Autor: Olavi Kärsna • 6. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Omanik võib firmale nullprotsendist laenu anda

Firma omanik võib firmale nullprotsendist laenu anda, firma omanikule aga mitte.

Üks sagedasem küsimus firma ja selle omaniku vahekorrast on laenude andmises-saamises. Kas osaühingu ainuomanik võib oma firmale nullprotsendilist laenu anda? Võib küll. Äriseadustik keelab laenuandmise teistpidi: osaühingult omanikule. N 159 keelab osaühingul anda laenu oma osanikule, kelle osa esindab rohkem kui viis protsenti osakapitalist, samuti oma juhatuse ja nõukogu liikmele ning prokuristile.

Tulumaksuseadus ei keela laenuandmist, aga seaduse N 48 loeb erisoodustuseks selle, kui firma annab oma töötajatele või juhatuse/nõukogu liikmetele laenu rahandusministri poolt kehtestatud alammäärast madalama intressiga. Hetkel on see piir kolm protsenti. Erisoodustuseks tunnistamine ei tähenda seda, et asi on keelatud, selle eest tuleb lihtsalt makse maksta.

Inimeselt firmale protsendita laenu andmist ei piira ega keela aga miski peale elu enese.

Kui omanik annab firmale intressita laenu, ei teki tal laenu tagasimaksetest ka maksustatavat tulu.

Seesama tulumaksuseaduse N 48 ütleb aga veel, et erisoodustus on ka loobumine rahalise nõude sissenõudmisest, välja arvatud, kui prognoositavad mõistlikud kulud seoses rahalise nõude sissenõudmisega ületavad nõude suurust.

Kui ainuomanik võtab firmast kolmeprotsendise laenu, on kõik korras. Kui ta seda aga firmale ei tagasta, on tegemist erisoodustusega.

Millal peaks hakkama laenu tagasi maksma? Kohtupretsedent esialgu puudub, seepärast peaks maksuamet erisoodustuse maksude sissenõudmiseks välja selgitama mingi harju keskmise.

Kui ainuomanik on omaenese firmast laenu võtmisel teinud kahe ühesuguse allkirjaga lepingu, et tagasi hakkab ta maksma alles 25 aasta pärast, võib sel olla kohtu jaoks sant lõhn.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700