Teenuse ost tuleb odavam

Võrreldes raamatupidamisprogrammide ja -teenuse hindu, on alustaval
ettevõtjal odavam ja turvalisem teenust osta.

Raamatupidamisteenuse hind algab tuhandest kroonist kuus, tarkvaraprogrammi soetamine, selle seadistamine ja õppimine või kuutasu alusel kasutamine tuleb sellest kallim. Ja alati on oht, et isetehtud raamatupidamine ei vasta kõigile nõuetele.

Hädapärase raamatupidamisega saab hakkama isegi Excelis. Seda kasutab ka osa raamatupidamisfirmasid. Nii käivitab Arvestusabi OÜ väikese ettevõtluse korral raamatupidamise pearaamatus Exceli baasil; kasumiaruanne ja bilanss genereeruvad automaatselt linkide abil.

Selle meetodi plussideks on odavus: MS Excel on arvutis enamikul juba olemas ja igakuise raamatupidamisteenuse ostukulu puudub, kõik kanded on nähtavad ja saab eelnevate kannete pealt "spikerdada", kuhu kontole mingit liiki kanne käib, raamatupidamine saab kiiresti selgeks ka mitteraamatupidajale, eeldusel, et kooliajal matemaatikahinne vähemalt "3" oli, bilanss ja kasumiaruanne on pidevalt olemas, selgitas Arvestusabi OÜ konsultant Riin Pajula.

Kes ise Excelis raamatupidamisega hakkama ei saa, võib kasutada raamatupidamisfirmat tugiisikuna, kes õpetab, teeb raamatupidamise kontrolli, annab konsultatsiooni, vajadusel abi deklaratsioonide ja aastaaruande koostamisel.

Excel ei sobi kaubandusettevõttele, kuna ei võimalda olulist laoarvestust, sobib aga kõikvõimalike teenuste osutajatele. "Kui ettevõte on alles väike, pooldan küll isetegemist konsultandi toel - saab selgeks raamatupidamise põhitõed," ütles Pajula.

OÜ Competence tegevjuhi Heidi Grenmani sõnul on Excelil pigem toetav funktsioon kui kandev roll raamatupidamises. "Kuna Excelil puuduvad piirid - kui tegemist ei ole spetsiaalselt loodud failidega, millel on valemid sees ja mida muuta ei saa - siis jääb alati oht, et asjatundmatus viib varem või hiljem ummikusse," lausus Grenman. Samas võib kulude kokkuhoiu kohapealt alustada Excelist. See liidab/lahutab, korrutab/jagab, kuid seda, kas käibemaksu tohib tagasi küsida või ei, see ei ütle.

"Raamatupidamisfirma põhieelis ei ole täna mitte enam konkreetne kuu kulu kokkuhoid, vaid see, et väikese raha eest saab mitme inimese nõu," ütles Grenman.

Väikeses või keskmises ettevõttes võiks äriomanikul Grenmani sõnul olla pidevalt ülevaade toimunust ning internet võimaldab ilma kohal olemata infot vahetada ja ka raamatupidamist teha. Selleks sobib internetipõhine programm Directo, mille baaspakett maksab kuus veidi üle 1000 krooni, soovitas Grenman.

Kolm aastat aktiivsemalt tegutsenud OÜ Viljavedaja juht Janek Kõidam peab paremaks raamatupidamisteenust sisse osta, seda eriti alustava ettevõtte puhul. Ise pole ta kunagi tundnud ambitsiooni raamatupidamisega tegelda. "Iga kingsepp jäägu ikka oma liistude juurde," märkis Kõidam.

Osale arutelus

  • Merike Lees

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad