Autor: Olavi Kärsna • 6. august 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äriregistris registreeritakse FIE ettevõte, mitte ettevõtja ise

FIE võib olla registreeritud kas maksu- ja tolliametis või äriregistris. Kui esimene registreerib ettevõtjaid endid, siis äriregistris kehtivad FIEde ja firmade kohta erinevad reeglid.

Kuna maksu- ja tolliametis peetav maksukohustuslaste register registreerib ettevõtjaid, tehakse seal inimese kohta ainult üks registrikanne. Äriregistris aga registreeritakse mitte FIE kui ettevõtja ise, vaid ainult tema ettevõte.

Ettevõte on varade ja nendega seotud kohustuste kogum, mida ettevõtja kasutab tulu teenimiseks. Igal ettevõtjal on vähemalt üks ettevõte, ükskõik kui väike see ka poleks, sest tulu teenimiseks on vaja mingit vara kasutada.

Kuni 2000. aastani tähendas ettevõte maksuseadustes juriidilist isikut. Hiljem ühtlustati maksuseaduste sõnakasutus äriseadustikuga. Ametlikes dokumentides ja ettevõtlusuuringutes aga tähistab see sõna praegugi firmat.

Seega FIEd, kellel on mitu ettevõtet, peavad neist igaühe äriregistris eraldi registreerima.

Kui firmad asuvad erinevate registrite tööpiirkonnas, tuleb need erinevates kohtades ka registreerida.

Maksu- ja tolliametis registreeritakse aga ühe inimese nime juurde nii tema elukoht kui ka tegevuskohad.

Firmad aga registreeritakse äriregistris kui ettevõtjad ja kui aktsiaseltsil või osaühingul on üle Eesti neli vabrikut, on registris ASi või OÜ kohta ikka ainult üks registreering.

Segadust tekitab meil Autoregistrikeskus, mis tahab äriregistris registreeritud FIEde sõiduvahendid registreerida mitte omaniku isiku-, vaid tema äriregistrikoodiga. Mootorsõiduki ja selle haagise registreerimise eeskiri näeb ette, et liiklusregistrisse kantakse sõiduvahendi omanik. FIE kui inimene ongi omanik, kes tuleb registrisse kanda ja nimelt isikukoodiga.

Autoregistreerijad räägivad, et kui äriregistrikoodiga registreeritud sõidukit müüa, ei ole vaja abikaasa nõusolekut.

Pereseadus aga ei tunne meil mingit ettevõtlust või registrikoodi ja kõik, mis on abielu jooksul ostetud, loetakse meil automaatselt ühisvaraks ning sealt midagi välja vaielda on raske.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700