Nõuanded: kuidas eemaldada plekki diivanilt?

Kui juua kontorist kohvi-teed
kallitel diivanitel, võib vahel tekkida probleem äkki
tassist tiivanile „hüpanud“ plekiga. Tegelikult võibki
nii kohvi- kui ka teeplekk diivanil omajagu peavalu valmistada, kui
plekki ei puhastata „värskest peast“ ja võimalikult
ruttu.

Spetsialistid, kellelt „vastikust“ diivaniplekist vabanemise osas nõu küsisin, tõdesid kui ühest suust, et mida kiiremini pleki eemaldamisega alustada, seda parem saab tulla „operatsiooni“ tulemus.

Osade diivanite tekstiil on valmistamisel töödeldud spetsiaalsete mustusthülgavate vahenditega ning sellisele diivanile langenud vedelik ei pruugi otsekohe imanduda, kuigi imendumine võib toimuda ka suhteliselt kiiresti.

Pleki puhul diivanil ongi esimene nõuanne: reageeri kiirelt!

Operatiivselt tegutsedes, kasvõi kättejuhtuva salvrätiga ettevaatlikult vedelikuplekki eemaldades, võib olla õnnelik tulemus, et diivan ei määrdugi.

Sama mustusthülgava efekti võib anda (kuigi mitte 100-protsendiliselt) vastselt soetatud diivani töötlemine tekstiilikaitsevahendiga.

Mööblipoes ISKU on müügil tekstiilikaitsevahend Textile Master Protector hinnaga ligi 260 krooni, tekstiilipuhastaja Textile Master Cleaner on pisut odavam. Nahkdiivanile saab omakorda soetada Leather Master sarja tooteid.


Telli kohale ekspert

Huvitava plekieemaldusvahendina soovitasid ühe Tallinna keemiakaupade firma keemikud sidrunhappe lahust. Iseasi, kas seda praktikas katsetada tasub. Väga kalli ja eksklusiivse mööbli puhul võiks plekkide eemaldamise pigem ekspertide hoolde jätta.

OÜ Krausberg turundusjuht Hanna Ild tõdes, et samamoodi nagu nende firma pakub vaipkatete hooldust, on teenusena olemas pehmemööbli keemiline pesu.

„Eks see on inimese enda otsustada, millisel juhul ta oma diivani või mööbli puhastuse jätab ekspertide teha. Kui endal pole aega või kui tegemist on kallima mööbliga, mida ei juleta ise puhastada, või siis heledama mööbliga, on puhastusspetsialisti koju kutsumine kindla peale minek,“ andis nõu turundusjuht.

Krausbergist puhastusspetsialisti koju kutsumine maksab minimaalselt natuke üle 700 krooni pluss käibemaks. Ühe istekoha puhastus on diivanil orienteeruvalt diivani suurusest, värvist ja materjalist 80-120 krooni.

Puhastusteenuste projektijuht Rene Pogemaa soovitas plekieemalduse kas siis enda käel või ekspertide abil ette võtta vähemalt ühe nädala jooksul pärast pleki tekkimist, sest hiljem võib selle eemaldamine olla keerulisem. Pogemaa tõdes, et päris tavaliste vahenditega kallimalt mööblilt ise plekki eemaldama minnes on ettevõtmisel juures teatud risk – kas ikka on antud mööblile sobiv keemia.

OÜ Alpimer tegevjuht Hans Enok leidis, et eriti kallimate diivanite puhul tasuks tellida puhastusfirmalt terve diivani puhastuse. Kui soovitakse koduste vahenditega plekist vabaneda, tasuks proovida puhastusvahendi toimet diivani mõnes varjatumas kohas – vaadata võiks siis ka seda, kas vahendi kasutamine muudab katteriide värvitooni.

Alpimer kasutab diivanite puhastamisel tekstiilipesumasinaid, mis nii pesevad, loputavad kui ka imavad kogu niiskuse ja mustuse diivanist välja. Enoki arvates sõltub pleki eemaldamise efektiivsus suuresti kangast, selle struktuurist ja värvist – selle põhjal lepitakse kokku ka töö hind. Keskmiselt maksab OÜ Alpimeris ühe istekoha puhastamine 160 krooni pluss kojukutsetasu 100 krooni.


Ace, Vanish, Dr.Beckmann

Kauplustes müügil olevatest plekieemaldusvahenditest sobiva leidmisel soovitas Tallinna Entre juhataja-asetäitja Ulvi Truut valida vahend pleki vanuse ja „raskusastme“ järgi ning seejuures järgida vahendi kasutamisjuhendit, mis on üldjuhul olemas igal pakendil. „Näiteks veiniplekk nõuab spetsiifilist lähenemist. Kuid Ace Delicate või Vanish sobivad ennekõike tavalisele plekile,“ märkis Truut.

Entrest leiab lisaks Ace ja Vanish toodetele „Dr.Beckmanni“ plekieemaldussoola ja sama firma teisi puhastusvahendeid, Johnsoni firma plekieemaldusvedeliku ning mitmeid erinevaid plekieemalduspulbreid.

„Inimesel on vaja ise kauplusse kohale minna ja leida endale sobiv, uurides erinevaid tooteid ja küsides vajadusel nõu klienditeenindajalt,“ tõdes Truut.

Veinipleki puhul soovitab ta kõigepealt proovida näiteks „Dr.Beckmanni“ plekieemalduse roll-on’i ja kui see ei aita, siis ka aerosooli. „Kui ikka pole abi, tuleb kohale kutsuda juba spetsialistid,“ lisas ta.

Marketites saadavate plekieemaldusvahendite hinnad:

Vaibapuhastusvaht Tuba – 39.90

Plekieemaldusshampoon Vanish Global Carpet Hand - 52.90

Pihustiga Vanish Oxi Action spray – 114 krooni

Pulber Vanish Oxi Action Max – 86.90

(Allikad: Tartu Kaubamaja, Hyper Rimi)


Osale arutelus

Toetajad:

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad:

Palgakalkulaator

Tarkvara

Merit Palk

Kui teete palgaarvestust siiamaani Excelis või mõne keerulise palgaprogrammiga, siis proovige Merit Palka. Aja kokkuhoid on märgatav ja töö läheb palju lihtsamaks. Merit Palgaga arvestatakse palka rohkem kui 75 000-le töötajale rohkem kui 10 000-s firmas.

Microsoft Dynamics NAV – sisult ja tehnoloogiliselt kaasaegne ning kiiresti rakendatav majandustarkvara!

Microsoft Dynamics NAV on paindlik ning hõlpsasti kasutatav majandustarkvara, mis mõeldud pigem väikese- ja keskmise suurusega ettevõtetele, kuid on kasutatav ka suuremate ettevõtete poolt. Lahendust on võimalik kasutusele võtta nii kohapealse, kui pilvelahendusena.

Valdkonna tööpakkumised

Anvol otsib RAAMATUPIDAJAT

M-Partner HR OÜ

28. oktoober 2016

Ecofleet otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Ecofleet Eesti OÜ

24. oktoober 2016

Unimed otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Unimed Kliinikud OÜ

01. november 2016

Uudised

Raamatupidaja.ee uudiskirjaga liitumine