3. september 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muudatused kohustuste ja tasu arvutamise metoodikas

1. septembril jõustusid muudatused töövõimetuslehe ja -hüvitise väljamaksmise korra määruses ning seda eriti osas, mis puudutab kergemale tööle üle viimist.

Sotsiaalministri 10. jaanuari 2006. a määruse nr 4 «Kindlustatud isikult tasu maksmise kohustuse Eesti Haigekassa poolt ülevõtmise kord ja tervishoiuteenuse osutajatele makstava tasu arvutamise metoodika» muutmine.

Jõustunud muudatused

Nimetatud redaktsioonide jõustumise järgselt ei pea tööandja haigekassale esitama järgnevaid dokumente:

tööõnnetuse- või kutsehaiguse raport (oli töövõimetuslehe lisa töötaja tööõnnetuse või kutsehaigestumise korral);käskkirja või korralduse ärakiri kindlustatud isiku teisele tööle või teisele ametikohale üleviimise või ajutiselt töö- või teenistuskohustuste täitmisest vabastamise kohta. (oli töövõimetuslehe lisa töötaja kergemale tööle üleviimise või selle võimatuse korral);tööinspektori kooskõlastus (oli töövõimetuslehe lisa töötaja kergemale tööle üleviimise või selle võimatuse korral).

Edaspidi saab haigekassa vastava info otse tööinspektsioonist.

Lisaks on uue redaktsiooniga muudetud töövõimetuslehe vormi, kus tööandja poolt täidetavas osas:

on lisatud andmeväli: “Tööinspektsiooni otsuse kuupäev teisele tööle üleviimise võimatuse korral”. Tööandja peab kergemale tööle üleviimisega seotud haiguslehtede korral nimetatud andmeväljale kirjutama arsti otsuse alusel töötaja teisele tööle või ametikohale üleviimise võimatuse korral kuupäeva, millal Tööinspektsioon väljastas kooskõlastamise otsuse.täpsustus põhipalga andmete täitmise sõnastus. Varasem sõnastus “Põhipalk töövabastuse alguspäevale eelnenud päeval”, on asendatud sõnastusega “Kalendrikuu põhipalk töövabastuse alguspäevale eelnenud päeval”. See tähendab, et tööandja peab märkima töövõimetuslehele töötaja põhipalga ühe kuu kohta, hoolimata sellest, kas põhipalk on töölepingus või õigusaktis määratud tunni-, päeva-, nädala- või kuupalga alusel.

Kui inimene viiakse kergemale tööle…

Kui arst otsustab, et inimest on tervisliku seisundi või raseduse tõttu vaja viia ajutiselt teisele tööle, siis ta väljastab vastava otsuse, kus muuhulgas kirjeldab soovituslikke töötingimusi ja mis on tööandjale edasise tegutsemise aluseks. Arst väljastab inimesele peale kergemale tööle üleviimise perioodi lõppemist töövõimetuslehe, kuhu tööst vabastamise põhjuseks on märgitud "üleviimine teisele tööle".

Kui tööandjal on võimalik kergendada töötingimusi või viia kergemale tööle, siis peaks tööandja tegema vastava korralduse või käskkirja. Tööandja peaks haigekassasse saatma haiguslehe. Lisaks peab panema saadetava(te)le töövõimetuslehele või –lehtedele kaasa nagu alati ka saatekirja.

Tööandja peab kindlasti märkima haiguslehele töötasu suuruse, mis maksti kergemale tööle üleviimise perioodi eest (ka puhkuserahad arvestatakse perioodi sisse). Kui töötaja jääb keset üleviimist kergemale tööle ise haigeks või hoolduslehele, siis tuleb märkida väljale “puudub õigus hüvitisele perioodil” kattuva töövabastuse periood.

Kui töötaja või teenistuja on ajutiselt üle viidud teisele tööle või ametikohale või tema töö- või teenistustingimusi on ajutiselt kergendatud, maksab haigekassa kindlustatule hüvitist niisuguses summas, et hüvitis koos selle ajavahemiku eest saadava palgaga ühe päeva kohta on võrdne inimese kalendripäeva keskmise tuluga. Hüvitist makstakse esimesest päevast.

Kui kergemat tööd ei ole ja inimene peab jääma kodusele režiimile, siis taotleb ta Tööinspektsioonilt kooskõlastuse tööst vabastamiseks kergemale tööle ülemineku perioodil ning vormistab vastava käskkirja või korralduse. Kui kooskõlastus on olemas, siis saadetakse haigusleht haigekassasse koos saatekirjaga.

Haigushüvitist arvutatakse ja makstakse nagu tavaliselt.

Juhtumid, kus inimesel on mitu tööandjat ning ühel tööandjal on anda kergemat tööd ja teisel ei ole

Tööandja, kellel kergemat tööd anda ei ole, võib inimese tööst vabastada, kui tööinspektor on tuvastanud, et tööandjal ei ole kergemat tööd anda. Kui töötaja teisel tööandjal on kergemat tööd anda, siis seal viiakse töötaja kergemale tööle üle.

Haigusleht esitatakse sellisel juhul haigekassale koos teise tööandja poolt vormistatud tööandja tõendiga, kuhu on märgitud töötajale makstava palga suurus lehel märgitud perioodil. Tööandja tõend on saadaval haigekassa kodulehel http://www.haigekassa.ee/blanketid/, klienditeenindusbüroodes ja postkontorites.

Artikkel ilmub ka RP. raamatupidajate ajakirjas Nr 7.

Lisaks artikkel isa võimalusest olla hoolduslehel. Tegelikkuses võibki hoolduslehel olla lapse tegelik hooldaja, olgu selleks ema, isa, onu, vanaema või perekonnatuttav.

Autor: Kadri Klettenberg-Paas

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700