Mikko Iiskonmäki aitab välismaalastel Eestis firmasid luua

Olete ehk vahel
mõelnud, kui oleksite rikas välismaalane, kes sooviks
investeerida Eestisse, siis kuidas küll oma firma loomisega
hakkama saaksite. Sest kahjuks te ei tea palju siinsest
firmaasutamise kultuurist, raamatupidamissüsteemist ja ei tea
võibolla isegi mitte seda, kus asub Äriregister või
Maksuamet. Aga õnneks ei ole välismaalastest ärimeeste
elu enam nii keeruline, eriti, kui appi tõttab Mikko
Iiskonmäki ja Aaberg Konsulatsioonid OÜ.

Mikko Iiskonmäki on tegelikult rahvuselt soomlane. Kuigi ausalt öeldes, ega ei ütle küll, et ta seda on, sest eesti keelt puhub Iiskonmäki sama puhtalt nagu oleks ta puhastverd eestlane. Lihtsalt kuula ja imesta!

Kuid mis siin ikka imestada – juba tosinajagu aastaid tagasi, 1994. aasta suvel saabus ta Eestisse esimest korda ja sugugi mitte huvireisile või puhkama, vaid ta hakkas siin hoopis tööle.

Õppisin siis veel keskkoolis ja tulin suviti Eestisse, kus töötasin isa firmas kuu aega. Siis ei osanud veel eesti keelt. Aga isal oli siin oma spordiriiete firma ja tema hakkas oma äriga tegelema juba kohe peale seda, kui Eesti sai iseseisvaks.“

1995. aastal lõpetas Iiskonmäki Soomes keskkooli ja 1996. aastal, peale aastast sõjaväeteenistust Soomes, tuli uuesti Eestisse. Et jääda siia pikemalt. Ja otsustas hakata õppima Tallinna Tehnikaülikoolis ärikorraldust.

Kooli kõrvalt hakkas tööle tollase Soome kompanii Mobile Avenue Finland Oy Eesti esinduse juhina ja antud ametikohal tegutses aastatel 2000-2005.

2003 lõi ta ka oma firma nimega Aaberg Konsultatsioonid OÜ, mis tegeleb tänini, vaikselt arenedes. Ettevõtte eesmärk on teenindada kliente kõigis raamatupidamise, maksunduse ja firmade asutamisega seotud küsimustes. Sealhulgas aitab Mikko Iiskonmäki paljudel välismaa ärimeestel asutada oma firmasid Eestis, alustades konsultatsiooni ja firma registreerimisega ning jätkates edaspidi firmale ka raamatupidamisteenuse pakkumist.


Klientide soovitus loeb

Mikko Iiskonmäki ei ole oma firmale teinud väga suurt reklaami. Pigem tagasihoidlikumat ja peamiselt Soome ajalehtedes. Palju uusi kliente jõuab Aaberg Konsultatsioonid OÜ-ni nii-öelda elava reklaami kaudu – üks klient soovitab Aaberg Konsultatsioonid OÜ-d ka tuttavale – ja sealtkaudu leiavad uued kliendid Iiskonmäki kompanii üles.

Tegelikult ei oskagi hetkel öelda meie täpset klientide arvu, see muutub, ehk võiks öelda, et keskmiselt on 100 aktiivset klienti, kellest paljud soomlasest firmaomanikud. Sest tegeleme ju kõigega, mis on seotud sellega, kui välismaalane alustab oma äri Eestis.“

Iiskonmäki tõdeb, et tegelikult on Eesti maksusüsteem selline, mis soodustab välismaalaste äri rajamist. Sel lihtsal põhjusel, et näiteks Soomes on maksud tunduvalt kõrgemad kui Eestis ja süsteem keerulisem.

Samas tõdeb Iiskonmäki, et on aidanud Eestis firmat asutada ka Indiast pärit ärimehel. Nii et ei ole sugugi ainult nii, et vaid soomlased tema klientideks on. Kuigi soomlased on Aaberg Konsultatsioonid OÜ välismaalastest klientidest 80 % osalusega – ülejäänud on juba Norra, Rootsi, Shveitsi jm päritoluga kliendid.


Meeldib palju suhelda

Töö oli algusaastatel mulle väga põnev ja huvitav - iga päev tõi juurde midagi uut. Nüüd on see vähem uudne, kuid meeldib see, et saan olla kasulik ja aidata inimesi, suhelda erinevate inimestega,“ räägib firmaomanik.

Tegelikult on Aaberg Konsultatsioonid OÜ asutatud kahe inimese poolt. Mikko Iiskonmäki tegeleb rohkem ärikonsultatsioonide poolega, tema äripartner raamatupidamisteenuste poolega.

Raamatupidajaid töötab firmas kolm, lisaks on ka sekretär-raamatupidaja. Töökeskkonna on püüdnud Iiskonmäki luua rahuliku ja töötajasõbraliku. Raamatupidajad saavad piisavalt individuaalselt töötada, olles kahekesi ühes suhteliselt avaras tööruumis.

Tundub, et Mikko Iiskonmäkile meeldib palju organiseerida, korraldada, arendada. Sest tema hobigi on aktiivse eluviisi jätk – nimelt on Iiskonmäki suurimaks hobiks saalihoki ja mitte ainult selle mängimine, vaid ta on ka Eesti Saalihoki Liidu juhatuse liige, Tallinna Tehnikaülikooli spordiklubi saalihoki meeskonna üks asutaja ja juhte ning ka Eesti meeste koondise juht/mänedzher.

Lisaks tööle ja saalihokile kuulub Iiskonmäki ellu ka reisimine. Ta on külastanud väga paljusid, kui mitte kõiki Euroopa riike. On käinud ka Egiptuses paaril korral.

„Ainult Ameerikasse ei ole veel jõudnud,“ lisab Iiskonmäki muiates.


Osale arutelus

  • Aive Antsov

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Merit Palk

Merit Palk on kaasaegne pilvetehnoloogias palgaprogramm, kus professionaalsed võimalused on ühendatud kasutamise lihtsusega. Teil pole vaja süveneda erinevate tasude ja maksude arvestamise nüanssidesse, kogu tarkus on programmis olemas ning tulemus alati 100% õige.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad