Intervjuu Kari Pekka Marttineniga - Helsingi noorega, kes teab oma teed

Helsingi
kesklinnast veerandtunnise trammisõidu kaugusel asub
Hämeentie’l üks poekeste oaas ja sealsamas on ka Kolme
Kaisa restoran ning restoranimaja esimesel korrusel kohvik nimega
“Picnic”.

Kui esimest korda seda kohvikut külastasin, jäi oma teenindussõbralikkuse poolest silma kohviku teenindaja, kes kandis kollast kohviku nimega nokkmütsi ja punast, maani ulatuvat põlle. Ta lihtsalt oli nii lahke, avatud ja sõbralik - tundus, et ta armastab oma tööd väga. Kui järgmisel korral sinna kohvikusse sattusin, uurisin lahkelt teenindajalt, kas ta oleks nõus rääkima oma tööst ja üldse Helsingi noorte tänapäeva elust Raamatupidaja.ee-le. Ja ta oli kohe nõus. “See intervjuu oleks mulle vaid rõõmus kogemus,” lisas ta.

Selgus, et lahke teenindaja nimeks on K. P. Küsisin üle, kas tõesti on tal selline nimi ja noormees vastas, et tõesti on. Sest K. P.-ks kutsuvad teda kõik tema sõbrad ja kolleegid. Lihtsalt - K. P.

Tegelikult on selle nimelühendi taga peidus ka nii-öelda korralik nimi – Kari-Pekka Marttinen ja Kari-Pekka on 21-aastane. Kohvikus “Picnic” on ta “barrista-baarimehe-kohvikutöötaja” ametis olnud juba 2006. aasta suvest. Tema tööülesanneteks on kõik, mis on vajalik selleks, et kohvik saaks edukalt eksisteerida - ta teenindab kliente, valmistab neile kuumi jooke, miksib kokku salateid, kannab toite-jooke laudadele, puhastab laudasid, peseb nõusid ja puhastab ka põrandat. Ta on olemas alati kõige jaoks, mida vaja.

Kui uurisin K. P. kolleegilt, mida ta arvab noore abi kohta, ütles daam, et K. P. on viisakas ja meeldib klientidele. “Ja mulle omakorda meeldivad kliendid,” lisas K. P. seepeale naeratades.

Õpib kokaks

Tegelikult on K. P. läbinud üsna hiljuti viis kuud kestnud spetsiaalsed kohvikutöötaja kursused. Nende õpingute ajal oli ta mitmetes toidukohtades praktikal, kuid pärast kursuste lõppu läks tööhõiveametisse tööd otsima ja saigi pakkumise antud töökohale “Picnic” kohvikus.

Kuid vahepeal läks ta omakorda veel uuesti õppima. Nimelt kokaks. Ühes Helsingi täiskasvanute koolituskeskuses. Ja 2007. aasta veebruaris on tal plaanis lõpetada need kokakursused.

“Mu töö on mu hobi, sest tegelikult ma väga armastan inimesi teenindada,” leiab K. P. Tema olek on seejuures siiras ja vahetu. “Ja mulle väga meeldib ka süüa valmistada, juba lapsest peale, aastavahetusel kutsusin kolleegid endale külla ning valmistasin meile õhtusöögi.”

K. P. tunnistab sedagi, et talle meeldib lobiseda. Iseäranis vahva on lobiseda kohviku klientidega.

“Mulle meeldib, kui inimene saab minuga kõigest rääkida. Ja paljudele klientidele meeldib lihtsalt vestelda. Vanematele klientidele meeldib rääkida ilmast või hoopis partide toitmisest või kasvõi lihtsalt sellest, miks ei ole päikest väljas ja ilm on nii kehv. Seega - kohvikus teenindaja olles võid sa lobiseda väga lihtsatest asjadest ja tunda sellest rõõmu. Ja selles pole midagi imelikku.”

K. P. ütleb sedagi, et tema jaoks ei ole vahet, kas klient on noor või vana, ilus või inetu, suurt või väikest kasvu. “Klient on alati minu jaoks klient - inimene, kelle puhul on oluline, et ta oleks meie kohvikust väljudes kasvõi natuke rõõmsam, kui oli veel pool tundi enne, meie kohvikusse sisenedes.”

Raskeimaks asjaoluks oma töö juures peab K. P. seda, et ta peab jälgima samal ajal kohvikus kõike - kõigel silma peal hoidma. Jälgima seda, et kohvi oleks alati kannus olemas, et suhkrutoos oleks alati täidetud.

“Sellel ametikohal peab tegema paljusid asju samaaegselt ja kõige selle juures on vaja ka kliente viisakalt teenindada - see on väga oluline.”

Tõenäoliselt paari kuu jooksul - pärast kokanduskursuste lõppu, plaanib K. P. endale leida uue töökoha, et liikuda ametiredelil edasi. Kuid kus iganes see uus töökoht ka ei asu, on see seotud inimeste teenimisega - sest see on osa tööst, mis K. P.-le on kõige enam hingelähedane.

Vaba aeg ja Helsingi noored

Vabal ajal meeldib K. P-le kodus lihtsalt puhata, aga ka palju televiisorit vaadata ning samuti meeldib talle harrastada spordina kiirkõndi.

Vahel nädalalõppudel sõidab ta külla Soome teistesse linnadesse oma vanadele klassikaaslastele, et lihtsalt hetkeks ühest keskkonnast teise lülituda ja puhata töömeeleolust. “Vajan vahel väikest puhkust ja siis lähengi vaatama vanu sõpru, lähiajal näiteks klassikaaslast, kes elab Turus ja õpib arstiks,” ütles ta.

Rääkisime K. P.-ga ka üldse Helsingi noorte elust praegusel ajal ja sellest, millega noored tegeleda armastavad. K. P. tõdes, et paljud temaealised õpivad veel ülikoolides veel ja seega on nende tulevikuplaanid lahtised.

“Paljud noored ei tea veel täpselt, mida nad teha tahavad - nad on veel nii noored. Kuid minul on selgeks saanud, et tahan teha tööd, millega saan inimesi teenida ja samas ka paljudega suhelda ja rääkida. Usun, et igaühele on antud kaasa mõned head oskused ja omadused, mida ta saab arendada. Igaüks on millekski hea. Tahaksin uskuda, et mina olen hea vestleja ja hea vestluspartner ja saan hästi läbi paljude inimestega. Tean, et võin olla viisakas ja mõistev. Ei ole tähtis, milline inimene on see, keda ma teenin. Tähtis on, et ta leiab meie kohvikust sõbralikkuse, naeratuse ja tassi teed või kohvi, kui tal seda vaja on.”

Uurisin K. P.-lt sedagi, kuidas on nende kohvikus korraldatud raamatupidamine - kes selle eest hoolitseb.

Selgus, et “Picnic” kohviku omanik veedab peamise aja oma töötundidest just kohviku paberitööd korras hoides, sealhulgas hoolitsedes ka raamatupidamise eest.

“Omanik on raamatupidamises ja üldse kõiges, mis puudutab matemaatikat, väga osav. Tal on peale selle kohviku veel kaks kohvikut Helsingis ja kõigi nende raamatupidamist hoiab ta ise korras. Usun, et meie kohviku raamatupidamine on kindlates kätes,” nentis K.P. naeratades.

Osale arutelus

  • Aive Antsov

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad