Eelmise aasta lõpus jätkus kiire majanduskasv

Eesti majandus kasvas 2006. aasta neljandas kvartalis 11,2 protsenti. Eelmise aasta kokkuvõttes ulatus majanduskasv 11,5 protsendini, mis on 2005. aasta keskmisest kasvust protsendipunkti võrra kiirem. Euroopa liikmesriikide majanduskasv oli eelmise aasta lõpus viimaste aastate kiireim, ulatudes neljandas kvartalis 3,4 protsendini.

Eelmise aasta neljanda kvartali majanduskasvu andis suurima panuse tõenäoliselt sisenõudlus – seda peegeldavad jaemüügi ja autokaubanduse suurenenud kasvunumbrid, jätkuv hinnatõus kinnisvaraturul ning ehitustööde mahtude tugev kasv.

Eratarbimise tõusu toetas kiire tööhõive, palkade ja laenukoormuse kasv. Kodumajapidamiste kogu laenujääk kasvas neljandas kvartalis hoogsalt, kuigi kasvutempo jäi alla kahe eelmise kvartali näitajatele.

Möödunud aasta viimase kvartali investeeringute jõulisele kasvule viitab jätkuvalt kõrge laenamisaktiivsus, mis on valdavalt suunatud sisenõudlusse. Sealhulgas on veelgi suurenenud kinnisvara-, üürimis- ja äriteenindusettevõtetele antud laenude osakaal laenuportfellis.

Majanduskasvu toetas ka ekspordisektor, kuid selle panus kasvu eelmise aasta lõpus ilmselt vähenes. Kaupade ja teenuste ekspordi kasvutempo aeglustus esialgsel hinnangul neljandas kvartalis. Impordi kasv ületas märgatavalt ekspordi kasvutempot, mis tingis jooksevkonto defitsiidi suurenemise 2005. aasta viimase kvartaliga võrreldes.

Majanduse kiire kasv jätkub ka käesoleva aasta esimeses kvartalis, kuid selle tempo peaks aeglustuma, seda osaliselt kõrge võrdlusbaasi tõttu – 2006. aasta kasvunumbrid, mis on võrdluse aluseks, olid samuti suured. Majanduse kindlustunde indikaatorid olid jaanuaris suuremad kui aasta tagasi – see viitab soodsa ärikonjunktuuri püsimisele ning tarbijate kasvavale optimismile. Ettevõtjate kindlustunne jaanuaris aga alanes võrreldes eelmise aasta viimaste kuudega – seda valdavalt tänu kindlustunde vähenemisele tööstuses, ehituses ja teenindussektoris.

Pressiteates on kasutatud Eurostati, statistikaameti, konjunktuuriinstituudi ja Eesti Panga andmeid.

Lisainfo:

Kristjan Pungas
Rahandusministeerium
Majandusanalüüsi osakond
tel. 611 32 84
e-post: kristjan.pungas@fin.ee

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Merit Aktiva

Merit Aktiva on lihtne ja mugav pilvepõhine raamatupidamisprogramm, mis sobib nii proffidele kui algajatele. Uued kaasaegsed võimalused ja paljude tegevuste automatiseerimine hoiavad kokku aega ning teevad töö lihtsaks.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad