Ettevõtjad on 10% tulumaksu vastu

Peale selle näeb Sõerdi kava ette dividendidelt võetava tulumaksu alandamise 10 protsendini. Valitsus ei jõudnud oma neljapäevasel istungil küsimuses kokkuleppele ning leiti, et tulumaksureform peaks jääma järgmise valitsuse otsustada. Uus valitsus saab paika 2007. aasta kevadel.

Ärimees Rein Kilk ütles, et tema ei näe mingit põhjust, miks peaks hakkama hiilgavalt toimivat ning suure hooga riigikassat toitvat maksusüsteemi muutma.

"Mis puudutab maksundust ja mis puudutab maksubaasiseadusi, siis mina usaldaksin nii Reformierakonda kui ka Andrus Ansipit ning nende ideid. Eelarve kappab meeletu hooga taeva suunas. Kas hakkame taas fikseerima oma ehk siis riigi sissetulekuid?" küsis Kilk hämmeldunult.

Kilk mainis veel ära brittide vanasõna, mis ütleb, et ära paranda seda, mis töötab.

"Ükski maksusüsteem ei tööta paremini kui meie oma praegu - riigi maksubaas suureneb meeletu kiirusega. Niinimetatud 0-tulumaks, mis 1994. aastast käigus, suurendas kohe eelarve real olevat ettevõtte tulumaksu numbrit. Kui vaatame riigieelarvet, siis 12 aastaga on see kümnekordistunud," sõnas Kilk.

Suurärimees Urmas Sõõrumaa jagas eelkõneleja arvamust ning lisas, et tasub kaaluda mõlemat varianti, kuid jääda ikkagi äraproovitu juurde.

"Tulumaksu kogumissüsteemi ülevalpidamine on väga kallis. Tasub kõvasti kaaluda, kas on tegemist meile vajaliku muutusega. Ma olen selle poolt, et oma jonni ja eripära on kasulik ajada ning maksusüsteem on üks meie suurim trump," sõnas Sõõrumaa.

Sõõrumaa lisas veel, et arenenud riikides käib maksudest kõrvalehiilimises võistlus, meil sellist asja ei ole.

"Meie ärimaastik on selles osas ikka väga puhas. Kui maksumaksjal on hea käitumine, majandus areneb, eelarve täieneb, miks peaks midagi muutma. Mina ei taha neid ametnike horde ülal pidama hakata," sõnas Sõõrumaa lõpetuseks.

Standardi juhataja Enn Veskimägi sõnas, et nii tööandjate keskliit kui ka kaubandus- tööstuskoda on teemat arutanud ning leidnud, et parim lahendus on jätkata sama süsteemiga mis praegu.

"Rahvusvaheline uuring on samuti tellitud ja uuringu seisukoht on pooleks: pool uuele süsteemile ülemineku poolt ning pool selle poolt, et jääda praegusele süsteemile truuks. Selge see, et uus süsteem tõstaks administreerimise koormust ning kulusid, kuid on ka häid külgi," sõnas Veskimägi.

Veskimägi lisas, et meie praegune maksusüsteem on uuendus, mida peaksime maailmas müüma, mitte aga kohe ümber muutma.
 

Osale arutelus

  • Martin Hanson

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Merit Palk

Merit Palk on kaasaegne pilvetehnoloogias palgaprogramm, kus professionaalsed võimalused on ühendatud kasutamise lihtsusega. Teil pole vaja süveneda erinevate tasude ja maksude arvestamise nüanssidesse, kogu tarkus on programmis olemas ning tulemus alati 100% õige.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad