Töötajate legaalsetes palkades on toimunud märgatavad muutused

Maksu- ja Tolliameti analüüs muutuste kohta palgagruppides näitab, et kõige suuremad muutused võrreldes eelmise aastaga on toimunud palgagruppides 12 000–20000 krooni ja üle 20 000 krooni, kus mõlemas töötajate arv suurenes üle 50 protsendi.

Kõige rohkem vähenes töötajaid palgagrupis 1000 – 3000, kus on võrreldes möödunud aastaga üle 32 000 töötaja vähem. Arvuliselt lisandus kõige enam töötajaid gruppidesse 8000 – 12 000, üle 31 000 töötaja ning gruppi 12 000 – 20 000, üle 32 000 töötaja.

Tööturule on sisenenud üle 40 000 uue töötaja, kes on peamised noored. Amet hindab, et need muutused näitavad lisaks majanduskasvust tulenevale palkade suurenemisele ka seda, et sarnaselt 2005. aastaga on 2006. aasta jooksul suurenenud legaalse palga osakaal inimeste sissetulekutes. Sellele viitab eelkõige inimeste järkjärguline liikumine madalamatest palgagruppidest kõrgematesse. 2006. aastal viis maksuhaldur läbi 92 ümbrikupalga reidi ja 122 ümbrikupalga juhtumi kontrolli. Selle tulemusena esitati parandusdeklaratsioone ning määrati täiendavaid makse kogusummas 13,9 miljonit krooni.

2005. aastal alustati ja 2006. aastal jätkus ameti tegevus ehitusobjektide reaalajas kontrollide läbiviimisel. Kontrollimise eesmärk on eelkõige võimalike rikkumiste ennetamine ja ausa konkurentsi toetamine.

Esimesed kontrolliobjektid valiti välja riigihangete hulgast, kus kõigepealt teavitati hankemenetluse käigus tellijat kavandatavast kontrollist ette ja tellija teavitas omakorda hankel osalejaid. Selline kontrollist teatamine andis hankel osalevatele äriühingutele ja ka nende alltöövõtjatele võimaluse kontrollida üle ja korrastada oma tegevused, ennetamaks võimalikke eksimusi või rikkumisi.

Ameti analüüsid näitavad, et kontrollitavatel ehitusobjektidel 74 kõrge riskiga äriühingut suurendasid vabatahtlikku maksude tasumist riigieelarvesse 17 miljoni krooni võrra.

Ümbrikupalga vastases tegevuses hakkas amet 2006. a. II kvartalis praktiseerima uut lähenemist maksukohustuslastele, so etteteatatud külastusi. Külastama hakati maksukohustuslasi, kellele saadeti 2005.a märgukirjad madala palgataseme kohta. Külastused märgukirja saanute juurde on erilised seetõttu, et hõlmab Maksu- ja Tolliameti uut teeninduslikku lähenemist ümbrikupalgavastastes kontrollides. Eesmärgiks on saada tagasiside ka neilt maksukohustuslastelt, kes ei andnud maksuhaldurile infot ega muutnud oma maksunäitajaid konkurentsivõimeliseks.

Külastuste järel parandas 36% külastatavatest ettevõtjates oma maksukäitumist, mille tulemusena laekus riigieelarvesse täiendavaid makse üle 7 miljoni krooni.

Lugupidamisega,

Karin Laur
Maksu- ja Tolliameti avalike suhete peaspetsialist
tel: 6967906
e-post: karin.laur@emta.ee
www.emta.ee

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Merit Palk

Merit Palk on kaasaegne pilvetehnoloogias palgaprogramm, kus professionaalsed võimalused on ühendatud kasutamise lihtsusega. Teil pole vaja süveneda erinevate tasude ja maksude arvestamise nüanssidesse, kogu tarkus on programmis olemas ning tulemus alati 100% õige.

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad