17. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus aasta toob rohkem raha

Sellega seoses avaneb Eesti ettevõtetele soodsam võimalus kasutada Euroopa Liidu innovatsioonifonde oma uuenduslike ideede realiseerimiseks. Kuigi Eestis teatakse rohkem EASi vahendusel jagatavaid struktuurifondide toetusi, on suurim kaasrahastuse allikas kõrge riskiga arendustegevuseks siiski raamprogrammid, mille kaudu toetatakse Euroopa ettevõtete konkurentsivõimet tõstvaid rahvusvahelisi arendusprojekte ning mida rahastab Euroopa Komisjon.

Finantsgarantiisid vähem

Ettevõtted ei pea esitama enam finantsgarantiisid pankadelt, mida Eestis on väikeettevõtetel suhteliselt raske saada. Finantsgarantiide asemel on Euroopa Komisjon loonud garantiifondi. Samuti ei nõuta mikroettevõtetelt teiste partneritega võrdväärse finantsvastutuse võtmist juhuks, kui konsortsium projekti kohustusi ei täida.

Organisatsioonidel, kes ei soovinud või kes suutnud pidada üldkulude arvestust projektipõhiselt, oli 6. raamprogrammis võimalus taotleda üldkulude katmist 20 protsendi ulatuses projekti otsestest kuludest.

Projektipõhine kulu

Antud võimalus jääb alles ka 7. raamprogrammis, kuid organisatsioonidel, kes ei suuda projektipõhiselt kaudseid kulusid arvestada, tekib võimalus taotleda üldkulude hüvitamist kõrgemas mahus.

Number

1,5

Kuni 2009. aastani on 7. raamprogrammi projektides lubatud fikseeritud üldkulu määra tõsta 60 protsendini projekti otsestest kuludest, alates 2010. aastal langeb lubatud määr 40 protsendini.

Antud muutus on tingitud asjaolust, et ülikoolide jaoks reaalse arendustegevusega seotud toetusmäär väheneb 100 protsendilt 75ni ning kõrgemate kaudsete kuludega proovib Euroopa Komisjon säilitada ülikoolide ning teadusasutuste huvi raamprogrammi vastu, kuid kindlasti loob ka uusi ja paremaid võimalusi ettevõtetele, maandamaks arendusriske.

Sellega on Euroopa Komisjon vähendanud bürokraatiat ja finantsilisi takistusi, mis raskendasid väikeettevõtete osalemist raamprogrammides.

Mis on mis

Poolteist korda rohkem raha

Autor: Silver Toomla, Kalev Kaarna

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700