Intervjuu OÜ Twintset tootmisdirektoriga

Tallinnas
tegeleb pehmemööbli valmistamisega mitu ettevõtet,
millest üks OÜ Twintset, mis toodab nii diivaineid,
tugitoole eesti enda puidust ja peamiselt Euroopa materjalidest, ja
tehakse nii tekstiil- kui ka nahkmööblit. Firma tootmisjuhi
ametikohal tegutseb Aleksander Sinisalu. Pehmemööbli
valdkonnas on Sinisalu töötanud ligi 15 aastat, antud fimas
kuus ja antud töökohal viimased kaks aastat.

Keskkooli lõppedes otsis Sinisalu tööd puiduga seonduval alal ja nii sattuski pehmemööbli valmistamise erialani. Alguses oli ta pealistaja, siis mõne aja pärast tõusis ettevõtte osakonna juhatajaks ning sealt juba edasi Twintseti tootmisdirektoriks.

OÜ-s Twintset töötab umbes sadakond töötajat ja nendest neli sealhulgas raamatupidamisvaldkonnas. Pearaamatupidaja allub otse juhatajale ehk ettevõtte omanikule, kes on ka Sinisalu otsene ülemus.

Tegelikult räägib Sinisalu, et kuigi nende asutuses ei peetagi otseselt selliseid koosolekuid, kus osaleksid ühel ajal nii pearaamatupidaja, tootmisdirektor kui ka juhataja, on ometi juhtidel kombeks väga tihti konsulteerida raamatupidamisosakonna inimestega. Kasvõi selleks, et teada saada kõike, mis puudutab igapäevaste arvete maksmist, ja seejuures arvete õiges järjekorras maksmist, kuid näiteks ka sisse tulnud kaupade hinnamuutusi jne.

"Olen seda tüüpi inimene, kes eelistab näost näkku suhelda, ja seetõttu pole kombeks ka raamatupidajatega pidevalt maile vahetada või telefoniteel küsimusi esitada, vaid on kombeks ikka pigem kohe kohale minna ja nendega otse rääkida," vestab Sinisalu.

Enda ettevõtte raamatupidajaid iseloomustab ta kui kohusetruusid ja enam-vähem alati oma tööga hakkama saanud inimesi. Kellega on hea vahel ka niisama maailma asju arutada.

"Tavaraamatupidaja on meil ka pigem kui tavatöötaja, kelle kohtustused näiteks arvete sisestamised, kuid pearaamatupidajal on omad eelised ja ka lisavastutus, nagu igas ettevõttes.“

Tavaraamatupidajate tööd on OÜ-s Twintset valdkonniti ära jagatud. Kes korraldab materjalide arvestust, kes peab vaatlust tarnijatele arvete maksmise üle, kes raamatupidajatest tegeleb aga hoopis kõige vajalikuga palkadega seoses.

Tootmisdirektori tööülesanded on pehmemööblit valmistavas firmas juhi enda sõnul tegelikult igati mitmekesised ja loomingulised, sest hõlmab see roll peaaegu kõike, mis on vajalik tootmise organiseerimise jaoks, tootmise kvaliteedi jälgimist sealhulgas. Sinisalu hoolitseb sellegi eest, et tema alluvatel oleksid olemas tööülesanded, esimese asjana peale kella kaheksast hommikukohvi ja seejärel e-mailide üle vaatamist, mõtlebki Sinisalu sellele, et kas alluvate tööülesanded on jagatud ja kõigil teada, mida vaja teha.

"Tegelikult pole üldse nii, et päevakava oleks mul kindel, vaid see kujuneb vastavalt vajadusele, päeva jooksul toimub tööde ümber mängimine ja iga päev on mõned uued väljakutsed."

Ennast kui ülemust Sinisalu parem ise ei iseloomustaks, kuigi üheks tema põhimõtteks on - tee teisele seda, mida sa tahad, et sulle endale tehakse.

"Püüan vältida vigu, mida paljud ülemused tavaliselt teevad, püüan ennetada probleeme, enne kui need tekivad, nendest ette mõelda. Ja kui suhtlen oma alluvatega, siis tihti mõtlen, mida mina nende olukorras teeksin – ja püüan nii nende probleeme mõista. Sest olen ka sellele mõelnud – et ega ükski juht ei ole ju juhi kohale kinnistatud, alati võib elu minna nii, et hiljem saab juhist jällegi madalamal astmel töötaja."

Sinisalu ei ole sellist tüüpi inimene, kes pidevalt karjäärist unistab. Sest tegelikult hindab ta igat oma uut kogemust, mida töö kaudu saatus kingib. Sest kogemustest annab tema meelest õppida sama palju nagu kooliharidusestki. Vahel vaat et isegi enam. Ja loomulikult vajab ta lisaks õppimisvõimelisusele ka tootmisdirektori kohal parasjagu loogilist mõtlemist.

Soovin olla selline paindlik ja mõistev juht. Annan igale töötajale alati võimaluse ennast tõestada. Sest küllalt on juhuseid, kus inimene tuleb tööd otsima, CV järgi võib olla saadaks ta tagasi, aga siis annad talle võimaluse, ja mõne kuu pärast selgub, et temast on saanud üks parimaid töötajaid.“

Kui Sinisalul olekski võimalik soovida midagi teistele kolleegidele Eestimaal, sooviks ta rohkem mõistmist, rohkem inimlikkust.

„Soovitaksin suhtuda kõikidesse kolleegidesse kui võrdne võrdsesse, suhtuda inimestesse kui sõpradesse, mitte kui alluvatesse, inimlik suhtumine ja mitte ükskõiksus need viivad minu meelest ka sihile. Sest siis annab elu vastu sama ja hiljem ei ole vaja häbi tunda oma tehtud vigade pärast. Ja ka sinust saadakse paremini aru.“

Veel soovib Sinisalu edasipüüdlikkust, ja julgust püüelda paremuse poole. Julgust probleeme alati sirge seljaga lahendada.

Osale arutelus

  • Sky Laser Advertising Group

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad