Autor: Olavi Kärsna • 13. august 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FIE võib vara ja tegevuse maksuvabalt firmasse üle viia

Kodus tegutsemine ja isikliku vara ettevõtluses kasutamine on FIE-l paberimajanduse ja kuludesse kandmise osas lihtsam kui firmaomanikul.

Firmaomanik aga saab rohkem raha puhtalt kätte. Ka on firma pärimine lihtsam kui FIE päranduse vastuvõtmine.

FIE võib kasutada kassapõhist arvepidamist, mis on lihtsam ning millega saab ise hakkama. Firmade arvepidamine on tekkepõhine ning selle jaoks peab olema pädev raamatupidaja. Firmad peavad kindlasti esitama ka aastaaruande.

FIEnduse pluss on võimalus teenitud raha aasta jooksul koguaeg vabalt kasutada. Vaid maksud olgu õigeks ajaks makstud. See võimaldab kasutada raha rohkem, kui aasta kaupa tehtav tulu-miinus-kulud arvutus näitab. FIE ei pea raha isiklikus elus kasutamiseks aasta sees ühtki paberit produtseerima. Firmas see asi seadusi austades sama lihtne ei ole.

Firmast saab aga sama asja tehes puhtalt raha rohkem kätte, sest firmast on raha võimalik välja võtta ka dividendina ning selle tulumaks on väiksem kui FIE maksustatavalt tulult makstav tulu- ja sotsiaalmaks kokku. Palgatöö kõrvalt iseseisvalt tulu teenides on firma seepärast alati puhtrahaliselt võttes kasulikum.

Inimese ainsa tuluallikana oleneb firma läbi tegutsemise otstarbekus sellest, kui suur on käive ja kui palju on elamiseks vaja aasta sees raha juhtimise tasuna välja võtta. See on probleem ennekõike esimesel tegevusaastal, kui pole veel eelmise aasta dividendi.

Kui aastane käive on jõudnud poole miljoni krooni kanti, on tänu dividendi võimalusele firma rahanduslik eelis juba sedavõrd suur, et võiks tegevuse firmasse üleviimist vähemasti kaaluda.

Allikas: Olavi Kärsna

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700