Autor: Mait Palts • 31. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jõustumas on mitmed tööandjaid ja töötajaid puudutavad seadusemuudatused

1. veebruaril jõustub uus Töötajate usaldusisiku seadus, mille Riigikogu pärast pikki vaidluseid eelmise aasta detsembri keskel vastu võttis. Ligikaudu kuu aja pärast ehk täpsemalt 1. märtsist jõustuvad aga mitmed muudatused ka Töötervishoiu ja tööohutuse seaduses (TTOS).

Usaldusisik valitakse töötajate poolt vabatahtlikult

Töötajate usaldusisiku seadus kehtib Eestis õigupoolest juba alates 1993. aastast, kuid erinevatel põhjustel peeti vajalikuks seda muuta ning koostada täiesti uus seadus. Kuigi suur osa uuest seadusest puudutab tööandjat vaid juhul kui töötajate usaldusisik on valitud või kavatsetakse valida, sisaldub selles siiski ka laiemaid nõudeid, mida teadma peaks. Eelkõige on need seotud töötajate informeerimise ja konsulteerimisega.

Seaduse viienda peatüki kohaselt on tööandja, kelle juures töötab vähemalt 30 töötajat, kohustatud rakendama töötajate informeerimise ja konsulteerimise nõudeid. Need nõuded ja olukorrad on samas peatükis ka lahti kirjeldatud.

Nii on tööandja kohustatud uue seaduse kohaselt informeerima ja konsulteerima usaldusisikut või tema puudumisel töötajaid vähemalt järgmistest töötajaid puudutavatest asjaoludest:

1) tööandja struktuur, töötajate koosseis, nende muudatused ja kavandatavad otsused, mis avaldavad olulist mõju tööandja struktuurile ja töötajate koosseisule;

2) kavandatavad otsused, millega tõenäoliselt kaasnevad olulised muudatused töökorralduses;

3) kavandatavad otsused, millega tõenäoliselt kaasnevad olulised muudatused töötajate töölepingulistes suhetes, sealhulgas töösuhete lõpetamine.

Samuti kuulub informeerimiskohustuse hulka majandusaasta aruandest, hiljemalt 14 päeva jooksul pärast majandusaasta aruande kinnitamist, töötajate informeerimine.

Usaldusisiku olemasolu tööandja juures on aga jätkuvalt puhtalt vabatahtlik ning sõltub otseselt töötajate soovist. Kui töötajad soovivad, siis võivad nad valida endi hulgast usaldusisiku, kelle kohustuseks on töötajate esindamine suhtlemisel tööandjaga. Usaldusisiku valimise kohustust aga ei ole kummalgi töösuhte poolel. Kui töötajad soovivad usaldusisikut valida tuleb neil ka vastavalt uuele seadusel kutsuda kokku töötajate üldkoosolek, otsustada usaldusisiku valimise ja tagasikutsumise tingimused ning kord, seada ülesse kandidaadid ning korralda salajane hääletus. Üldkoosoleku korraldamisest tuleb loomulikult ka tööandjat eelnevalt teavitada. Seda tuleks teha vähemalt kaks nädalat ette. Tööandjaga tuleb kokku leppida seegi, kui soovitakse valida rohkem kui üks usaldusisik.

Usaldusisiku valimiseks ei või üldkoosolekut kokku kutsuda ka mitte igaüks sest selleks on seaduse antud kindlad suunised. Nii võivad sellise üldkoosoleku kokku kutsuda:

1) tööandja juures tegutsev ametiühing,

2) enamus tööandja juures töötavatest ametiühingu liikmetest, kui ametiühing ei ole loodud tööandja juures või

3) vähemalt 10 % tööandja töötajatest.

Koosolek on otsustusvõimeline, kui sellel osalevad vähemalt pooled tööandja töötajatest.

Uue seaduse kohaselt valitud usaldusisiku volituste kestus on kuni kolm aastat, kui töötajate üldkoosolek ei ole otsustanud teisiti. Samuti kehtivad kõikide kuni 2007. aasta 31. jaanuarini valitud usaldusisikute volitused, kuni nende tähtaja lõppemiseni, kuid siiski mitte kauem kui 2008. aasta 1. veebruarini. Lisaks usaldusisiku valimise reeglitele on seaduses kirjeldatud üsna detailselt ka tööandja ja usaldusisiku õiguseid ja kohustusi omavahelistes suhetes.

TTOS muudatused laiendavad seadust FIE-dele, täpsustavad tööandjate kohustusi ning õnnetusohu ja tööõnnetustega seonduvat

Üheks põhimõttelisemaks muudatuseks, mida Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse täiendamine endaga kaasa toob on kohustuste laienemine FIE-dele. Kuigi FIE-sid puudutavad sätted jõustuvad alles 1. juulil 2007 (ülejäänud muudatused 1. märtsil) on siiski hea nendega juba varem kursis olla. Nii peab füüsilisest isikust ettevõtja tagama igas tööolukorras temale kuuluvate töövahendite, isikukaitsevahendite ja muude seadmete korrasoleku ja nõuetekohase kasutamise. Kui FIE töötab töökohal samal ajal koos ühe või mitme tööandja töötajatega, peab ta teavitama töid korraldavat tööandjat või tema puudumisel teisi tööandjaid oma tegevusega seotud ohtudest ja tagama, et tema tegevus ei ohustaks teisi töötajaid.

Lisaks korrigeeritakse 1. märtsist jõustuvate muudatustega mitmeid seaduses esitatud määratlusi, nt töövahend, bioloogilised ja füüsikalised ohutegurid (müra ja vibratsioon), selgitatakse tööandja kohustusi, nt riskianalüüsi läbiviimise kord ja ennetustegevused, täpsustatakse Tööinspektsiooni järelevalve ulatust ning tööinspektori kohustusi ja õigusi. Lisanduvad ka uued tööandja kohustused, nt kohustus registreerida ohtlikud olukorrad ettevõttes, teavitada alaealist ja alla 15-aastase alaealise seaduslikku esindajat alaealise tööga seotud riskidest.

Koos seaduse muudatustega peaksid märtsist jõustuma ka mitmete senikehtinud töötervishoiu ja tööohutuse alaste määruste muudatused ja uued terviktekstid s.h „Töökohale esitatavad töötervishoiu ja tööohutuse nõuded“, „Töötervishoiu ja tööohutuse nõuded vibratsioonist mõjutatud töökeskkonnale, töökeskkonna vibratsiooni piirnormid ja vibratsiooni mõõtmise kord“, „Töötervishoiu ja tööohutuse nõuded mürast mõjutatud töökeskkonnale, töökeskkonna müra piirnormid ja müra mõõtmise kord“ ja „Tööõnnetuse ja kutsehaigestumise registreerimise, teatamise ning uurimise kord“. Paraku nimetatud määruste tekste Riigi Teatajas veel ilmunud ei ole, mistõttu neist ka hetkel ülevaadet anda ei saa. Kindlasti aga teavitame vastavatest muudatustes oma liikmeid edaspidi.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700