Ettevõtete jaoks muutus aruannete esitamine mugavamaks

Tänavu 8. veebruaril täitus aasta veebipõhise aruannete esitamise keskkonna
eSTAT käivitamisest, teatab Statistikaamet. Esimesel aastal liitus eSTATiga ligi
4200 ettevõtet.

eSTAT on innovatiivne vahend, mille Statistikaamet juurutas 2006. aastal andmeesitajate paremaks teenindamiseks. Eesmärk oli teha aruannete esitamine andmeesitajale mugavamaks ja kiiremaks, parandada esitatavate andmete kvaliteeti ning hoida kokku kulusid.

eSTAT võimaldab ettevõttel või asutusel

esitada statistilisi aruandeid turvaliselt ja kiiresti online-süsteemis andmeid kontrollida ja parandada täitmisel tekkinud vead enne edastamist Statistikaametile näha kõigi statistiliste aruannete nimekirja, mis ettevõttel või asutusel Statistikaametile tuleb esitada hallata oma ettevõtte või asutuse poolseid süsteemikasutajaid: õigusi ja ligipääse luua, muuta ja kustutada

Statistikaamet tagab eSTATis andmete turvalisuse kaasaegsete infoturbemeetmete rakendamisega. eSTATi saab siseneda kas internetipanga (hanza.net, U-net) kaudu või ID-kaardiga ning ühendus kasutaja arvuti ja eSTATi vahel krüpteeritakse.

2006. aastal sai eSTATi kaudu esitada 21 statistilist aruannet. Et eSTATi aruanneteks oli valitud suurema esitajate arvuga aruanded, siis oli liitumisvõimalus enam kui pooltel aruandekohuslastel ehk 17 000 ettevõttel. Neist kasutas seda võimalust 4200.

2006. aasta lõpus korraldatud tarbijauuringu tulemused näitasid, et kasutajad on eSTATiga rahul. Esile toodi eelkõige kanali mugavust, kiirust, ülevaatlikkust ja seoses sellega ka töö parema planeerimise võimalust ning kulude kokkuhoidu. eSTAT leidis tunnustust ka 2007. aasta Riigikantselei konkursil “Parim uuendus 2006”, kus ta pärjati peaauhinnaga.

Interneti kiire levik ning populaarsus annavad alust arvata, et eSTAT on jätkusuutlik. Tänavu on eSTATi kaudu võimalik esitada 77 aruannet 196st, sealhulgas kõiki kuu- ja kvartaliaruandeid.

Statistikaametil on eSTATis plaanis mitu uuendust, mis muudavad süsteemi andmeesitajatele veelgi mugavamaks. Paari lähema aasta jooksul luuakse ettevõtetele võimalus laadida eSTATi XML-formaadis koostatud aruandeid ning luuakse ka automatiseeritud andmeedastus andmeesitaja infosüsteemide ja Statistikaameti vahel. Lähimate aastate jooksul saab eSTATist Statistikaameti klientide jaoks mõeldud e-teenuste portaal. Lisaks andmete esitamisele on võimalik kasutada ka Statistikaameti pakutavaid teenuseid — andmepäringuid, tellimustöid, ettevõttele suunatud analüüse jne.

eSTATi avalehele aadress on https://estat.stat.ee

Osale arutelus

  • Kai Tasuja

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Merit Aktiva

Merit Aktiva on lihtne ja mugav pilvepõhine raamatupidamisprogramm, mis sobib nii proffidele kui algajatele. Uued kaasaegsed võimalused ja paljude tegevuste automatiseerimine hoiavad kokku aega ning teevad töö lihtsaks.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad