19. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FIE-l on aeg maksude optimeerimisele mõelda

Hiljemalt aasta viimastel kuudel peaks FIE planeerima oma raha säästmise ja maksude optimeerimise võimalusi.

Kui FIE ettevõtluse aastakasum paistab kujunevat suuremaks kui isiklike kulude katmiseks tarvis, ning ettevõtluse arendamiseks oleks järgnevatel aastatel tarvis suuremaid väljaminekuid teha, on õige aeg paigutada osa raha FIE erikontole. FIE erikonto avamise ja kasutamise eesmärgiks on ettevõtlustulude kogumine investeeringute tarbeks ning maksukohustuste edasilükkamine.

Tulumaksuseaduse kohaselt võib FIE avada ühe erikonto, millel oleva summa kasv maksustamisperioodil arvatakse maha sama perioodi ettevõtlustulust ja kahanemine maksustamisperioodil liidetakse sama perioodi ettevõtlustulule.

Ega FIE ettevõtlustulud ei peagi seejuures tingimata kõigepealt laekuma FIE n-ö tavakontole. FIE võib ka kliendile esitatava arve peale kohe erikonto numbri kirjutada, et klient arve otse erikontole tasuks. Et nii-öelda tavakontole tasuma harjunud püsiklient ei eksiks, võiks arve esitamisel sellele tema tähelepanu juhtida.

Kuna erikonto avatakse eelkõige rahakogumise eesmärgil, võiks krediidiasutuses valida kogumiseks sobivama kogumiskonto, millel raha hoidmise eest makstakse kõrgemat intressi. Tulumaksuseaduse N 36 lg 8 kohaselt loetakse krediidiasutuse poolt makstud intressid raha hoiustamise eest erikonto omaniku ettevõtlustuluks.

FIE ettevõtlustulu deklaratsioonil (vorm E) kajastatakse erikonto saldo muutus tabelis 2. Samasse tabelisse kantakse ka erikonto number; konto aastavahetuse seisu on maksuametil õigus pangast kontrollida.

Erikonto saldo muutuse võrra korrigeeritakse FIE ettevõtluse aastatulemit: kui ettevõtja on investeeringuteks raha erikontole kogunud ja erikonto saldo kasvas, vähendatakse maksustatavat kasumit selle võrra. Kui erikontolt on raha väljavõetud ja saldo on kahanenud, suureneb maksustatav kasum samavõrd. Arvestus toimub vormi E 1 ridadel 6-8.

Kui FIEna tegutsemine lõpetatakse ning erikontol on raha, lisatakse see viimase tegevusaasta ettevõtlustulule. Erikontol olevat raha ei saa kasutada maksuvabalt rahalise sissemakse tegemiseks äriühingusse. Kui FIE kavatseb jätkata tegevust OÜna, tuleks raha enne FIE tegevuse lõpetamist kulutada (põhi)vara ostuks. Vara mitterahalist sissemakset äriühingule ei maksustata, kui eesmärk on ettevõtluse jätkamine teises vormis.

Autor: Riin Pajula

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700