Eesti Esimese Erakosmeetikakooli direktor on raamatupidamises toimuvaga alati kursis

Eesti Esimene Erakosmeetikakool on üks põnev asutus, mis tõepoolest – nagu nimigi ütleb – on Eesti esimene erakosmeetikakool. Alustas kool tegevust täpselt 17. märtsil 1995. aastal, kooli omanik-asutaja-direktor on Merike Ivask.

„Kooli asutamise soov oli hästi selge ja sirge,“ räägib Merike. „Sellel ajal lihtsalt ei olnud teist sellist kooli ja oli mitmeid erialasid - näiteks kosmeetik, millel ei olnudki võimalik üldse kusagil koolis õppida.“

Merike ise lõpetas Rakveres III Keskkooli. Seejärel õppis Tartu Meditsiinikoolis meditsiiniõeks ning paar aastat pühendas puhtalt meditsiinialaselt erialasele tööle. Aga kosmeetika ja ilumaailm tõmbasid teda kui magnet. Ning peagi juhtis elu teda Helsingisse Soome Kosmeetikakooli kosmeetiku eriala õppima.

Pärast Soomes õppimist tekkiski idee kosmeetikakool asutada.

Praegusel hetkel on Merike tollase otsustega väga rahul. Perefirmana tegutsev ettevõte on end igakülgselt arendavana tõestanud, seda nii kooli õpilastele kui ka õpetajaskonnale ja omanikele. Õppimist on Merike koolitöö kõrvalt jätkanud, kõige viimasena täiendas ta end pedagoogika alal Tallinna Ülikoolis, omades nüüd juba magistrikraadi.


Lai tööpõld

„Kooli direktori tööülesanded on tegelikult seinast seina,“ räägib Merike. Tema olek kusjuures ei tundu väga koolidirektorlik, ja ta tunnistab ka ise, et range ülemus ta ju vist ei olegi.

Rääkides raamatupidamisest, on direktori ülesanne Eesti Esimeses Erakosmeetikakoolis kõik „palgapoliitikat“ puudutav, sealhulgas palgalehtede vormistamine ja vajalike lepingute sõlmimine.

Samuti vaatab Merike üle enamik raamatupidamisalaseid dokumente, allkirja ta kusagile niisama alla ei viska. Mis sest, et perefirma raamatupidajana töötab ei keegi muu kui Merikese enda ema.

„Kaadrit on tegelikult meie koolis praegu päris palju – 15 inimest, ja seejuures 80 protsenti nendest töötab kooli algusajast peale. Eks palgalehtedega seonduv võtab mu tööst oma aja.“

Merike hoiab ka pidevalt silma peal kooli majanduspoolel, kuna finantsjuhti eraldi palgatud pole, küll aga on tööl majandusalajuhataja, kellega koostöö pidev.

„Majandusalajuhataja võtab pidevalt näiteks koolitööks ja ka ilusalongi jaoks vajalikke tooteid sisse ja hoiab salongi tegemistel silma peal. Et kõik toimiks ja seal ei oleks mingeid vajakajäämisi. Loomulikult teeb ta ka inventuuri.“

Raamatupidamine on kosmeetikakoolis direktoril ja raamatupidajal ühiselt „koos miksitud“, nagu ütleb Merike.

„Erinevalt mõnest suuremast ettevõttest, kust juht võib-olla ei näegi raamatupidajat päeva jooksul – siis meie vahetame omavahel meile pidevalt, helistame ja kohtume vahel ka 3-4 korda päeva jooksul. Meil on koguaeg omavahel pidev kontakt, ma tean täpselt, mis meil raamatupidamises toimub.“


Kas teie meelest on kasulik, et ettevõtte raamatupidaja ja juht omavahel rohkem koostööd teeksid?

„See sõltub ettevõtte suurusest. Meie puhul ei tuleks koostöö vähemal määral kõne allagi, aga ma kardan, et väga suurtes mastaapsetes ettevõtetes lihtsalt juht ei suudagi keskenduda kõikidesse pisiasjadesse, mida raamatupidaja peab tegema. Tal on seal käsil muudki, ja palju teisi allüksusi, mida hallata. Suurtes ettevõtetes ei pruugi juhid jõudagi raamatupidajaga otseselt suhelda. Sest energiat läheb nii palju mujale. Näiteks kui ma ise oma koolis päev otsa tööl olen, siis on pidevalt nii palju jooksvaid küsimusi ja asju, mida toimetada. Ka majandusalajuhatajaga peab pidevalt uusi asju läbi arutama. Tal on küll vabad käed otsustada, aga ikkagi ta tuleb ja küsib asju üle.“

Tegelikult muigab Merike selle üle, kuivõrd isemoodi on direktorina raamatupidamist jälgida. Kuna numbrid, mis kosmeetikakoolis läbi jooksevad, on päris suured... kuid lõpuks summa, mida annab uuesti kooli tegevusse investeerida, ei ole sugugi nii kogukas.

„Kosmeetiku eriala õpetamine on kallis, kui tahta teha kõike korralikult, ühekordsete vahendite ja kvaliteettoodetega jne, juuksurite õpetamine on küll pisut odavam.“

Tegelikult on nende suurte arvudega „õiendamine“ Merikese emal õnneks väga hästi omandatud ametialane oskus, ja direktor on oma raamatupidajast ema üle ääretult uhke ja tänulik. Ehkki ema teeb osasid asju veel käsitsi, mis sest et moodne IT-värk võimaldaks arvutit abiks võtta... on dokumentide kaustad seetõttu küll pisut kogukamad, kuid siiski filigraanselt täpsed, ilusad, puhtad ja kiidetud nii mitmegi teise asutuse raamatupidajate poolt.

„Ema on seda ametit ausalt pidanud 12 aastat ja tegelikult üldse ei tahaks mõeldagi, et peaks kunagi kellegi teise tema asemele võtma. Kuna ta teeb osasid asju käsitsi, siis paberimajandust on küll rohkem, aga kõik on äärmiselt korrektne – mitte millegi üle ei saa kurta! Pealegi – ta on inimene, keda võin alati usaldada – ja see on äärmiselt suur pluss!“

Nii enda emale kui ka teistele Eestimaa raamatupidamisinimestele soovib Merike ausust, töökust ja palju arukat asjalikkust. Sest aus peab sellel tööalal olema! Ja samuti soovitab Merike – raamatupidajad, ärge kunagi kartke ülemust, sest ülemus on tegelikult ka inimene oma rõõmsamate ja probleemsemate hetkedega.

„Raamatupidajad on minu meelest nutikad inimesed, kes aitavad vahel ettevõttel teha läbi selliseid momente, mille peale ülemus ei tulekski. Ja kui ülemusega tekib probleeme – siis karta pole teda vaja, ülemusest tuleb lihtsalt aru saada. Ja ülemused on ka erinevad.“

Osale arutelus

  • Aive Antsov

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad