Autor: Raamatupidaja.ee • 6. veebruar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus maksualane lahend Riigikohtult - tagastusnõude aegumine

5. veebruaril avalikustas Riigikohtu halduskolleegium kohtuotsuse haldusasjas nr 3-3-1-89-06. Vaidlus puudutab maksutagastusnõude aegumist.

Maksukorralduse seaduse § 33 kohaselt on maksumaksjal, kes on tasunud maksuseaduses ettenähtust suurema maksusumma, õigus kolme aasta jooksul enammakse tekkimise päevast arvates taotleda maksuhaldurilt enammakstud summa tagastamist või tasaarvestamist.

Riigikohus on seisukohal, et MKS § 33 lõikes 1 sätestatud tähtaja jooksul peab õigustatud isik vaid teavitama maksuhaldurit tagastusnõudest, näiteks esitama sellekohase maksudeklaratsiooni või mõne varasema deklaratsiooni paranduse. Kui maksuhaldurit on tagastusnõudest teavitatud ja maksuhaldur on tagastusnõude kohta teinud kande maksuarvestuses, siis sellise nõude täitmist võib maksumaksja taotleda tähtajatult.

Riigikohus lähtus sellise tõlgenduse andmisel sellest, et riigi maksunõuete esitamisel on kehtestatud kaks aegumistähtaega - maksu määramise aegumine (MKS § 98) ja maksuvõla sundtäitmise aegumine (MKS § 132). Kuna tagastusnõude kohta on sätestatud vaid üks aegumistähtaeg, siis sellest võib järeldada, et seadusandja ei ole vajalikuks pidanud teist tähtaega, st fikseeritud tagastusnõude täitmise tähtaega sätestada.

Riigikohus möönis, et tagastusnõude täitmise aegumine on põhimõtteliselt lubatav, kui maksukorralduse seadus sõnaselgelt sätestaks aegumistähtaja. Sellisel juhul ei tohiks kehtida lühem aegumistähtaeg kui on kehtestatud maksuhalduri poolt siduvalt tuvastatud maksuvõla sissenõudmise aegumisele (st 7 aastat).

Eelnevast järeldub, et maksumaksjad, kellel on maksuarvestuses fikseeritud maksude enammaksed, ei pea kartma oma nõude aegumise pärast, vaid neil on õigus taotleda enammakstud summa rahas väljamaksmist neile sobival ajal.

Kohtuotsusega saab tutvuda siin: http://www.nc.ee/?id=11&tekst=RK/3-3-1-89-06

Allikas: Eesti Maksumaksjate Liit http://www.maksumaksjad.ee/modules/news/article.php?storyid=509

Vaidluses esindas maksumaksjat IMG Advokaadibüroo vandeadvokaat Kaspar Lind.

Lisainfo: Riina Johanson, tel 646 2050, e-post [email protected].

IMG Konsultant AS

Tartu mnt 210145 TallinnTel 646 2050www.img.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700