Autor: Raamatupidaja.ee • 30. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kurjategijatel on raskem oma vara varjata

1. veebruarist jõustuvad kriminaalsel teel saadud tulu konfiskeerimise korra muudatused, mis lihtsustavad oluliselt organiseeritud kuritegevuse teel saadud tulu, sealhulgas näiteks autode, majade ja pangaarvel olevate summade konfiskeerimist.

Justiitsminister Rein Langi sõnul oli senise seaduse alusel võimalik süüdlaselt konfiskeerida vaid vara, mis on otseselt saadud konkreetse kuriteo toimepanemisest.

„Praktika aga näitab, et sellisest käsitlusest üksi ei piisanud. Vara kirjutamine sugulaste ja tuttavate nimele ei tohi välistada kuritegeliku tulu äravõtmist kurjategija kontrolli alt. Uue seadusega muudetakse ka vara konfiskeerimise aluseid ehk siis kuriteo või väärteoga saadud vara kuulub reeglina alati konfiskeerimisele. See edastab väga selgelt sõnumit, et süütegude toimepanek ei ole tasuv tegevus,“ rõhutas justiitsminister.

Seda printsiipi võib muuta vaid siis, kui konfiskeerimine on täiesti ebaproportsionaalne või riigile ebamõistlikult kulukas. Senimaani on konfiskeerimise otsustamine sõltunud kohtu äranägemisest. Uus kord peaks suunama menetlejaid juba uurimise alguses selgitama välja ka kuriteoga saadud tulu.

Seaduse ühe autori, justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika asekantsler Martin Hirvoja sõnul on kriminaaltulu konfiskeerimine asendamatu ja rahvusvaheliselt tunnustatud vahend võitluses organiseeritud kuritegevusega. „Lisaks takistab see kriminaaltulu kasutamist uute kuritegude ettevalmistamiseks ja toimepanekuks ning aitab vältida kriminaalsel teel saadud tulu imbumist legaalsesse majandusse,“ lisas Hirvoja. Ka rahvusvahelise kriminaalmenetlusalase koostöö aspektist on oluline, et piiriületava organiseeritud kuritegevusega seotud kuritegude puhul on karistusõiguslikud sanktsioonid sarnased.

Täiendati ka kolmandatelt isikutelt konfiskeerimise korda, näiteks võib riik ära võtta ka vara, mille kolmas isik omandas kuriteo toimepanija arvel, temalt saadud kingitusena või muul viisil turuhinnast oluliselt soodsamalt. "Selle näiteks võiks tuua taolised juhtumid, kus suurt kuritegelikku tulu toonud organiseeritud kuritegevuses süüdi mõistetud isik vormistab vara omanikuks oma vanaema või lapsed, samuti kui ta kingib pojale Ferrari või armukesele maja," selgitas Martin Hirvoja.

„Igal juhul on aga kaitstud isik, kes soetab vara turuhinnaga, isegi kui ta ostab selle tuntud kurjategija käest-välja arvatud juhul kui ta teab, et vara võõrandatakse talle konfiskeerimise vältimiseks,“ kinnitas Hirvoja.

Kuigi kuriteoga saadud tulu konfiskeerimine on olnud võimalik ka kehtiva karistusseadustiku alusel, siis laiendatud konfiskeerimist saab hakata kohaldama neile alates 1.veebruarist 2007 toimepandavatele kuritegudele, millele seni kehtis varaline karistus.

Nagu näiteks alaealise prostitutsioonile kaasaaitamine, narkootilise ja psühhotroopse aine suures koguses ebaseaduslik käitlemine või kuritegelikku ühendusse kuulumine, aga ka näiteks rahapesu, terrorism, salakaubavedu ning altkäemaksu võtmine.

Laiendatud tulukonfiskeerimine võib sarnaselt varalise karistusega hõlmata süüdimõistetu kogu vara, juhul, kui on alust eeldada, et kogu vara on tõenäoliselt saadud kuritegeliku käitumise tulemusena, millele võib viidata nt isiku legaalse sissetuleku ja tegeliku elustandardi erinevus, toimepandud kuriteo olemus.

Mart Siilivask

Avalike suhete talitus

Justiitsministeerium6 208 1185 342 [email protected]

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700