Pudelivee eest ei pea FIE erisoodustusmaksu maksma

Joogivesi peab töökohas olema ja see võib tulla nii torust kui ka
pudelist.

Ikka veel pole päevakorrast kadunud küsimus, kas töökohas joodava vee maksustamine sõltub selle tööpaika transportimise meetodist ja kasutatavast anumast. Seadused ja määrused siin vahet ei tee, mõned ametnikud aga miskipärast tahavad teha.

Kui kodus töötatakse, on kodu mingi osa tööpäevast tööruumiks. Demokraatlikus riigis peab siis lisama, et koos kõige sellest tulenevaga. Võrdses olukorras olevaid isikuid tuleb reeglina kohelda võrdselt, ja kodus töötavate FIEde kodustest kuludest mingi osa ettevõtlusse kirjutamise puhul on tegemist nimelt võrdse kohtlemisega. Ei saa olla nii, et palgatöötajate tööruumides tehakse kõike maksuvabalt, kodus töötades tuleb aga sama asja pealt makse maksta.

Tööruumides toimuvat reguleerib suures osas töötervishoiu ja tööohutuse seadus, mille alusel on 1999. aastal välja antud valitsuse määrus nr. 402. Määruse N 15 nimega "Joogivesi" ütleb: tööandja peab töötajatele tagama nõuetele vastava kvaliteetse joogivee ja ühekordsed või pestavad jooginõud.

Turumajandusega riikides, sealhulgas ka Eestis, on joogivesi reeglina kaup, mida tuleb kelleltki osta. Ei saa vett tasuta ei kodus töötav FIE ega maksuameti kontorid. Seega on ettevõtja jaoks tegemist tavalise ettevõtluskuluga, midagi erilist ei ole vee ostmise kohta üheski seaduses ega määruses kirja pandud.

Seepärast on äärmiselt kummaline kuulda, et maksu- ja tolliameti süsteemis pidada keegi ikka veel rääkima, et toru kaudu tuleva joogivee ostmine ei ole erisoodustus, aga pudelivee ostmine on. Pudelivesi on küll kallim, aga meil pole ju maksuametile antud õigust ettevõtjale ette kirjutada, kui kallist asja ta ettevõtluse jaoks osta võiks või ei tohiks.

Kujutage ette maksuametit ütlemas, et ettevõtjad peavad võtma autole kütust Nestest, sest sellel on automaattanklad ja kütus seetõttu odavam kui Statoilil, mis peab ainult teenindajatega tanklaid. Ja kui Statoilist ostetud kütust tahetakse kuludesse kanda, tuleb tellida Neste bensiini analüüs ja tõestada, et Neste kütus ettevõtja autole ei sobi - see oleks absurdne.

Osale arutelus

  • Eesti Kaubandus-Tööstuskoda

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

22. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad