Töötajate legaalsetes palkades on toimunud märgatavad muutused

Maksu- ja Tolliameti analüüs muutuste kohta palgagruppides näitab, et kõige suuremad muutused võrreldes eelmise aastaga on toimunud palgagruppides 12 000–20000 krooni ja üle 20 000 krooni, kus mõlemas töötajate arv suurenes üle 50 protsendi.

Kõige rohkem vähenes töötajaid palgagrupis 1000 – 3000, kus on võrreldes möödunud aastaga üle 32 000 töötaja vähem. Arvuliselt lisandus kõige enam töötajaid gruppidesse 8000 – 12 000, üle 31 000 töötaja ning gruppi 12 000 – 20 000, üle 32 000 töötaja.

Tööturule on sisenenud üle 40 000 uue töötaja, kes on peamised noored. Amet hindab, et need muutused näitavad lisaks majanduskasvust tulenevale palkade suurenemisele ka seda, et sarnaselt 2005. aastaga on 2006. aasta jooksul suurenenud legaalse palga osakaal inimeste sissetulekutes. Sellele viitab eelkõige inimeste järkjärguline liikumine madalamatest palgagruppidest kõrgematesse. 2006. aastal viis maksuhaldur läbi 92 ümbrikupalga reidi ja 122 ümbrikupalga juhtumi kontrolli. Selle tulemusena esitati parandusdeklaratsioone ning määrati täiendavaid makse kogusummas 13,9 miljonit krooni.

2005. aastal alustati ja 2006. aastal jätkus ameti tegevus ehitusobjektide reaalajas kontrollide läbiviimisel. Kontrollimise eesmärk on eelkõige võimalike rikkumiste ennetamine ja ausa konkurentsi toetamine.

Esimesed kontrolliobjektid valiti välja riigihangete hulgast, kus kõigepealt teavitati hankemenetluse käigus tellijat kavandatavast kontrollist ette ja tellija teavitas omakorda hankel osalejaid. Selline kontrollist teatamine andis hankel osalevatele äriühingutele ja ka nende alltöövõtjatele võimaluse kontrollida üle ja korrastada oma tegevused, ennetamaks võimalikke eksimusi või rikkumisi.

Ameti analüüsid näitavad, et kontrollitavatel ehitusobjektidel 74 kõrge riskiga äriühingut suurendasid vabatahtlikku maksude tasumist riigieelarvesse 17 miljoni krooni võrra.

Ümbrikupalga vastases tegevuses hakkas amet 2006. a. II kvartalis praktiseerima uut lähenemist maksukohustuslastele, so etteteatatud külastusi. Külastama hakati maksukohustuslasi, kellele saadeti 2005.a märgukirjad madala palgataseme kohta. Külastused märgukirja saanute juurde on erilised seetõttu, et hõlmab Maksu- ja Tolliameti uut teeninduslikku lähenemist ümbrikupalgavastastes kontrollides. Eesmärgiks on saada tagasiside ka neilt maksukohustuslastelt, kes ei andnud maksuhaldurile infot ega muutnud oma maksunäitajaid konkurentsivõimeliseks.

Külastuste järel parandas 36% külastatavatest ettevõtjates oma maksukäitumist, mille tulemusena laekus riigieelarvesse täiendavaid makse üle 7 miljoni krooni.

Lugupidamisega,

Karin Laur
Maksu- ja Tolliameti avalike suhete peaspetsialist
tel: 6967906
e-post: karin.laur@emta.ee
www.emta.ee

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

KAARLI HAMBAPOLIKLIINIK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Tripod Grupp OÜ

30. november 2018

Uudised

Tööriistad