Karjäärihaide Vene rulett

Oma senise haridustee ja töökohtade kohta valetamine on üha levinum. Ja üha ohtlikum, sest mälulüngad ja valeinfo esitamine võivad valusalt kätte maksta.

Ameerika personaliotsingufirmad nimetavad CVdesse (ehk resümeedesse, nagu USAs öeldakse) valeinfo kirjutamist Vene ruletiks, kuid tunnistavad, et ligi pool tööotsijaist ilustab teadlikult oma minevikku.

Resümeede kirjutamisel abi pakkuva netifirma ResumeDoctor.com äsjane uurimus näitas, et 1100st vaatluse all olnud CVst oli ligi pooltes vähemalt üks oluline faktiviga, 13% tööotsijaist luiskas mitme mineviku kohta käiva detaili kohta. Firma juhi Brad Fredericksi sõnul on üha enam tööotsijaid seisukohal, et oma teadmiste ja kogemuste tegelikest paremas valguses näitamine aitab neil kiiremini jalga mõne firma ukse vahele saada.

Kandidaate uuritakse üha põhjalikumalt

Kõik teavad, et parematele vabadele kohtadele laekub enamasti väga palju avaldusi ning šansse on vaid neil, kes millegi poolest personalispetsidele või ka üha sagedamini resümeesid “kammivatele” arvutitele silma jäävad.

“Minu arvates on seesugune lähenemine aga üsna sarnane sellele, kui olümpiamängudele siirduv suusataja püüab oma vormi steroidide abil parandada,” leiab Fredricks. “Paljudel võib olla tekkinud pettekujutelm, et kuna ka paljud teised tööotsijad pisut luiskavad, võib ju riski võtta. Ent selline taktika annab tänasel tööturul üha enam tagasilööke,” hoiatab Fredicks, kelle sõnul heidavad firmad üha terasemalt kandidaatide minevikule pilke ning paljuks ei peeta ka helistada näiteks kõrgkoolidesse, mida tööotsijad enesetutvustustes mainivad.

“Ja kui töölesoovija resümees leitakse mingisugunegi vale, tõstab see otsemaid punase lipu kandidaadi eetika suhtes tervikuna,” hoiatab interneti tööbüroo CareerBuilder.com asepresident Rosemary Haefner. “92% personalispetsialistidest on viimastes küsitlustes tunnistanud, et teevad kandidaatide suhtes üha sügavamaid taustauuringuid. See aga tähendab, et isegi kõige pisem ebatäpsus või liialdus võib välja tulla ning minna maksma töökoha.”

Ning kuna resümee jääb dokumendina firma failidesse, pole sugugi välistatud, et see võetakse luubi alla hiljem, kui tööotsija on juba palgal. Valede abil tippjuhtideks tõusnute puhul on aga alati oht jääda meedia huviorbiiti ning siis on kukkuda veelgi valusam.

Loe artiklit täispikkuses äriajakirjast Saldo.

Osale arutelus

  • Neeme Raud

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

TAAVI PALK – parim valik kõigile palgaarvestajaile

Töötasude arvutamist ja maksustamist puudutava seadusandluse igaaastane muutumine ja uute peensuste jätkuv lisandumine on palgaarvestusest teinud ühe komplitseerituma valdkonna finantsarvestuses.

Kiire ja lihtne aruandlus ja palgaarvestus

Raamatupidamistarkvaraga AccountStudio muudad aruannete koostamise ja palkade arvestamise kordades lihtsamaks ja kiiremaks.

Valdkonna tööpakkumised

Maxima otsib FINANTSANALÜÜTIKUT

Maxima Eesti OÜ

22. detsember 2017

Taxify is looking for an ACCOUNTANT

Taxify OÜ

17. detsember 2017

Uudised

Tööriistad