Muljed koolituselt MTÜ ja SA raamatupidamine ja majandusaasta aruande koostamine

Olen raamatupidaja olnud
12 aastat erinevates äriühingutes, kuid MTÜ
raamatupidamisega pole varem kokkupuuteid olnud. Sel aastal on mul
esmakordselt vaja ühele MTÜ-le aastaaruanne koostada ja
arvasin, et on kasulik ennem väike koolitus läbida.
Seetõttu otsustasin 23.jaanuaril raamatupidaja.ee poolt
korraldatud MTÜ ja SA raamatupidamise aastaaruande koostamise
koolituse kasuks.

Kuna raamatupidamisega on ikka nii, et mida parasjagu vaja ei lähe, ega seda ei õpita ka. Olen väga rahul, et sellel koolitusel käisin, vastasel juhul oleksin oma esmakordse aastaaruande koostamisega kindlasti hätta jäänud.

Osalejaid oli koolitusel 70 ringis, kuid koolitus ise müüdi väga kiiresti läbi, mis näitab seda, et nõudlus teema järgi on suur. Sai väga palju kasulikku infot.

MTÜ raamatupidamine on valdavalt kassapõhine, sest tulud tulevad ju reeglina sihtfinantseerimisest või liikmemaksudest ja tihtipeale võib aasta lõpus olla olukord, kus kulud mingi projekti jaoks on juba tehtud, kuid raha laekub alles järgmisel aastal. Kui osaühingu raamatupidamises käsitletakse selliselt tehtud kulusid kasumiaruandes jooksva aasta kuludena, siis MTÜ-s tehtud kulusid enne kuluks kanda ei tohi, kui nende eest on ka raha laekunud. Tehtud kulusid tuleks hoopis käsitleda bilansis ettemaksudena. Raha laekumisel enne bilansipäeva tehakse eelmisesse aastasse korrigeerimiskanded ja lisatakse tulud eelmise aasta TULUDE ja KULUDE (sellist aruannet kasutavad MTÜ-d) aruandesse ning ettemaksud märgitakse siis vastavalt kuludeks.

Palju kasulikku infot oli ka maksumuudatuste kohta, mis ei puuduta küll ainult MTÜ-sid, vaid kõiki äriühinguid. Lektor Elle Märitz tegi oma tööd suurepäraselt, üle pika aja osalisin koolitusel, kus ei kasutatud liigseilt võõraid termineid ning teema tehti sõna otseses mõttes puust ette ja punaseks. Ka kaasa antud materjal oli väga põhjalik koos MTÜ kontoplaanide ja aruannete näidistega. Suur tänu lektorile ja raamatupidaja.ee-le ning usun, et sarnaseid koolitusi tuleks kindlasti veel teha.

Vaata ka 27. veebruaril toimuvat koolitust "Mittetulundusühingute ja sihtasutuste raamatupidamine ja majandusaasta aruande koostamine"

Osale arutelus

  • KPMG Baltics AS

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad