saab jasmiiniriisi osta viis kilo hinnaga 9 eurot. Hiina poes kauba valik on aga pisut raskenatud põhjusel, et kauba etiketid on seal hiinakeelsed - proovi siis neid hieroglüüfe seal veerida. Nõu peab küsima müüjalt.

Suurematest kaubakeskustest võib külastada nii Stockmanni, Sokost kui ka näiteks Kämp\'i (täisnimega Hotel Kämp Galleria) Esplanadil. Viimases on huvitava arhitektuurde lahendusega aatrium, Marimekko kauplus, mitmeid laheda õhkkonnaga kohvikuid, aga ka Zen-Sushi house - põnev koht, kus hetkeks jalga puhata reisil.

Kappeli kohvik-restoran-baar Esplanadi pargi serval on muidugi legendaarne koht, kus kohtuda. Kuid Kappeli vastas asub huvitava nimega restoran "Aino", mida võib samuti külastada. Kohvikutest ja restoranidest Helsingis juba puudust ei tule. Neid jätkub seal igale maitsele ja soovile.

Samuti on palju linna pikitud R-kioskeid - sama kujunduse, kuigi erineva müügiartiklite väljapanekuga kui Eestis. R-kioskeid külastades võib märgata ka mänguautomaate - ja mis eriti huvitav - rohkesti online-lotodele panustavaid soomlasi. Küsisin ühe Juha käest, et kui tihti ta lotot mängib. Ja ta ütles, et vähemalt viiel päeval nädalas. Ja nii juba kolm aastat. Seejuures ei ole ta võitnud rohkem kui üks kord. Aga see oli ka suur summa - nimelt 55 tuhat eurot, rääkis Juha. Populaarseim loto soomlaste seas on tema sõnul "Lotto veikkaus" ja "Kokeri veikkaus". Igatahes on osade R-kioskite lotoletid lausa ülekuhjatud lotosedelitest, milles soome keelt mitteoskav inimene küll mingit süsteemi või arusaamist luua ei suuda. Soomes mängitavatel lotodel on ka pisut keerulisemad süsteemid, kui Eestis.

Kindlasti tasub Helsingis olles külastada turismiinfopunkti ja küsida sealt endale trammiteedega kaart ja uurida peatuste kohta lähemalt infopunkti töötajalt. Sest tundub, et trammidega saab Helsingis kergesti pea kõikidesse olulisematesse sihtpunktidesse. Kui teate, kuhu on vaja minna - siis võib uurida infopunkti töötajalt - millise trammiga sinna kohta jõuab, kus asub selle trammi lähim peatus ja millise nimega peatuses maha minna. Siis on kerge ka marsruut läbida, sest trammide sees on elektrontabloodel olemas peatuste info automaatselt. Sõidupilet tuleb lunastada 2 euro eest trammijuhilt. Seda komposteerima kusagil ei pea, sest piletile on peale trükitud algus- ja lõppaeg - ning seejuures kehtib see pilet täpselt 1 tunni. Kindlasti tasub pilet ka osta - sest piletikontrolle liigub Helsingi trammides suhteliselt ka ringi!

Mis veel trammide puhul huvitav - inimestel on kombeks nende põrandale ja ka pinkide vahele jätta läbiloetud päevalehti. Ja siis käib neid sealt korjamas usinalt väikest kasvu tõmmu mees. Aga kui ta oma tööd usinalt ei tee, kogunevad lehed portsudena ka põrandale - mis on tegelikult üldiselt korda armastavate soomlaste pealinnas päris huvitav vaatepilt.

Helsingist leiab ka talvel võimaluse puhata. Igaühele oma maitse ja ka rahakotist tulenevate võimaluste järgi.


Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad