Soome suusatarvetefirmal Sporttikojootti ky on hea raamatupidaja

Soomes Kuopios peab oma
suusasporditarvetega tegelevat firmat Sami Heiskanen. Sporttikojootti
ky on 1997. aastal asutatud firma ja nagu näete Sporttikojootti
ky interneti kodulehelt http://www.sporttikojootti.fi,
ulub selle ettevõtte sümbolil hunt või koiott
uljalt oranzhi kuu taustal.

Koiott on iseenesest Sami Heiskaneni lemmikloom, kuna ta võrdleb enda olemust selle looma iseloomuga – olla võitmatu ja tulla igalt poolt tervena välja. Koiottidele ei meeldi küll suusatada, see-eest Sami Heiskanenile meeldib väga, ta on ju kogu elu tegelenud suusaspordiga. Kunagi osales Heiskanen Soomes tippspordivõistlustel, ent teatud hetke loobus võistlusspordist. Seejärel, 1997. aastal asutas oma firma, mis hakkas tootma suuski ja turustama suusavahasid ja muid olulisi suusatamisega seotud spordi- ja viimistlusvahendeid.

Tema töö näeb enamasti välja nii, et telefoni või e-maili teel tuleb talle tellimus inimestelt või sportlastelt, kes vajavad suuskadele näiteks korralikku ja uut põhjaviimistust. Või soovitakse hoopis tellida uusi suuski. Või tellitakse Sporttikojootti ky internetipoest erilisi suusavahasid, mille kasutamise kunsti on Sami ja tema meeskond õppinud aastatega tundma peensusteni.

Sami Heiskanen teab, et õigesti ettevalmistatud suusapõhi on see, mis suusatamisel väga palju loeb. Kui tellida temalt ettevalmistust suuskadele, millega saaks sõita erinevate talveilmadega, võib ta ette valmistada mitu erinevat paari suuski. Näiteks ühe paari selliseid, mille põhjastruktuur sobib sõita talveilmal miinus kümme kraadi ja teise paari nullkraadise temperatuuriga ilma jaoks sobivalt.

Suusapõhja struktuure võib olla kümneid ja kümneid erinevaid. Lisaks erinevatele ilmadele sõltuvad need suusamaterjalist, aga ka lumepaksusest, millel sõidetakse.

Heiskanen leiab, et parim lumepaksus, millega suusatada, on see, kui lund on ühe meetri ringis. Aga normaalne suusatamistingimus on tagatud ka siis, kui on olemas juba vähemasti 10 cm lund. Tegelikult loevad suusatamisel lisaks lumepaksusel väga paljud tegurid, lisab Heiskanen. Esiteks – kui sõita nii-öelda „turistisportlasena“, lihtsalt oma lõbuks, loeb väga palju lisaks normaalsele lumepaksusele maastik, kus sõita. Loeb seltskond ja loevad mõnusalt libisevad suusad, hea varustus. Tippsordis määravad palju lisaks sportlase vormile peamiselt kaks tegurit, räägib Heiskanen – suuskade täpne ettevalmistus ja väga hea suusaraja kvaliteet.


Suusaäris loeb ilm

Suusaäris seab oma reeglid ilmastik, räägib firmajuht. Sest talvine periood on aeg, kui tehakse suurem osa tellimusi.

Palju tellimusi tuleb Heiskaneni ettevõttele Soomest. Inimesed saadavad Heiskanenile suuski ettevalmistamise jaoks isegi kauba/matkaposti teel, mille süsteem on Soomes väga hästi reguleeritud, räägib Heiskanen.

Tulevikus on Heiskanenil plaan Eestisse oma äri laiendada, sest tema sõnul on Eestis väga tugevad ja pikaaegsed suusatraditsioonid, samuti head ilmastikutingimused.

„Tegelikult sooviksin tulevikult just seda, et saaksin laiendada oma äri, sest iga ärimees soovib laiendada oma äri, muuta seda suuremaks. Aga mina ei taha oma firmat teha väga palju suuremaks. Tahaksin vaid leida rohkem häid kliente, sest hea koostöö loob pinnase heaks äriks.“

Rahast rääkides kinnitab Heiskanen, et tavaelus pole see tema jaoks nii oluline. Elementaarne materiaalne kindlustatus on tal saavutatud ja sellisel juhul pole tavaelus rahaprobleem enam nii aktuaalne. Kuid äris on raha talle jätkuvalt väga oluline. Sest äri on suuresti ju rahavoogude liikumise ja liigutamisega seotud, leiab ta.

„Samas tean rikkaid inimesi, kes ei ole üldse õnnelikud. Seega – õnn ei tule elus rahast. Usun, et inimese teevad õnnelikuks sõbrad!“ tõdeb Heiskanen.

Tegelikult on üsna huvitav seegi, et ka oma firma raamatupidamise on Heiskanen usaldanud sõbrale, kellele kuulub Kuopios raamatupidamisfirma, mis pakub raamatupidamisteenust erineva suurusega firmadele. Seejuures on seesama raamatupidaja Heiskaneni firmale raamatupidamist teinud juba üheksa aastat – kogu firma eksisteerimise aja ning raamatupidamine on olnud nende aastate jooksul täitsa briljantses korras, räägib Heiskanen, kes on oma raamatupidajaga väga rahul.

„Hea ja korras raamatupidamine on mulle kui firmajuhile väga oluline,“ tõdeb ta. „Sest ilma selleta ei saa ju kuidagi. Eriti Soomes – seal on väga selged ja kindlad seadused, mille järgi firma raamatupidamine peab olema tehtud. Kui nendest kinni ei pea, kui raamatupidamine on lohakalt seatud firmasiseselt, võivad tulla firmale väga kõrged maksud ja firma tegevus võib olla lõpetatud väga ruttu.“

Heiskaneni käest käivad eelnevalt läbi pea kõik olulisemad dokumendid, mis liiguvad edasi raamatupidajani. Peamiselt viib Heiskanen oma firmaga seotud dokumendid ise raamatupidaja kätte, sest väga palju suhtlevad ja teevad nad koostööd vahetult, kuna raamatupidamisfirma asub Sporttikojootti ky kontorist vaid 1 km kaugusel. Samuti suhtlevad nad palju e-maili ja telefoni teel.

Raamatupidaja hoiab loomulikult silma peal selgi, et kliendid oleksid oma arved õigeaegselt tasunud ja kõik vajalikud ülekaneded oleksid tehtud. Vastasel korral teavitab raamatupidaja kohe Heiskaneni.

„Olen leidnud oma firmale väga hea raamatupidaja ja see valmistab vaid rõõmu. Sest teisiti ei oleks firma korralik käekäik ju võimalik,“ kinnitab Sami Heiskanen.


Osale arutelus

  • Aive Antsov

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Tarkvararobootika ja tööprotsesside automatiseerimine – millal see läbimurde saavutab?

Olles kuulnud tarkvararobootikast ja tööprotsesside automatiseerimisest (robotic process automation, RPA), hakkavad ettevõtted sageli mõtlema, kas peaks eelistama RPAd praeguste süsteemide uute funktsioonidega värskendamise või integreeritud lahenduste loomise asemel.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad